Susjedski derbi

Robert Murić uoči gostovanja kod Istre 1961: “Puljani mogu svima zapapriti, ali razmišljamo samo o pobjedi”

Denis Frančišković

Robert Murić/Foto HNK Rijeka

Robert Murić/Foto HNK Rijeka

Znamo da će Puljani dati sve od sebe. Ići će ono što se kaže 200 posto. Stvarno mogu svima zapapriti i to nas tjera na dodatni oprez. Igraju Osijek - Hajduk i možda bi mogli iskoristiti tu situaciju. A to znači pobijediti. Sve je na nama - tvrdi Murić



RIJEKA Prvenstvena stanka iscurila je i za nogometaše Rijeke. Bijeli sutra preko Učke u novom susjedskom derbiju love bodove vrijedne ostanka u krugu najboljih hrvatskih momčadi. Sve osim pobjede bitno bi poremetilo riječke proljetne planove u prvenstvu. Nije tajna da momčad Gorana Tomića do samog kraja želi ostati u utrci za najviši plasman i krojiti vrh HNL-a, no posljednja dva poraza dovela su Bijele u situaciju kada se puno toga »pita i druge«.


Neovisno o novonastaloj situaciji ciljevi Rijeke u odlučujućoj dionici prvenstva sasvim su jasni. Ići će se na pobjedu u svakoj utakmici pa što to donese u konačnici. A i raspored je poprilično naklonjen Riječanima. No, bio je i krajem prošle godine pa se momčad nije snašla u trenucima kad je trebala preuzeti ulogu lidera. Dojam je da Rijeka ovog prvenstva nije znala iskoristiti pravi trenutak i promovirati se u prvog izazivača Dinama.


– Stanka nam je baš dobro došla nakon dva poraza i mislim da smo je super iskoristili. Vjerujem da smo došli k sebi – kaže Robert Murić, jedan od najvažnijih igrača Rijeke. – Nismo bili kompletni, ali radili smo na svemu pomalo. Teško je baš lako zaboraviti ta dva poraza, ali jednostavno to je nogomet i moramo ići dalje. Nakon što smo dobili Osijek i Hajduk svi su mislili da ćemo lako dobiti Dragovoljac i Goricu. Nažalost, kad smo trebali biti baš pravi mi smo upali u krizu. Poremetilo nas je to, ali atmosfera među igračima i dalje je jako dobra.


Završne analize




Riječani su stanku iskoristili za pripremni ogled s Celjem. I sve to unatoč skrpanom sastavu izgledalo je jako dobro. Uostalom pobjeda od 5:0 s jako dobrom igrom Abassa i Murića te dobro uštimanom obranom sve govori.


– Dobro nam je došla ta utakmica da ostanemo u ritmu. Zadovoljan sam kako smo izgledali protiv Celja. Prije svega jer nismo bili kompletni, a svi koji manje igraju su na pravi način iskoristili svoju priliku.


Današnji i sutrašnji dan bit će iskorišten za detaljniju analizu protivnika.


– Završna analiza Istre bit će danas i sutra kad se svi okupimo. Naravno razmišljamo samo o tri boda. Znamo kako Istra igra, teško smo je dobili u posljednjoj utakmici na Rujevici, jedini gol pao je u samoj završnici. Svi ti klubovi koji su ispod nas daju sve od sebe da nas pobjede i stvarno moramo imati respekt prema njima. Niti u kojem slučaju ne očekujem lako osvajanje bodova, ali znam da ćemo se dobro spremiti.
Problem s riječke strane su i izostanci. Ključni su oni Ampema, Gnezde Čerina i Pavičića, dok će Vučkić i Solano po svemu sudeći biti spremni i u udarnoj postavi.


– To su naši jako bitni igrači i sigurno će nedostajati. Ali imamo i igrače koji jedva čekaju svoju šansu i imaju što pokazati. Ne strahujem s te strane. Recept za uspjeh? Istra će nas čekati i igrati na kontre. Moramo biti strpljivi i koncentrirani svih 90 minuta.


Optimizam i stanka


Sudjedski derbi dobio je neočekivano veliki uteg za Bijele. Imperativ je velik.


– Znamo da će Puljani dati sve od sebe. Ići će ono što se kaže 200 posto. Stvarno mogu svima zapapriti i to nas tjera na dodatni oprez. Razmišljamo samo o pobjedi, a naravno da bi nas poraz jako udaljio od prvog mjesta. No, igraju Osijek – Hajduk i možda bi mogli iskoristiti tu situaciju. A to znači pobjediti. Sve je na nama.


Ostaje pitanje koliko je Rijekina momčad spremna za završni sprint u svim segmentima, od onog fizičkog do onog poljuljanog psihološkog.


– Uvijek moramo najviše razmišljati o sebi i kako da što bolje izgledamo. Optimist sam, pogotovo jer tri velike utakmice igramo doma i uz pomoć navijača možemo ostvariti jako dobre rezultate.


Murić nije igrao posljednje dvije utakmice. Očito je struka procijenila da ga treba sačuvati za najvažniji dio sezone.


– Pa meni je dobro došla ta stanka. Bio sam ušao u malu krizu, ali nadam se da će mi se otvoriti već protiv Puljana – zaključuje Murić.