Finalizacija dogovora

Sergej Jakirović trebao bi u nedjelju obaviti prvu prozivku nogometaša Rijeke, a dan kasnije odraditi prvi trening

Denis Frančišković

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Glavnina dogovora na relaciji Rijeka - Jakirović već je postignuta, čeka se još samo onaj na liniji Mostar - Rijeka, odnosno samih klubova što, dojam je, ne bi trebala biti velika prepreka



RIJEKA  Ne bude li velikih iznenađenja, Sergej Jakirović, trener Zrinjskog, trebao bi možda već sutra i službeno preuzeti klupu Rijeke i biti predstavljen kao novi šef struke Bijelih s Rujevice. Glavnina dogovora na relaciji Rijeka – Jakirović već je postignuta, čeka se još samo onaj na liniji Mostar – Rijeka, odnosno samih klubova što, dojam je, ne bi trebala biti velika prepreka najnovijem angažmanu već afirmiranog trenera na kormilu Riječana. Jakirović je, nakon sive jeseni Bijelih, postao prva želja i najozbiljniji kandidat za nasljednika Sersea Cosmija, nakon što Talijan nije uspio udahnuti novi život Rijeci, a dogovor je postignut nakon što je bivši igrač Rijeke, trener Gorice, Maribora i Zrinjskog odradio posljednju utakmicu s Plemićima i ostavio ih na vrhu ljestvice, pri čemu su s riječke strane u toj misiji ključnu ulogu odigrali Srećko Juričić, savjetnik uprave u ulozi sportskog direktora te Dean Šćulac, dopredsjednik kluba.


Na Rujevici mogu biti zadovoljni, dobili su što su željeli, a i za samog Jakirovića kvarnerska nogometna postaja postaje veliki izazov. Riječ je o treneru koji se već dokazao, želi doći u Rijeku i koji se ne boji takvih niti sličnih izazova. Oslušne li se i navijačko bilo, što nije nimalo nevažno, i Rijekin navijački puk s velikim odobrenjem pozdravlja angažman Jakirovića.


Rušenje rekorda


Jakirović će 23. prosinca proslaviti 46. rođendan, a Riječani ga iz igračkih dana pamte iz sezone 2007./2008. kada je pod stijenama Kantride 21 put nosio bijeli dres te došao u vrijeme dok je Bijele vodio Zlatko Dalić, izbornik Vatrenih. Rođeni Mostarac nakon igrače karijere (Split, Spartak Trnava, Istra 1961, Kamen Ingrad, Zagreb, CSKA, Pashing, Austria Karnten, Spittal) okrenuo se trenerskom poslu pri čemu je posebno zapažen bio u vođenju Gorice, koja je bila prava noćna mora za sve Rijekine trenere. Njih je pobjeđivao čak pet puta, jednom remizirao i jednom izgubio. Nakon kratkotrajnog vođenja Maribora, zapaženo je odradio posao u Zrinjskom s kojim je srušio brojne rekorde, u 77 utakmica ubilježio čak 52 pobjede, 14 remija i 11 poraza, uz prosjek od 2.2 gola po utakmici.




U aktualnom prvenstvu Premier lige susjedne BiH Jakirović momčad Zrinjskog ostavlja na čelu ljestvice s tri boda ispred Širokog Brijega i utakmicom manje, a zanimljivo, Plemići su u 18 utakmici primili samo devet golova. Poziv s Kvarnera Jakireviću je došao u trenutku kad je trebao odraditi još derbi posljednjeg jesenskog kola u kojem je Zrinjski svladao Borac (1:0). Oproštaj s domaćim navijačima bio je na neki način ujedno i oproštaj sa Zrinjskim, s kojim Jakirović ima ugovor do 2024. pa je dogovor klubova posljednja formalnost prema užarenoj klupi Bijelih.


Zasukati rukave


Zanimljivo, Zrinjski je zapaženo ove sezone igrao i u Europi i samo sekunde su ga dijelile od skupina Konferencijske lige. U dramatičnom dvoboju u Bratislavi je izbačen od Slovana poslije jedanasteraca, a nakon što je do 120. minute imao rezultat 1:1, koji ga je vodio dalje.


Pregovori s Jakirevićem malo su se odužili i zbog samog aktualnog trenutka u kojem se nalaze Bijeli, a u kojem se spremaju kazne za dio igrača ili možda cijelu momčad zbog najlošije jeseni u povijesti kluba. Novi trener očekivano želi imati što jasniju sliku igračkog kadra, koji već ima 44 igrača, a vapi i za istinskim pojačanjima. Očekuje se da će Jakirović nakon službenog predstavljanja obaviti prvu prozivku u nedjelju, dok pripreme kreću dan kasnije. Jakiroviću je jasno kako odmah treba »zasukati rukave«. Rijeku i novog šefa struke čeka jako puno posla, a raspored je itekako težak. U prva tri kola Bijeli su gosti Osijeka, Šibenika i Hajduka.