Strateg Rijeke

Rožman će na proljeće više forsirati mlade: ‘Igrači sve znaju. U kojem su klubu i što želimo’

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



Šef struke Simon Rožman djelovao je dobro raspoložen i vidno željan početka rada s momčadi koja je u posljednjim kolima pod njegovom palicom tek prodisala.


– Odmorio sam se i zadovoljan sam što počinjemo. Igrači su napravili sve što smo se dogovorili za ovih 14 dana stanke. Svi su zdravi i jako motivirani. U nedjelju smo imali zajedničku večeru i dobro se ispričali. Znači, bilo je tu i individualnog rada i već smo u nekom procesu, ne krećemo baš od nule – ustvrdio je Rožman na novogodišnjoj premijeri na Rujevici.


I odmah se dotaknuo prijelaznog roka.




– Već nešto više od mjesec dana razgovaramo što je najpametnije napraviti u prijelaznom roku. Ne želimo se zaletati, a ja bih kao trener želio već u startu imati momčad koja bi odgovorila na sve naše želje i model igre kojem težimo. Želimo što prije graditi momčad i igru. Stoperi? Mislim da ćemo to riješiti u sljedeća dva dana, možda bismo neke stvari ranije odradili, ali nije sve samo na nama. Meni je jako bitno da dobijemo konkurenciju na stoperskim pozicijama. Zasad su sve to uglavnom igrači vezani ugovorima, a sada svi u startu traže velike novce. S obzirom na kvalitetu koju bismo eventualno dobili nije realno razmišljati u tom smjeru – tvrdi strateg bijelih.


Naglasak je opet stavljen na značanije uključivanje mladih igrača u prvu momčad.


– Strategija kluba je uključivanje mladih igrača. No, tu treba biti pametan. Od Smolčića smo na kraju sezone dobili odgovore na neka pitanja i ne želimo zatvarati njegov razvoj. Razmišljamo o svim kombinacijama, ali, istina, tražimo tu još jednog igrača u smislu konkurencije. Mladi su pokazali perspektivu, imaju puno kapaciteta za napredak. Tu su mladi Vuk, Pandur, Lepinjica… Priključili smo Bilića i forsirat ćemo ih u smislu da im ništa neće biti darovano. Već time što su s prvom momčadi dajemo im signal što od njih želimo. Čeliković? Zasad je tu s nama, ali već tražimo klub za njegovu posudbu – kaže Rožman.


Zanimljiva momčad


Kormilar Riječana otkrio je i svoja razmišljanja kad je pitanju buduća Rijeka. Fizionomija momčadi i same igre…


– Jedna stvar je sigurna. Želim da se dignemo u fizičkoj spremi. Puno je tu rezervi kod svakog igrača. Sa svakim igračem smo razgovarali individualno i svi su svjesni da u određenim segmentima mogu napredovati. Što se tiče terena, vidjelo se kakva je razlika u igri bila u gostima i na domaćem travnjaku. Moramo pronaći bolji model igre na zatvorene varijante, pogotovo kad igramo na Rujevici. Želimo biti bolji u kontinuiranom napadu, a u fazi obrane još je puno stvari za ispraviti. Širina kadra? Zadovoljan sam. Mislim da je momčad konkurentna, imamo zanimljivu ekipu u smislu iskustva, mladosti, domaćih igrača… Imamo i dobar profil igrača. Treba samo to sve dobro ukomponirati. Želim samo da budemo zdravi i motivirani. Moja razmišljanja u pripremi momčadi ne idu samo na prvu utakmicu, već za cijelu godinu. Naravno, rezultati su oni koji nas dižu i spuštaju. Za mjesec, dva vidjet ćemo što smo napravili. Ako budemo išli prema dolje, problem će biti u trenerima, a ako budemo išli prema gore, mi smo napravili svoj posao – proanalizirao je Rožman.


Ambicije će, kao i uvijek, biti visoke. No, bez nekih posebnih imperativa. Europa je pritom najvažnija…


– Igrači sve znaju. U kojem su klubu i što želimo. Želimo biti pri vrhu, ali od strane uprave nije došla niti jedna rečenica da moramo biti drugi. Želimo izboriti Europu, a ja sam trener koji od igrača želi izvući sto posto. To je ono što želim prenijeti na igrače. Želim da u svakoj sljedećoj utakmici budu bolji. Dinamo? Zasad je pokazao da je korak ispred svih nas, to priznajem i to nije ništa strašno. No, za očekivati je da će se u sljedećih mjesec dana puno toga mijenjati pa zašto mi ne bismo iznenadili Dinamo već na startu u Kupu? Razmišljamo samo u smjeru kako da budemo bolji i konkurentniji – zaključio je Rožman.