Haris Vučkić

Rijekin dvostruki strijelac s Aldo Drosine poručuje: “Bit ćemo spremni za Dinamo, za nas je svaka utakmica do kraja kao finale”

Denis Frančišković

Haris Vučkić/Foto M. LEVAK

Haris Vučkić/Foto M. LEVAK

Sve utakmice ići ćemo na pobjedu pa vidjeti što će nam to donijeti



RIJEKA  Nogometaši Rijeke gostujuću seriju od tri utakmice zaključili su pobjedom u Puli koja je vratila osmijehe zadovoljstva na Rujevici. A prije samo dva tjedna bilo je poprilično teško biti igrač Rijeke nakon bolnih prizemljenja u Kranjčevićevoj i Velikoj Gorici. Bio je to vidan šok za momčad i trenera Gorana Tomića, no kako je vrijeme odmicalo, posebno nakon uvjerljive pobjede nad Celjem (5:0), ozračje je iz »crvenog« prelazilo u »zelenu« zonu optimizma. Baterije su dodatno napunjene na Drosini u utakmici koja nije plijenila ljepotom, ali se znalo unaprijed da će Tomićeve figure biti šahovski posložene u gustoj formaciji. Riječani u toj šahovskoj partiji nisu imali svoju »kraljicu« koja je obično rezervirana za uloge Drmića i Murića, no imali su na neki način svog »topa« u Harisu Vučkiću. Zabio je Vučkić s poludistance, a onda se u završnici ušetao u suparnički petarac i manirom iskusnog napadača zadao matni udarac Puljanima.


– Trebala nam je prava reakcija nakon dvaju poraza i stvarno smo odigrali taktički jako dobro. Vladala je neka pozitiva i »nabrijanost« da dobijemo tu utakmicu. Uspjeli smo i idemo dalje – kaže Haris Vučkić. – Je li nam se teško bilo vratiti nakon dvaju poraza? Pa nitko nije očekivao te poraze nakon četiri pobjede za redom i dobre igre. Dogodio se Hrvatski dragovoljac nakon čega smo puno razgovarali i bili složni u tome da nismo bili dobri i da nam nije išlo. A onda se opet dogodila Gorica… U svakom slučaju, stanka nam je dobro došla, dobro smo u njoj radili i vratili pozitivnu energiju. I atmosfera se počela dizati, pogotovo nakon dobre utakmice i pobjede nad Celjem. Protiv Puljana smo pazili da ne idemo glavom kroza zid, iskoristili smo svoje šanse i zasluženo pobijedili.


Pripisan gol


Utakmici u Puli pokazala je da Rijeka unatoč izostancima standardnih igrača (Smolčić, Gnezda Čerin, Ampem, Pavičić), ipak može adekvatno odgovoriti protivniku željnom pobjede nakon gotovo četiri i pol godine.




– Imamo širinu momčadi, po dva igrača na svakoj poziciji. Svi oni mogu dobro i korektno odigrati. Konkurencija je velika i zdrava te vjerujem da to gura svakog igrača, poglavito kad zna da u pričuvi postoji netko tko ga je spreman zamijeniti i dokazati se. Svi koji su igrali, a manje dobivaju šansu, su se i dokazali.


Rijekina klasika postaje igra u dva sustava, 4-2-3-1 ili 3-5-2, s tim da igra s dva braniča i dva klasična bočna igrača momčadi ipak daje veću prepoznatljivost. Na Drosini se ipak očekivala u takvom sustavu više napadačka Rijeka.


– Mi smo momčad koja voli napadati, imati loptu i boraviti često na polovini protivnika. Tu smo najopasniji, iako možemo igrati i s tri igrača u zadnjoj liniji. To smo već pokazali u pravom smislu protiv Hajduka i Dinama. Dobro je što imamo te dvije formacije koje možemo mijenjati i nadopunjavati. Na treneru je samo da odluči ili da ih zarotira, a mi odmah znamo što nama je raditi. Koju formaciju preferiram? Odgovara mi pozicija polušpice, ali i igranje u napadu zajedno s Drmićem u sustavu 3-5-2. Nas dvojica smo uhvatili ritam, sve bolje surađujemo i čini mi se da je naša suradnja u igri sve bolja. Imamo neku dobru konekciju.


Vučkić je došao do brojke od devet golova u HNL-u, a zanimljivo dvaput je Puljanjima zabio dva gola. Prvi put u golijadi 3:6.


– Meni su pripisali taj jedan gol u Puli u prvom dijelu, mada je Pavičić prije pucao i čini mi se da je lopta već prešla crtu. Na kraju je sudac rekao kako nisu bili sigurni pa su gol pripisali meni. Sada sam kod prvog gola dobio loptu na 16 metara, vidio da imam prostora i opalio. Lopta je promijenila smjer i na sreću ušla u sami kut. Poslušao sam suigrače koji su govorili da više pucam kad imam šansu za to. Drugi gol bila je lijepa asistencija Murića, samo sam sačekao vratara da padne i poslao loptu izbliza u mrežu.


Osovina Murić – Vučkić trebala bi biti jedna od udarnih u riječkoj ofenzivi.


– Murić i ja imamo dobar način suradnje, dobro to funkcionira, ali s druge strane, tu su Prince ili Abass s lijeve strane. Te stvari su važne i jako nam dobro ide. Puno na njima radimo i na treningu. Naravno, uvijek gledamo tko je u boljoj poziciji i kako da to iskoristimo na najbolji mogući način.


U posljednjim utakmicama pa tako i protiv Istre 1961 Drmić djeluje nekako odsječen, dobiva prave lopte tek na kapaljku.


– Sve ovisi od utakmice do utakmice i od protivnika do protivnika. Nekad imam ja više prostora, nekad Drmić. On nam je najbolji strijalac i normalno je da su obrambeni igrači, posebno u zadnje vrijeme, posebno fokusirani na njega. Često su pokraj njega i dva braniča. No, vjerujem da će Drmić dobijati dobre lopte i da će biti šansi i golova u sljedećim utakmicama.


Dinamo i navijači


Vučkić je uz probuđenog Selahija osvježenje u Rijekinoj igri. Veza Bijelih s njima je puno bolje prodisala.


– Sad se jako dobro osjećam, nakon što sam se kasnije priključio i nisam bio spreman. Nisam bio odmah uhvatio neki kontinuitet, što je dosta teško svakom igraču, pogotovo kad malo igra pa malo ne igra. U zimskim pripremama fokusirao sam se na to da budem što spremniji, da mogu što više trčati, a i trener je to osjetio, pružio mi je šansu u pet, šest utakmica u nizu. Bilo je to uz golove jako bitno za moje samopouzdanje.


Rijeka se najnovijim uspjehom, a nakon remija u Gradskom vrtu vratila u igru za visok plasman. Kako Vučkić vidi proljetnu Rijeku?


– Sve utakmice do kraja na neki su način kao finala. Normalno, sve utakmice ići ćemo na pobjedu pa vidjeti što će nam to donijeti. Ako ne budemo pravi i budemo gubili bodove, nećemo imati šanse. Mislim da nam je prednost što Dinamo, Osijek i Hajduk dolaze na Rujevicu. Tu obično imamo u tim utakmicama kontrolu nad igrom, posjed i opasniji smo po gol.


Nedjelja nudi prvu od tri poslastice na Rujevici, gost Bijelih je najbolja hrvatska momčad iz metropole.


– Dinamo ima kvalitetnu momčad i jako širok kadar. Moramo se dobro regenerirati i što očekivati nego zahtjevnu, tešku utakmicu. Dobro ćemo trenirati kroz tjedan i proanalizirati sve dobre i loše stvari Dinama. Ne sumnjam da ćemo biti spremni. Očekujem dobru utakmicu, pravi derbi i pozitivan rezultat za nas.


Navijači su bili dobar poticaj momčadi na Drosini, još bi veći zamašnjak trebali biti u velikim derbijima.


– U Puli je bila stvarno dobra atmosfera na tribinama, a i mi smo imali dobru podršku. Očekujem dobru podršku i u sljedećim domaćim utakmicama, prvenstvo ulazi u završnicu i dolazi nam najjača konkurencija. Vjerujem da će nam navijači biti dodatni vjetar u leđa, a nadam se da će tribine biti jako dobro popunjene. I da ćemo se radovati zajedno nakon ovih utakmica – zaključuje Vučkić.