Posebne mjere

RUJEVIČKI “PLAN B” Igrači mogu vježbati doma ili trčati na otvorenom, ali moraju izbjegavati veće skupine ljudi

Denis Frančišković

Aris Naglić/Foto Arhiva NL

Aris Naglić/Foto Arhiva NL



RIJEKA Nogomet će po svemu sudeći zasad još uvijek ostati u drugom planu Rujevice. Vodstvo Rijeke odlučilo se za novu stanku.


– Za igrače sam pripremio individualne programe koje ćemo im poslati preko mobitela ili drugim elektronskim putem – kaže Aris Naglić, kondicijski trener zadužen za fizičku pripremu igrača. 


Individualno vježbanje po Nagliću nije vezano samo uz kuću.




– Upute su da se izbjegavaju teretane i mjesta okupljanja većeg broja ljudi. Treba vježbati doma, a igrači mogu otići i negdje na otvoreno, u park ili šumu, ali opet izbjegavati velik broj ljudi. Dobili smo upute naše medicinske službe na čelu s Natašom Bakarčić i Bobanom Dangubićem o ponašanju i postupanju u ovoj kriznoj situaciji. Vodimo računa o tome, svatko zna na što treba paziti. Zdravlje i briga o ljudima oko nas je na prvom mjestu, a hoćemo li i kako trenirati to je sada manje bitno – dodaje Rijekin kondicijski trener.


Programi ovise umnogome i o prijašnjim i sadašnjim ozljedama.


– Trkački ili aerobni dio je manje-više isti za sve igrače, a osim toga svatko ima još svoj individualni program koji je bazira na potrebama igrača i ovisi o tome jesu li ozlijeđeni i vuku li neke stare ozljede – kaže Naglić.


Čekanje i strpljivost


Rijeka se u posljednim utakmicam vidno dizala na fizičkom planu, posebno impresivno odigrala Jadranski derbi u kojem su riječki »mišići« i sprema uvelike nadjačali Splićane. A za takvom vrstom energije Rožam je žudio od kada je postao šef struke. Šteta jedino što je prvenstvo prekinuto u trenutku u kojem je Rijeka bila u uzlaznoj putanji forme.


– Atmosfera oko kluba i u njemu odlična je u posljednje vrijeme tako da možemo žaliti što je došlo do ovakve situacije. No, s druge strane što je, tu je, nitko od nas ne želi ovakve vanredne situacije, ali idemo dalje i čekamo upute. Kako se sve ovo može odraziti na stanje i formu igrača? Sve naravno ovisi o duljini stanke. Ako stanka bude duga, morat ćemo opet raditi neke mini pripreme prije nastavka prvenstva. Naravno da se pripremamo za različite scenarije i sad imamo već spremno nekoliko varijanti, ali na nama je sada samo da čekamo i budemo strpljivi. A kad dođe trenutak da krenemo, bit ćemo spremni. Dečki su profesionalci i znaju da ne bi bilo dobro da sada tjedan dana leže doma. Toga me uopće nije strah, programi su im personalizirani, a kolika kod stanka bila, oni će s nekim minimalnim zaostatkom i manjkom forme doći na okupljanje – dodaje Naglić, itekako zadovoljan radom u novom stručnom slovensko-hrvatskom stručnom stožeru.


– Rožman je vrhunski stručnjak i vrhunska osoba ugodna za rad. Cijeli stožer je jako dobro posložen i stvarno vlada jedna jako dobra atmosfera između stožera i medicinske službe. Igrači to osjete. Kad »pušemo svi u jedan rog« i imamo jedan zajednički smjer, onda se to vidi i na travnjaku.


Analitika


Rožman je sa sobom donio još profesionalniji pristup u što se uklopila i tehnologija bez koje sport pa i nogomet u posljednje vrijeme ne mogu.


– Imamo odlične uvjete i tehnologiju. I analitičar nam je vrhunski. Pratimo GPS i proces treninga u milimetar i sve nastojimo držati na jednoj visokoj razini. Svi smo zajedno, svi razgovaramo o svemu unutar stožera, a pokušavamo na minimum svesti i ozljede. S njima smo imali prije problema, ali i tada se jako dobro radilo. No, jednostavno dođe razdoblje kad se uđe u neku krizu, kad ozljede zaredaju i igrači koji prije nisu igrali trebaju ući u puni ritam pa se i oni ozlijede. I to je tada bio neki začarani krug. Sad smo pak u drugoj situaciji i mi smo shvatili njenu ozbiljnost. Čekamo upute i informacije, nogomet sada nije na prvom mjestu, na prvom mjestu sada je zdravlje svih nas – zaključuje Naglić.


 



 GPS podaci i okruženje na treningu i van njega posebni je dio riječke nogometne priče.


– Svaki igrač ima svoju mapu i svoje foldere i u bilo koje dobra mogu na internetu pogledati svoj GPS, taktičke i njihove individualne analize te sve s mog kondicijskog aspekta. Igrači su to dobro prihvatili i rade maksimalno na sebi. Nema straha samo ako ovako nastavimo. Ima padova i uspona, ali mi imamo cilj i znamo što želimo. To je zacrtao i Rožman koji je na kraju krajeva isto kineziolog, predavalo je tjelesni odgoj u školi i imamo stvarno dobru i otvorenu komunikaciju s njim. U stožeru stvarno imamo dobar spoj mladosti i iskustva jednako kao i u momčadi. Okruženje je ugodno i jako puno vremena provodimo na Rujevici. Zajedno smo sa sličnim vizijama i istim ciljem – kaže Naglić.