Trener godine u BiH

Sergej Jakirović jedan je od kandidata za klupu Bijelih: “Naravno da mi je Rijeka zanimljiva, znam što znači u hrvatskom nogometu”

Denis Frančišković

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Još uoči odlaska u Zrinjski rekao sam da želim dolje napraviti dobar rezultat, a ako uspijem, zanimala bi me uvijek ponuda top četiri hrvatska kluba. Ako bi do toga došlo, sjelo bi se i razmislilo o toj opciji - kaže Jakirović



RIJEKA Sergej Jakirović proživljava najbolje dane svoje trenerske karijere. Na svečanosti u Sarajevu proglašen je za trenera godine Premier lige Bosne i Hercegovine nakon što je stvorio najdominantniju momčad u susjedstvu.


Zrinjski je prvenstvo završio u subotu pobjedom u Prijedoru slavljenički kod Rudara (0:2) i s gotovo 30 bodova (84/56) ispred Tuzle City dao slavljenički pečat na još jednu sjajnu sezonu. Uz to, njegova je momčad u 33 utakmice zabila 74, a primila samo 14 golova. Nemanja Bilbija, 31-godišnji napadač, ujedno je najbolji strijelac lige s čak 33 gola…


Bila je to rijetko viđena dominacija Hrvatskog športskog kluba Zrinjski za sedmu titulu, sve je podsjećalo kao na svojevremeno Dinamo u HNL-u. Zanimljivo, naslov je stigao još ranije 15. pobjedom u posljednjih 16 prvenstvenih utakmica. Zrinjski je izgubio tek jednu utakmicu i to protiv Radnika iz Bijeljine u rujnu.




– Vidim da je Goran Tomić otišao, a iz Rijeke me još nitko nije službeno kontaktirao. S njim se redovitom čujem i čestitao sam mu, unatoč svemu, na jako dobroj sezoni – kaže Jakirović. – Mislim da je izvukao maksimum, ali to je moje mišljenje s obzirom na ono što vidim izvana. Znamo se dugo i imamo skoro identične karijere.


Kuloarski Jakirovićevo ime jedno je od onih koje se svrstava u krug potencijalnih trenera Bijelih.


– Još uoči odlaska u Zrinjski rekao sam da želim dolje napraviti dobar rezultat, a ako uspijem, zanimala bi me uvijek ponuda top četiriju hrvatskih klubova. Ako bi do toga došlo, sjelo bi se i razmislilo o toj opciji. Naravno da je Rijeka zanimljiva, pa igrao sam u njoj i znam što ona znači u hrvatskom nogometu.


Rijekina sezona iz Sergejeva kuta?


– Tomić je dobro posložio momčad s obzirom kako je sve krenulo i kako se momčad stvarala u hodu. U ožujku je Rijeka bila u situaciji da razmišlja i o napadu na prvaka. Međutim, porazi od Hrvatskog Dragovoljca i Gorice učinili su svoje, nekako je sve splasnulo. Ostalo je još finale Kupa i nije se uspjelo. Ali generalno, 80 posto Rijekine sezone je bilo uspješno. S obzirom na prijelazni rok nije se baš mislilo da će Rijeka odigrati tako dobro i biti konkurentna kao i uvijek. Sad svi sude po posljednjih mjesec dana, ali po meni iza Rijeke je jako dobra sezona.


Sezona rekorda


Finale Kupa kao posljednja šansa nije iskorišteno…


– Finale Kupa nisam gledao jer je bila dodjela u Sarajevu. I to baš u to vrijeme. Vidio sam sažetke i da je Melnjak odigrao utakmicu života.


Zato je iza Zrinjskog sezona za pamćenje.


– Istina, oborili smo sve žive rekorde, osvojili 84 boda, imamo 14 uzastopnih pobjeda, ostvarili smo i 11. pobjedu u gostima… I najmanje smo, samo 14 golova primili. To dosad nitko nikad nije napravio. Završili smo sezonu i sa samo jednim porazom, dosad je taj rekord držalo Sarajevo s dva poraza. Ali iz 30 utakmica, a mi imamo jedan iz 33 utakmice. Zanimljivo, izgubili smo samo od Radnika u Bijeljini, koji je ispao iz lige, ha, ha…


Takav je nogomet, čudan. Uglavnom sezona je fantastična. Bilbija je najbolji strijelac, vratar Soldo nije primio gol osam, devet utakmica. Još jedna zanimljiva informacija, kad god je Zrinjski bio prvak države, tada je Real Madrid osvajalo Ligu prvaka, ha, ha… Atmosfera je ovdje odlična, imamo desetak dana odmora i pripremamo se za pretkolo Lige prvaka 5. srpnja.


Hibridni travnjaci


Po Sergeju liga, BiH bit će uskoro još bolja i kompetitivnija.


– Liga je jako teška i zahtjevna. U projektu su četiri hibridna terena i veliki sam pobornik toga. Naš se počinje baš raditi ovaj tjedan. Bio sam u HNL-u kad su takvi tereni došli i to je odlična stvar. A prije toga primjerice u Kranjčevićevoj znalo je biti blato do zgloba i nije se moglo puno pokazati.


Vidimo koliko se samo HNL digao s takvim terenima, sve je bolje i brže, posebno tehnička izvedba. Smatram da će tako biti i u BiH. Ovdje ima dobrih igrača i potencijala. Puno njih završi i u HNL-u pa postanu legende svojih klubova. Optimist sam po tom pitanju.


Jakirović je trenerski jako afirmirao u Gorici, koja je dugo pod njim bila »crna mačka« baš Rijeci.


– Rendulić je dio sezone vodio momčad jako dobro, onda su upali u neku rupu, ali ona je nastala u prodaji nekih igrača i prilagodbi novih. Došlo je do smjene igrača, Sammir ih je oživio opet, i eto završili su šesti. Uvijek sam smatrao da prvi cilj Gorice mora biti sačuvanje prvoligaškog statusa koliko god to smiješno zvučalo.


Jer vrlo se lako može upasti u probleme. Kad se stvori zaliha bodova, lakše se i rasterećenije igra, a momčad je tada opasna za sve. Gorica je promovirala i puno mladih igrača i ja sam opimist po pitanju Gorice kao stabilnom prvoligašu. Rijekina »crna mačka«? Istina, skupljali smo sve više samopouzdanja, dobro igrali i protiv Osijeka i Hajduka, jedino Dinamu nismo uzimali bodove.


Dinamo je još jednom potvrdio da zna osvajati trofeje, Osijek je, dojam je, malo razočarao.


– Najviše šansi davao sam baš Dinamu jer navikli su igrati pod pritiskom, kad treba dobiti, oni dobiju. Možda nisu bili toliko uvjerljivi kao ranije, ali to je zato što se konkurencija zaoštrila. Nema lako upisanih bodova i svi su počeli ulagati. Očekujem još bolje izdanje HNL-a u novoj sezoni – zaključuje Jakirović.


Ugovor do 2024. godine

Jakirović je trener u Mostaru od prosinca 2020. godine. Ugovor?
– Imam ugovor do 2024. godine. Naravno, postoje klauzule u slučaju kad bi se pojavila neka druga ponuda. Imam jako dobar odnos s ljudima iz kluba. Ugovor su mi produžili ove zime i postao sam prvi trener u BiH kojem je produžen ugovor – kaže Jakirović.