NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

Šansa sedmorici igrača iz Omladinske škole: Bušnja i Liber novi predvodnici mladog riječkog vala

Denis Frančišković

Adrian Liber/Foto M. GRACIN

Adrian Liber/Foto M. GRACIN

Solidan mladi val igrača zapljusnuo je Rujevicu. Održe li se ili pak nametnu u konkurenciji s iskusnicima, struka Rijeke imat će samo slatke brige



RIJEKA Promocija mladih i oslanjanje na snage iz vlastite Škole nogometa stalna su i nepresušna tema loptačkih događanja u svim klubovima pa i na Rujevici. Mladi su posljednje desetljeće tek nešto veću šansu počeli dobivati silom (ne)prilika kod Igora Bišćana. Kod Simona Rožmana taj trend je donekle zadržan, ali ipak, već po uvodu sezone, jasno je da nogometna mladost Rijeke posljednjih godina nikad nije doživjela veću promociju nego u vrijeme Gorana Tomića. Riječ je ipak o procesu koji traje već duži niz godina, a tekuća sezona velika je prigoda da se vrijedan potencijal još više oplemeni i dobije na dodanoj vrijednosti.


Rijeka je u novu, izazovnu sezonu ušla s bitno redizajniranim sastavom, posebice brojnim ulaznim transferima i činilo se da će biti puno teže posložiti i više nego šarolik i prilično nepoznat igrački kadar. No, Tomić nije puno jadikovao, momčad je slagao i još slaže u hodu, a nakon šest prvoligaških i isto toliko europskih utakmica jasno je da Rijeka ima itekako dobar potencijal da ove sezone napravi i čak korak više nego prijašnje. Pa možda i da napadne Dinamo… Sve to »miksom« iskusne, mlade i širinom bogate momčadi.


Nije tajna da je klub u cijeloj priči računao na jesen u Konferencijskoj ligi zbog čega je igrački kadar prvenstvo i pojačavan i širen, do te mjere da Bijeli u ovom trenutku mogu sastaviti jednu jako dobru i jednu sasvim solidnu momčad za prvoligaške prigode. Struku je djelomično na sve natjerala i početna situacija s koronom u kojoj su igrači jednim testom, dan prije utakmice, ispadali iz konkurencije, gust ritam utakmica i u manjoj mjeri ozljede.


Joker s klupe




U novonastaloj situaciji Tomić je odlučio pružiti prigodu čak tridesetorici igrača. I nije pogriješio. Rotacije su bile brojne, od vratara do napadača, do brojnih promjena sustava, ali uglavnom su svi koristili dobivene prigode. Pa i mladi… Šibenski kormilar pružio je prigodu čak sedmorici mladih igrača i sasvim je upečatljivo da su je zasad najbolje ipak iskoristili Denis Bušnja i Adrian Liber.


Bušnja je bio »joker« s klupe koji je praktički riješio dvije utakmice. Zabio je, nakon ulaska s klupe, Gziri, prvi pogodak u pobjedi na Malti (0:2), a presudio je i žilavim Šibenčanima (2:1), na Rujevici, odmah po ulasku nakon što je momčad bila u minusu. Dobru formu dao je naslutiti još na slovenskim priprema na kojima je bio jedan od najboljih igrača.


Liber se malo-pomalo, nakon kaljenja na Krimeji, promiče u važnog kreativca i veznog igrača na kojeg se Tomić sve više može osloniti u kominaciji s jednim do dvaju iskusnih igrača u srcu veze. Odigrao je u punoj minutaži, gotovo sve prve tri utakmice, u Europi nastupio u svim utakmicama, osim u uzvratu s PAOK-om.


Golovi Lepinjice


Ivan Lepinjica opet je na putu starog povratka, opet skuplja važnu minutažu i iskustvo, a svakako će na otvaranju sezone ostati upamćen i po važnim golovima Gorici, na otvaranju prvenstva, te Grcima, u prvom susretu (1:1). Hrvoje Smolčić zadržao je stabilnost na mjestu stopera i lijevog bočnog i promoviran u novog kapetana momčadi što svakako dosta govori. Problem mu zasad predstavljaju ozljede koje ga svako malo izbace iz stroja…


Niko Galešić svakako je igrač na kojeg struka ozbiljno računa. Imao je skromniju minutažu, ali solidno je iskoristio unatoč nekim nespretnostima, kao što je bio autogol u Grčkoj i loša rekacija kod Hajdukovog gola na Poljudu. Filip Braut, koji se spominjao u kontekstu mogućeg odlaska, dugoročno je rješenje za desni bok. Onaj isti, na kojem u posljednje vrijeme suvereno gospodari Tomečak, koji je u ovom trenutku nezamjenjiv. Matej Vuk bio je solidan u pripremama i dobio dio šanse na startu. No, što zbog ozljede, što zbog odličnih izdanja Ampema na lijevom boku i krilu te u nekim utakmicama Abassa, jednostavno nije mogao doći do izražaja i dobiti pravu šansu. Onu istu koju s nestpljenjem čeka i Ivan Smolčić, ali i Antonio Frigan, te juniori poput Delibegovića, Frankovića, Ušalja, Babića…


Solidan mladi val igrača zapljusnuo je Rujevicu. Održe li se ili pak nametnu u konkurenciji s iskusnicima, struka Rijeke imat će samo slatke brige.