Niko Galešić

Rijekin junak iz Koprivnice: “Imamo realne izglede Jadranski derbi dočekati s četiri boda prednosti”

Davor Petrović

Niko Galešić/Foto PIXSELL

Niko Galešić/Foto PIXSELL

Moramo ići utakmicu po utakmicu jer samo tako možemo napraviti nešto veliko ove sezone - rekao je Galešić



KOPRIVNICA  Kada je čudesni prodor Nike Galešića od šesnaesterca do šesnaesterca Rijeci donio minimalnu pobjedu na gostovanju u Koprivnici 24. rujna prošle godine, mnogi su morali provući njegovo ime kroz Google kako bi saznali nešto više. Danas, pak, internet nije potreban za prepoznavanje braniča koji se ove sezone specijalizirao za supervažne golove.


Prošle subote Galešić je još jednom zatresao mrežu Slaven Belupa na stadionu Ivan Kušek – Apaš za minimalnu pobjedu Rijeke, vrijednu cementiranja liderske pozicije SuperSport HNL-a uoči prvenstvene pauze zbog nastupa reprezentacije na ACUD Cupu u Egiptu, a u međuvremenu je na svoj konto dodao još tri gola iz iste kategorije, s time da je onaj rujanski iz Koprivnice ostao najupečatljiviji.


– Ovaj se ipak ne može uspoređivati s onim prvim, ali svaki je jednako važan kada nam donosi bodove. Za nas je najvažnije da pobjeđujemo i držimo kontinuitet na vrhu. Meni se dva puta posrećilo da budem strijelac u Koprivnici, ali ipak se ne bih micao iz zadnje linije. Mi u momčadi mamo odlične ofenzivne igrače za zabijanje golova – kaže Galešić na prijedlog da zamoli Željka Sopića prebacivanje iz obrane u napad.


Teški uvjeti




Statistika drugog dijela sezone kaže da je Rijeka u prvenstvu upisala osam pobjeda i jedan poraz te plasman u polufinale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, uz ukupnu gol-razliku 17:4.


– Meni je, kao braniču, najdraži podatak da smo na sedam od zadnjih osam utakmica koje smo odigrali, samo jednom vadili loptu iz mreže, na gostovanju kod Dinama iz onog nesretnog penala u sudačkoj nadoknadi. Zadnji gol iz igre zabio nam je Hajduk na Poljudu prije mjesec i pol dana. Mislim da je to najbitnije. Kada obrana odrađuje svoj dio posla na pravi način, svima nam je lakše igrati i uvijek smo blizu pobjede – tumači Galešić.


Dodatni bonus osvojenim bodovima u srcu Podravine svakako daju i uvjeti u kojima je utakmica odigrana.


– Znali smo da će nam ova utakmica biti izuzetno teška jer takva je bila i prva u Koprivnici ove sezone, a malo nas je iznenadilo i stanje terena. Nismo mislili da je u baš tako lošem stanju. Na zagrijavanju je lopta išla dobro jer je teren bio mokar, ali kad se osušio… Trebalo nam je dobrih dvadesetak minuta da se prilagodimo takvim uvjetima za igru. Nije bilo druge nego pokušavati dugim loptama. Također smo morali jako paziti na druge lopte, da budemo prvi na njima, kako se ne bi doveli u probleme. Razlika između ovog terena i Rujevice je nebo i zemlja. Međutim, pomoćno igralište na kojem treniramo slično je ovome, tako da smo znali što moramo raditi. Nije to bila utakmica za pamćenje, ali na kraju svega najvažnije je da smo osvojili tri boda – rezonira Galešić koji će za osam dana puhati u 23 svjećice na rođendanskoj torti.


Uoči utakmice Roy Ferenčina je najavio da će njegova momčad zaigrati napadački od prve minute, i to se pokazalo točnim


– Slaven Belupo nas ničim nije iznenadio. Naš stručni stožer je napravio odličnu pripremu utakmice, tako da smo znali kako će se svaki njihov igrač postaviti na terenu i igrati. Slaven Belupo je prije ove utakmice imao dostižan bodovni zaostatak za Lokomotivom i Osijekom, ali znali smo da bi ga eventualna pobjeda približila borbi za četvrto mjesto. Ljudi imaju svoje ciljeve i normalno je da su nas pokušali stisnuti od početka. Osim toga, mi smo prvi i svaka momčad se želi dokazati protiv nas – objašnjava Galešić.


Jadranski derbi


Nakon što reprezentacija odradi svoje u Egiptu, Rijeku čekaju tri utakmice u devet dana, od 30. ožujka do 7. travnja. To razdoblje moglo bi usmjeriti nastavak sezone.


– Ova utakmica u Koprivnici imala je veliku psihološku važnost za nas zbog prvenstvene pauze. Sada znamo da ćemo nastavak sezone dočekati na prvom mjestu, i to nam je bitno. Zatim nas čekaju dva gostovanja u Kranjčevićevoj, kod Rudeša u prvenstvu i Kup s Lokomotivom, a onda nam Hajduk dolazi na Rujevicu. Sada imamo realne izglede da Jadranski derbi dočekamo na prvom mjestu s četiri boda prednosti – kaže Galešić dodajući da Rijeka u završni dio sezone ulazi puna samopouzdanja.


To, međutim, ne znači da su glave u oblacima.


– Svi dobro znamo da ne smijemo razmišljati unaprijed. Moramo ići utakmicu po utakmicu jer samo tako možemo napraviti nešto veliko ove sezone. Prvo se moramo dobro regenerirati za vrijeme prvenstvene pauze, a zatim slijedi priprema za Rudeš koji ni slučajno ne smijemo olako shvatiti. Svi znamo da ni teren u Kranjčevićevoj nije idealan, a oni su u zadnjih nekoliko utakmica pokazali da se dižu i hvataju formu – zaključuje Galešić.