SUSJEDSKI DERBI

Rijeka večeras na Rujevici igra Derby Della Učka: Imamo recept za Puljane!

Denis Frančišković

Franjo Ivanović / Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Franjo Ivanović / Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Morat ćemo biti maksimalno odgovorni da bismo protivnika stavili pod pritisak. Očekujem da budemo na sličnoj razini kao u zadnjoj utakmici i da stvaramo dosta šansi - kaže Sergej Jakirović



Riječani su se zaželjeli nogometa, a sljedećih dana i tjedana bit će ga u izobilju za simpatizere Bijelih. Momčad Sergeja Jakirovića prebacuje se s kolosijeka na kolosijek, a to su draži igranja u Europi.


Forma je dobro tempirana za tijesni raspored kolovoza, pluća igrača još su ranije dobro napunjena slovenskim zrakom, a Rijeka je dobila i mladenačku energiju kao svojevrsni zaštitini znak. Zorno je to prezentirala u najvećoj europskoj pobjedi protiv Dukagjinija (6:1), što joj je svakako donijelo popriličnu dozu samopouzdanja.


No, kosovski je sastav kvalitetom jako limitiran, ali vrijednošću i deset puta slabiji od Bijelih. Istra 1961 zasigurno će biti nešto sasvim drugo. Susjedski sudar, Derby della Učka, posljednjih je nekoliko sezona opet dobio na težini i važnosti.




Puljani su dobili »glavu i rep«, postali su momčad koja je prošle sezone bila najugodnije iznenađenje. Dovoljno je reći da je Rijeka u posljednja dva susreta na Rujevici osvojila samo s(p)retni bod. Puljani su prvo slavili (1:0) pa ostali bez pobjede u zadnjoj minuti (2:2).


Bez momčadi nema ništa


Nakon kritika zbog izdanja u Jadranskom derbiju, trener Jakirović zadovoljan je posljednjim izdanjem momčadi koja očekivano nije branila minimalnu prednost iz Prištine, već je prezentirala sav napadački arsenal.


– Svaka je pobjeda zamašnjak, a kod nas nema velike euforije. No, dečkima to puno znači, pogotovo igračima koji su nam se pridružili ovo ljeto. Sigurno da to puno znači i Franji. Pred njim je dug put, ima puno mjesta za napredak i on to zna.


Želim da njegovim putem krenu svi, svjesni smo da bez momčadi nema ništa. I on i Pašalić su, kako novinari vole reći, »gastarbajteri«, radna etika im je dobra, profesionalni su i nema tu problema – kaže Jakirović.



S Frukom, Jankovićem, Pašalićem i Ivanovićem momčad Bijelih je dobila kvartet čiji se igrači mogu rotirati praktički na svim pozicijama.


– To smo znali i kada smo ih dovodili. Brzi su, dinamični i okomiti te današnji nogomet ne može funkcionirati bez takvih igrača. Tu imamo još Djouahru i Grgića, koji će uskakati u igru po potrebi. Goda je sve bolji?


Ja smatram da Goda može igrati još puno bolje. On to zna. Drago mi je da sudjeluje aktivno u igri i zabija golove. Ne smijemo zaboraviti da je tu i Vukčević, on je u konkurenciji, pogotovo sada kada Čabraja ima malo zdravstvenih problema.


Petrovič i Čabraja


Današnji gost Rujevice prilično je promijenio igrački kadar. Ali i način igre pod novim trenerom Karoglanom. Gosti su u posljednje vrijeme sve tvrđi orah za Riječane.


– Otišlo im je pet-šest standardnih igrača, sada se vratio Marešić. Kostur momčadi postoji već duže vrijeme i morat ćemo biti maksimalno odgovorni da bismo protivnika stavili pod pritisak. A Puljani uvijek nešto mogu »zapapriti«, što se posebno pokazalo prošle sezone.


Trener Karoglan ima svoju ideju i svoj način igranja i treba vremena da sve to »sjedne«, kao što su Garciji trebale dvije godine. Očekujem da budemo na sličnoj razini kao u zadnjoj utakmici i da stvaramo dosta šansi. To je neki način igranja koji želim.


Čabraja i Petrovič su ozlijeđeni, Banda je završio na šivanju glave nakon udarca u susretu s Dukagdjinijem.


– Banda će biti u konkurenciji, a Petrovič ima problema s mišićem i zatražili smo još jedno mišljenje liječnika. Čabraja je preventivno »out« od pet do šest dana – zaključio je Jakirović.


Franjo Ivanović, mladi napadač Rijeke koji je ovoga puta dobio prednost pred Obregonom, uz »hat-trick« postao je i najmlađi strijelac Bijelih u Europi s 19 godina, 10 mjeseci i dva dana.


– Čestitke nakon »hat-tricka«? Pa bilo ih je jako puno, posebno poruka na mobitelu, prijatelja i onih za koje nisam ni znao da su prijatelji, ha, ha… – kaže Ivanović. – Ovi golovi mi dosta znače, za napadača su golovi uvijek jako bitni.


Sve je to dodatna motivacija za dalje. A, naravno, puno znači i za samopouzdanje. Rijeka? Mlada smo momčad, ali težimo jako kombinatornoj i motoričnoj igri. Imamo brzinu i potencijal, i to će biti naš forte. Najvažnije je da dobro funkcioniramo kao momčad.


Ovacije i Slavonija


Ivanoviću po dolasku na Kvarner novo društvo nije bila potpuna nepoznanica.


Foto Mateo Levak


– Poznavao sam od ranije Matiju Frigana. Još dok smo igrali u reprezentciji. U kontaktu sam bio i s još nekoliko igrača. Čujem se s Matijom, evo, on je jedan od onih koji su mi prvi čestitali. Sviđa mu se u Belgiji i nadam se da je i pred njim dobra sezona.


Nakon Fruka gledatelji, posebno istočna tribina, vrlo su brzo našli svog miljenika i u Ivanoviću. Orilo se tribinama jednim dijelom utakmice: »Franjo!, Franjo!«


– Čuo sam to, lijepa je to stvar za svakog igrača. To sam doživio prvi put u karijeri, a i nikada nisam igrao pred toliko gledatelja. To mi daje snagu za dalje i još veću motivaciju. Prvi »hat-trick«? Ne, bilo ih je nekoliko, ali ovaj mi je najdraži i najbitniji.


Ivanovićeva karijera vezana je uz Njemačku i Augsburg. Bio je zanimljiv i Borussiji Dortmund iz koje je sada stigao Pašalić.


– Nisam imao previše problema oko prilagodbe. U Njemačkoj je malo drugačiji nogomet, no to što sam prošao puno mi je pomoglo. Želim se dokazati u HNL-u. Spreman sam, dobro smo odradili pripreme.


Probojno i brzo


Franjo je klasična »špica«, djeluje probojno, brzo… Stopere Dukagdjinija lomio je i svojim lažnjacima.


– Mogu igrati i povučenije i na krilu, ali nekako se najbolje osjećam kao centarfor. No nije mi sve to bitno, najbitnije mi je da igram.


Rijeka je dobila njemački štih ovog ljeta, ali i slavonski s Pašalićem te Čabrajom i Ivanovićem.


– Inače sam porijeklom iz Posavine, blizu Brčkog. Pašalić je iz Vinkovaca, gdje sam često.


Susjedski derbi s Puljanima utakmica je koja nosi dodatni naboj. I ogled koji barem donekle traži potvrdu dobrog izdanja u Europi.


– Čuo sam da se u zadnje vrijeme taj derbi malo »zaoštrio«. Bit će zanimljivo i baš se radujem utakmici. Mi idemo na pobjedu – najavio je Ivanović.