Ludi rasplet

Rijeka više nema šanse osvojiti titulu, ali derbiji na Rujevici bi mogli odlučiti novog prvaka. Krah splitskih ambicija važan za Rijeku uoči finala Kupa

Ivan Volarić

NEIZVJESNA ZAVRŠNICA SEZONE - Mislav Oršić i Dino Mikanović/Foto PIXSELL

NEIZVJESNA ZAVRŠNICA SEZONE - Mislav Oršić i Dino Mikanović/Foto PIXSELL

Osijek i Hajduk u preostalih pet kola, osim gostovanja kod lidera u Maksimiru, očekuju i vruća gostovanja kod Rijeke. Sutra na Rujevicu dolazi Osijek, a nakon ishoda 34. kola moglo bi biti puno toga jasnije



RIJEKA Minimalna pobjeda Hajduka nad Dinamom u zaostalom derbiju devetoga kola dodatno je začinila ionako napetu borbu za naslov prvaka u finišu Prve HNL. Nikola Kalinić je u 63. minuti demantirao sve one koji su tvrdili da njegov povratak na Poljud nije potez koji može donijeti Splićanima iskorak prema samome vrhu ljestvice.


Hajduk se pogotkom nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca vratio u utrku za toliko željenom titulom, a Dinamo propustio prvu meč loptu. Potpuno je jasno da bi drukčiji ishod, primjerice pobjeda Modrih, šanse Splićana svela na puku teoriju, ali i umnogome otežala posao drugoplasiranim Osječanima. Kalinića su, osim na Poljudu, imali dobrog razloga slaviti i u Gradskom vrtu.


– Moram reći da je ovo treća utakmica protiv Dinama ove sezone i u sve tri bili smo bolji. Pružili smo sve od sebe, imali smo plan A, plan B… Predvidjeli smo kako reagirati ako u nastavak uđemo s golom prednosti ili bez golova. Moji igrači su heroji. Završili smo utakmicu s, uvjetno rečeno, pola momčadi, neki su dobili kartone, a neki su ozlijeđeni. Dečki su poginuli na terenu za pobjedu – govorio je nakon utakmice oduševljeni trener Hajduka Valdas Dambrauskas i izbjegao ulaziti u daljnje kalkulacije kada je riječ o borbi za prvo mjesto.


Modri aduti




– Neću govoriti o tome što će biti za pet kola, već isključivo o idućoj utakmici. Za utakmicu u Koprivnici izgubili smo Livaju, Kalinića, Vukovića… Što vrijedi ova pobjeda ako sutra izgubimo? Pred nama je još pet utakmica, imamo pet finala do kraja prvenstva u kojima možemo odlučiti o svojoj sudbini – rekao je Litavac na klupi Hajduka.


Željko Kopić kraj derbija nije dočekao ni približno u tako vedrom raspoloženju kao njegov kolega. Kao da je predosjetio ono što će se dogoditi desetak sati kasnije, kada mu je uručen – otkaz.


– Utakmica na Poljudu bila je izuzetno bitna, ali do kraja prvenstva je još pet utakmica. Prvi smo i dalje ovisimo sami o sebi – ustvrdio je Kopić u trenucima dok je još uvijek figurirao kao trener Dinama.


Nitko ne može reći da u Kopićevim računicama nema logike. Pogled na raspored sugerira da Dinamo uz dva boda prednosti u preostalih pet kola ima dvije domaće utakmice i u obje dočekuje izravne konkurente. Doduše, nije na odmet podsjetiti da su Modri prvi domaći susret protiv Osijeka ove sezone zaključili remijem (1:1), a onaj od Hajduka – izgubili (0:2). Sve to pod posebnu lupu gura utakmice protiv preostalih suparnika, a Osječane i Splićane osim gostovanja u Maksimiru do kraja prvenstva čekaju i gostovanja na Rujevici.


Rijekina uloga


Upravo bi se u Rijekinom dvorištu mogla usmjeriti utrka za naslov prvaka. Bijeli su ovoga proljeća nizom kikseva (H. dragovoljac, Lokomotiva…) olako prosuli svoje šampionske ambicije, no zato bi mogli umnogome utjecati na to koji će od tri preostala kandidata za naslov prvaka prvi proći ciljnom ravninom. Sutra na Rujevicu dolazi Osijek, a nakon ishoda susreta 34. kola moglo bi biti puno toga jasnije. U trenucima kada će se u Rijeci igrati Jadranski derbi, u Maksimiru će Dinamo ugostiti Osijek.


Sentiment navijača Rijeke u oba slučaja nije baš naklonjen Dinamovim konkurentima. O velikom rivalitetu s Hajdukom zna se puno toga još od sredine 70-ih godina, kada je na Kantridi stvarana moćna europska Rijeka. Na to se nadovezalo famozno finale Kupa 1987. godine u Beogradu pa brojni HNL okršaji puni tenzija. Osječanima pak one najvatrenije pristalice Bijelih neće zaboraviti remi na Kantridi u završnici prvenstva 1999. godine, kada Rijeka nije ostvarila ono što je cijela Hrvatska očekivala.


Povrh svega, Rijeku uskoro u finalu Kupa čeka gostovanje kod Hajduka na Poljudu i nikome na Rujevici sigurno neće biti svejedno u kakvom raspoloženju će Splićani dočekati taj susret. Nema sumnje da bi krah šampionskih ambicija Splićana ostavio negativne posljedice na poljudsku svlačionicu i išao u prilog Bijelima uoči finala.