DO ZADNJEG ATOMA SNAGE

Rijeka večeras ima priliku za još jedan velik pothvat, Tomić: “Dat ćemo sve što imamo, i igrači i navijači”

Zlatko Horvat

Goran Tomić/Foto: M. LEVAK

Goran Tomić/Foto: M. LEVAK

Mislim i nadam se da smo naučili nešto iz pogrešaka iz prve utakmice u Solunu. Recept treba biti prvo poluvrijeme, kada smo stvarno bili odlični. Treba se nastojati poboljšati i ispraviti te pogreške iz drugoga dijela. Uz malo sreće, nadam se da možemo ostvariti cilj - kaže trener Rijeke Goran Tomić



RIJEKA Za nogometaše Rijeke stigao je trenutak istine, kolovoška večer na izmaku ljeta nudi priliku za još jedan pothvat, plasman u skupinu novoosnovane Konferencijske lige UEFA-e. Suparnik je grčki PAOK, momčad dva i pol puta skuplja od Bijelih, ali sastav Gorana Tomića je u Solunu ostvario dobar rezultat, u uzvrat se kreće s 1:1 nakon Galešićeva autogola u posljednjim sekundama prve utakmice. Riječani su poveli pogotkom Ivana Lepinjice u 33. minuti, koji ima posebnu težinu, iako više ne vrijedi pravilo o dvostrukoj vrijednosti gola u gostima.


– Došli smo do vrhunca prvoga dijela sezone. Ovo je velika utakmica za nas. Mislim da smo u dosadašnjem dijelu sezone, kako smo se uhodavali s novim igračima, novim sustavom i kako smo okupljali novu momčad, imali dobre rezultate i evo, došli smo do velike utakmice u kojoj nam je svima cilj da ostvarimo plasman u skupinu Konferencijske lige. Stanje u momčadi je odlično, jedva čekamo početak utakmice. Nadam se da ćemo uz pomoć navijača ostvariti taj plasman. Mislim i nadam se da smo naučili nešto iz pogrešaka iz prve utakmice. Recept treba biti prvo poluvrijeme, kada smo stvarno bili odlični. Treba se nastojati poboljšati i ispraviti te pogreške iz drugoga dijela, da nam se to ne ponovi. Uz malo sreće, nadam se da možemo ostvariti cilj – kaže Goran Tomić, trener Bijelih.


Prskalo


Na vrata se vraća Andrej Prskalo. Izostat će Murić, Hrvoje Smolčić i Labrović, dok Stanić nema pravo nastupa. No, ne smije se ponoviti drugo poluvrijeme iz Soluna, kada se praktički stalno igralo pred golom Rijeke.




– Imali smo mi ideju igrati drugo poluvrijeme kao prvo, igračima nitko naredio da se vrate natrag. Jednostavno, pokušali smo s promjenama podignuti razinu igre, ali pali smo na taj pritisak, nismo se uspjeli odhrvati. Recept je to prvo poluvrijeme.


Za PAOK govore da je domaćinska momčad…


– Ja se nadam da su domaćinska momčad… Bitna je ta energija koju mi imamo. Mislim da je ekipa dosad pokazala da se drži zajedno i da kada postoji poteškoća, kao što je to bio slučaj sa Šibenikom, opet pokaže zajedništvo i ispliva kvaliteta. Duboko vjerujem u ovu momčad, ima pravu energiju i to je dosad pokazala. Sigurno će dati svoj maksimum, a ja se nadam da će to biti dovoljno za prolaz.


Tomić je u dosadašnjem dijelu sezone miksao momčad i sustav. Igrao je u čak šest sustava u deset utakmica… Iz rukava će i danas nešto izvući.


– Do sada smo bili fleksibilni i to je dobro funkcioriralo. Imamo plan. No, koji put ni taktika nije toliko bitna koliko ta želja, da nema odustajanja, borba do zadnjeg atoma snage, posljednje kapi znoja da se dobije utakmica.


Nema umora


PAOK će igrati tek treću, Riječani 11. utakmicu sezone. Upisano je šest pobjeda, tri remija i tek jedan poraz.


– To je bio razlog zašto smo rotirali pet do šest igrača protiv Šibenika. S naše strane nema nikakvoga umora. Mi ćemo biti najsvježiji što možemo, za ovakve utakmice umor ne postoji. Pobjeda? Nitko ne bi sretniji od nas samih… Svi ćemo dati sve što imamo, i igrači i navijači, nadam se da će to biti dovoljno za prolaz.


Riječani su jučer predvečer odradili posljednji trening, dok su Grci u to vrijeme letjeli zrakoplovom prema Hrvatskoj. Oni će tek danas isprobati travnjak na Rujevici, koja će biti navijačko grotlo. Ulog je za obje momčadi velik, skupina Konferencijske lige i popriličan prihod od UEFA-e. Tu je i šest novih utakmica koje donose mogućnost dodatne zarade. Riječani su se već iskazali na europskoj sceni, večerašnji prolaz značio bi još jedan veliki, veliki uspjeh. Sve je moguće na krilima vjernih navijača.