Alen Obrez

Rožmanovu analitičaru Real Sociedad je posljednjih tjedana bio doručak, ručak i večera: “Malo toga nas može iznenaditi”

Mateo Sučić

Imaju brze napadače i krila, dobar protupresing, što znači da kada osvojimo loptu, ne smijemo je odmah izgubiti jer će biti opasno – kaže Obrez



RIJEKA »Prije 14 dana nisam znao ništa o Real Sociedadu, a sada nas malo toga može iznenaditi«, kaže Alen Obrez, analitičar Rijeke koji se posljednja dva tjedna posvetio skautiranju i analizi sutrašnjeg suparnika »bijelih«, koji na Rujevicu dolazi kao velik favorit. U riječkom prvoligašu sav je fokus posljednjih dana stavljen na »operaciju Sociedad«, za koju se »bijeli« spremaju po Obrezovim skriptama.


Posao je analitičara Rijeke pokušati secirati suparnika do najmanjih mogućih detalja na način da bi što manje toga moglo iznenaditi Riječane.


– Kakav je Real Sociedad? Riječ je o momčadi koja teži tomu da rastegne suparnika, stavi ga na širok prostor pa svojom tranzicijom koristi situaciju kada su linije razvučene na 70 metara. Za nas bi bilo loše ako bismo to dozvolili, imaju dobru tranziciju iz svih zona, u kontinuiranom napadu uvijek forsiraju igru po dubini i iz svih situacija tomu teže. Uz to, imaju brze napadače i krila, dobar protupresing, što znači da u situacijama kada osvojimo loptu, ne smijemo je odmah izgubiti jer će biti opasno… – prenosi Obrez dio svojih zapažanja o suparniku koji praktički nema slabu točku.




– Ne bih o tome kako ćemo mi igrati, to je ipak stvar za svlačionicu. Ali živi su i agresivni u prekidima, uvijek forsiraju jednak način igre, dobro iznose loptu od vratara, a u pritisak idu sa šest ili sedam igrača. Budući da govorimo o momčadi koja je vodeća u La Ligi, možda je suvišno isticati da imaju kvalitetu baš u svim dijelovima momčadi.


Ljevaci


Istaknuo je Obrez i još jednu zanimljivost.


Alen Obrez, analitičar HNK Rijeke


– Real Sociedad u svom kadru ima velik broj igrača kojima je jača lijeva noga. David Silva, Merino, Oyarzabal, Monreal, Januzaj ili Roberto Lopez su sve ljevaci, a nije uobičajeno da u prvoj postavi neke momčadi igra pet ili šest ljevaka.


Da bi došao do ovakvih zaključaka, Obrezu je Real Sociedad posljednja dva tjedna bio doručak, ručak i večera.


– Pogledao sam desetak cijelih utakmica, uglavnom gostujućih, od toga posljednjih pet, šest u prvenstvu pa detaljno kako igraju protiv momčadi koje imaju slične principe kao Rijeka i na kraju isječke što rade u prekidima, u određenim vremenskim intervalima. Pokušavamo predvidjeti razne situacije, što se događa kada ih netko pritisne, kada se netko spusti u nisku zonu… U HNL-u manje-više znaš dosta toga o suparniku, dok španjolsku ligu, iskreno, nisam puno pratio i do prije 14 dana nisam znao ništa o njima.


Širok kadar


Budući da Real Sociedad ima kadar od 25 kvalitetnih igrača, reprezentativce Belgije i Švedske koji čekaju priliku s klupe, dojam je da je puno teže secirati utakmicu.


– Ne bih rekao da je teže pripremati utakmicu kada suparnik ima 25 kvalitetnih igrača jer imaju prepoznatljive principe u svojoj igri i najčešće je malo važno igra li ovaj ili onaj igrač. Real Sociedad ima prepoznatljivu ideju i ne igra veliku razliku igra li Portu ili Januzaj. Način na koji napadaju i na koji se brane je najvažniji, a ostalo su detalji koji su više pojedinačne informacije za svakog igrača. Mi posvećujemo pažnju različitim situacijama da nas što manje toga može iznenaditi – zaključio je Alen Obrez.