Golgeterski preporod

Robert Murić je protiv “fenjeraša” namjestio ciljnike: “Protiv Osijeka želimo napraviti korak prema jesenskom naslovu”

Denis Frančišković

Robert Murić u društvu Adama Gnezde Čerina, Harisa Vučkića, Ivana Tomečaka i Ivana Lepinjice/Foto M. LEVAK

Robert Murić u društvu Adama Gnezde Čerina, Harisa Vučkića, Ivana Tomečaka i Ivana Lepinjice/Foto M. LEVAK

Svi jedva čekamo tu utakmicu, kao da igramo neko finale. Tako ćemo se i postaviti. Treća sreća nakon Dinama i Hajduka? Ja se nadam. Da ćemo biti koncentriraniji, oprezni i da nećemo napraviti niti jedan jedanaesterac - kaže Murić



RIJEKA Rijeka se samo kratko pretvorila u ponornicu u domaćem porazu od Hajduka i opet vrlo brzo izbila na površinu, preciznije na sami vrh. Nakon pobjede u Koprivnici i izbacivanja Dinama iz Kupa, pomalo rutinski i ne sa svim raspoloživim snagama prigrabila je i trobod protiv »fenjeraša« Hrvatskog dragovoljca. Poslije remija Osijeka s Goricom i više nego dovoljno za vrh ljestvice. S Kvarnera se opet gleda na ostatak lige s liderske pozicije, a ono što je posebno bitno, ona je izborena u predvečerje velikog derbija s Osijekom. Prvi protiv drugoga s prednošću od jednog boda. I ništa manje značajno, u srijedu na Rujevicu opet pred popunjenim tribinama.
Utakmica s Dragovoljcem bila je ona prava u pandemijskim uvjetima. Prazne tribine okovale su kišnu Rujevicu, gledatelji su ovog puta bili uskraćeni za nove majstorije Roberta Murića, veznog igrača Bijelih čiji golovi i potezi posebno plijene. Kao što bi Igor Bišćan svojevremeno znao reći, to je »španer« zbog kojeg se isplati doći na utakmicu. Rijeka protiv Sigećana nije briljirala, naprotiv odigrala je na soldinoj »radnoj temperaturi« pazeći da ne potroši previše energije pred Osijek, da netko od igrača ne zaradi treći žuti i naravno da rezultat nikako ne pati. Gosti su pružili solidan otpor i zaslužuju pohvale za otvoreni gard igre, no dvaput su darivali Riječane (Bagadur/Obregon, P. Mamić/Murić) i upali u zamku vlastitih slabosti. Još kad se na to nadovežu dva vrhunska gola Murića, nije bilo za spasa momčad Davora Mladine.


Prvi »hat-trick«


– Dobio sam puno poruka, uglavnom sve su iste. Osobno jako sam sretan zbog tih golova, ali najbitnija je ipak bila momčad i da dobijemo tu utakmicu – kaže Murić, koji je zabio dva majstorska gola, treći je bio dar bivšeg suigrača Petra Mamića. – Pero je pogriješio za onaj kod 3:0. Koji mi je draži od druga dva? Pa oba dva su super, ha, ha… Možda ipak onaj prvi od stative. Bilo je malo iskosa, ali efektnije. Pokušavao sam dosta u prvom poluvremenu, ali ta je baš sjela.


Uz tri gola Marka Livaje, ovo je drugi »hat-trick« ove sezone u HNL-u.




– Dosta sam puta zabijao po dva gola, a ovo je moj prvi »hat-trick« u službenim seniorskim utakmicama. U mlađim kategorijama bilo ih je puno. Sama utakmica? Dragovoljac je dosta otvoreno igrao, oni nemaju što izgubiti. Na početku smo hvatali ritam, a onda preuzeli konce igre i mogli i uvjerljivije slaviti. Zadovoljni smo, treba samo ovako nastaviti.


Rijeka je posljednjim dobrim izdanjima opet napunjena samopouzdanjem. Dojam je da igra lako, da su automatizmi uhodani…


– Igramo svoju igru i odrađujemo utakmice najbolje što možemo. Naravno, s dobrim rezultatima dolazi i samopouzdanje. A sad smo visoko, prvi smo i izbacili smo Dinamo iz Kupa Hrvatske. Sad je najbitnije to zadržati i odraditi na najbolji mogući način ove preostale tri utakmice.


Veliki korak


Pobjeda u Maksimiru posebno je odjeknula i otvorila put prema novom Rabuzinovom suncu. Bijeli zasad dobro voze na dva kolosijeka…


– Znamo svi što je Dinamo. Najbolja su hrvatska momčad, ali mi smo došli s jasnim i jednim ciljem, da ih eliminiramo. Iznenadili smo ih i prošli dalje. To je dodatno diglo samopouzdanje. Pečat pobjedi na prazan gol? A dobro je ispalo. Ne događaju se ni takve situacije svaki dan. A gol je gol, neovisno kako postignut.


Fokus prvenstva sada je na derbi s Osijekom ove srijede. Moglo bi se reći – utakmica polusezone.


– Očekujem pune tribine i pravi derbi. Znamo kako Osijek igra, pripremit ćemo se za njih najbolje što možemo. Cilj su naravno tri boda i bijeg Osijeku na ljestvici. To bi bio veliki korak naprijed prema jesenskom naslovu. Plus nam je i što sve te utakmice igramo doma.


Osječani ne djeluju toliko uvjerljivo kao Rijeka, ali Bijeli dosad nisu znali napraviti odlučujući potez da odmaknu konkurenciji na vrhu.


– Osječani su posebno dobri iz prekida. Imaju kvalitetu, a sad… Svako se muči za uzeti bodove u HNL-u. Sve momčadi stvarno dobro igraju. Mogla bi to biti utakmica u kojoj će odlučivati sitnice. Svi jedva čekamo tu utakmicu, kao da igramo neko finale. Tako ćemo se i postaviti. Treća sreća nakon Dinama i Hajduka? Ja se nadam. Da ćemo biti koncentriraniji, oprezni i da nećemo napraviti niti jedan jedanaesterac – znakovito zaključuje Murić.