HNK Rijeka

Serse Cosmi: Od danas dajem sve za Rijeku. Ponosan sam što dolazim u zemlju viceprvaka svijeta

Denis Frančišković

Serse Cosmi / Foto: S. DRECHSLER

Serse Cosmi / Foto: S. DRECHSLER

Infrastruktura je odlična, nisam vidio nikad ovako nešto u 15 klubova koje sam vodio, rekao je novi trener Rijeke

RIJEKASerse Cosmi, 64-godišnji Talijan, predstavljen je na Rujevici kao novi trener Rijeke, nasljednik Fausta Budicina i Dragana Tadića. Riječka priča nije “uhvatila korijenje” i Damir Mišković okrenuo se Apeninima, angažirao osebujnog trenera iz Perugije, stručnjaka koji ima 32 godine trenerskog iskustva i gotovo tisuću utakmica na klupama 15-ak klubova Serie A i B te nižim talijanskim ligama.


Cosmi je potpisao dvogodišnju vjernost Rijeci…


Prvi put u Rijeci i Hrvatskoj, a ovo mu je i prvi posao van Italije, osmi je trener u eri Damira Miškovića zadužen da “izvuče kestenje iz vatre”, stabilizira momčad i vrati Rijeku na pravi put.


– Iskreno zadovoljstvo mi je predstaviti novog trenera. Drago mi je da smo doveli veliko ime iz svijeta nogometa, trenera koji ima veliko iskustvo i veliko znanje iz talijanskog nogometa – ustvrdio je Srećko Juričić, povratnik na mjesto sportskog direktora HNK Rijeka.


– Vjerujemo da će to znanje i iskustvo prenijeti na našu momčad. I da će momčad konačno početi djelovati kao prava, dostojna Rijeke. Znamo da to ne ide preko noći, ali uz dobar rad vjerujemo da ćemo vratiti Rijeku na mjesto koje joj pripada.


Cosmi je posljednji angažman imao je na klupi Crotonea u sezoni 2020/21., ali nije uspio izboriti ostanak u Serie A. Mnogi ga smatraju ikonom talijanskog nogometa u trenerskom svijetu, drugi je stranac na klupi Bijelih nakon Matjaža Keka u HNL-u pri čemu ih povezuje i šilterica kao zaštitni znak.


– Hvala Rijeci, predsjedniku Miškoviću i svim njegovim suradnicima na pozivu i angažmanu. Jako mi je velika čast što sam ovdje došao. Naš trenerski posao je “krvav” i od danas dajem sve za ovaj klub. Ovo je moje prvo iskustvo van Italije, a trebao sam to napraviti i prije, čak nekoliko puta. Mislim da se na taj način jedan trener kompletira i stječe još više iskustva – istaknuo je Cosmi dodajući:


– Problem nas Talijana je da što razmišljamo da se nogomet igra samo u Italiji. Ponosan sam što dolazim u ovaj grad i zemlju čija je reprezentacija viceprvak svijeta u nogomet. Kao i u jedan klub s jako velikom tradicijom. Infrastruktura je odlična, nisam vidio nikad ovako nešto u 15 klubova koje sam vodio.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Cosmi je poznat po svom temperamentu, svoj nogometnoj filozofiji i pristupu najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.


– Nogomet je jedini moj adrenalin! Čak niti skok iz zrakoplova ne bi mi bio nikad isti takav adrenalin kao ono što nosi nogomet. Vidjet ćete jednog trenera, prvenstvo osobu koja živi nogomet. I kao osobu kojoj to nije prvi dan u klubu već kao da ga trenira dugi niz godina.


Za sebe volim reći da sam ovisan o ovom poslu. Jako volim nogomet i nedostaje mi kontakt s igračima, navijačima, ali i s novinarima.


Novom treneru pomagat će Michele Tardioli, inače bivši vratar i analitičar Simone Formica, dok će ostatak stožera biti zadržan na okupu s time da će Fausto Budicin biti vraćen u Školu nogometa.


– Antona Krešića jedinog poznajem iz Atalante, a hrvatski nogomet poznajem ga jako dobro, jako je puno dobrih igrača igralo i igra u Italiji. Vodio sam u karijeri i Bruna Petkovića, riječ je o kvalitetnom igraču koji je sam uspio promijeniti cijelu momčad. Moje razmišljanje je da jedan igrač to ne može, ali Bruno me je malo razuvjerio po tom pitanju. Baš mi je drago što sam ga trenirao – ustvrdio je Cosmi koji će večeras odraditi prvi trening i upoznati igrače.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


– Upoznat ću se s njima, prenijet im moj mentalitet. No, nogomet se mijenja, dolaze nove generacije i treba se i prilagoditi u nekim stvarima. Za trenera je jako važno i da prepozna ljude, način života i kulturu mjesta gdje trenira. Volio bih naučiti što više i s druge strane ponuditi što više svog znanja. Jako je moguće da ćete me vidjeti u gradu u tom smislu – zaključio je Cosmi.