Pune ruke posla

Rijeku čeka najveći remont zadnjeg desetljeća. Evo tko je sve na mogućoj listi za odlazak s Rujevice

Denis Frančišković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Momčad će se dobrim dijelom sigurno graditi i oko Libera, Lepinjice, Solana i Čestića. Orijentacija će izgleda umnogome ići na mlade igrače



RIJEKA – Robert Palikuča, generalni menadžer HNK Rijeka, i ranije je od očekivanja ispunio prvo »obećanje« nakon završetka sezone.


Hrvoje Smolčić potpisao je za Eintracht, klub sa svježom titulom Europske lige, a drugi dio »obećanja« trebao bi se ispuniti sljedećeg tjedna kada se očekuje izbor novog trenera, nasljednika Gorana Tomića. No, tko zna, možda Palikuča i čelni ljudi kluba opet iznenade pa se sve dogodi i puno ranije.


Kraj sezone obično je vrijeme podvlačenja crte, a iako je iza Rijeke najlošija sezona u eri Damira Miškovića, na Rujevici ne bi trebali biti pretjerano nezadovoljni. Ostvaren je plasman u Europu kao prvi proklamirani cilj, igrano je finale Kupa, a PAOK je bio ipak prevelik zalogaj na putu prema skupini Konferencijske lige. O momčadi i treneru Goranu Tomiću, koji su na kraju ostali iza leđa Dinama, Hajduka i Osijeka, puno je toga rečeno i napisano, jednako kao o najboljem napadu i jako lošoj obrani. Proljetni usponi i padovi obilježili su turbulentnu sezonu, no u konačnici s obzirom na ulaganja i konkurenciju izvučen je maksimum.


Palikuča




Generalno, Rijeka je u načinu igre i mnogočemu ostavila bolji dojam od Osijeka, koji je završio stepenicu više, ali puno više uložio. Da se kojim slučajem osvojilo Rabuzinovo sunce, bilo bi to najdomljive osvajanje Kupa jer redom bi bile srušene tri najveće prepreke, Dinamo, Osijek i Hajduk. Ovako, taj neuspjeh protiv u tih 90 minuta bolje momčadi donio je hrpu nezadovoljstva, frustracija i otrovnih strelica. Upiralo se u prstom u brojne igrače i trenera Tomića… I time se zapravo nije ništa dobilo. Tomić je otišao, Smolčić je otišao, Velkovski, Pavičić i Drmić sigurno odlaze, otići će još brojni drugi…


Rijeka je očito na novom početku, ali za nju se ne bi trebalo bojati. Posljednjih godina zadržan je kontinuitet, klub je i dalje u samom vrhu hrvatskog nogometa, ali jasno je da su potrebna brojna unutarklupska preslagivanja. Stručnog stožera, rostera, omladinske škole… Nužno je modificirati i model pretjeranih posudbi.


Glavninu posla mora odraditi Palikuča i o njegovom učinku i slaganju prije svega igračkog mozaika, ovisit će puno toga. Bit će zanimljivo vidjeti kojeg će trenera klub izabrati, nakon Skočića, Scorije, Keka, Bišćana, Rožmana i Tomića, sedmog u posljednjih deset godina. Hoće li se ići na domaće ili opet na neko rješenje sa strane ili možda čak ovaj put i na neko inozemno ime. No, tko god dobije kormilo nove Rijeke, jasno je da ga ne čeka lagan zadatak. Prije svega bit će to po svemu sudeći rad s najmlađom momčadi dosad i s bitno redizajniranom.


Mladost


Rijeka bi u kratkom roku mogla ostati bez glavnine igračke supstance, uz Smolčića, Velkovskog, Drmića i Pavičića, vrlo lako će po svemu sudeći ostati i bez Krešića, Gnezde Čerina i Abassa, dok je u Vučkićevom slučaju situacija puno bolja i on bi trebao biti jedan od igrača koji će predvoditi napad Bijelih u novoj sezoni. S druge strane od stožernih igrača pod ugovorom su Labrović, Ampem, Vukčević, Selahi i Murić, uz Obregona, no ljetni »mercato« i tu može poremetiti slaganje kockica.


Nije tajna da Murić ima veliku želju za odlaskom, a dođu li kojim slučajem dobre ponude za navedene igrače, vjerojatno se neće puno razmišljati. Rijeka je dobar financijski posao napravila sa Smolčićem, ali u slučaju Velkovskog i Pavičića sada, te Escovala, Galovića i Tomečaka nije uopće profitirala.


Momčad će se dobrim dijelom sigurno graditi i oko Libera, Lepinjice, Solana i Čestića. Orijentacija će izgleda umnogome ići na mlade igrače, neki će se vratiti na Rujevicu, najveći kandidati za to su Galešić, Frigan, Hodža i Braut. Tu su još Ivan Smolčić, Bristrić, Karicca i Kukoč, a pripreme bi mogli početi i neki od juniora poput Bodetića, Simčića i Dujmovića.