Gorica na plus sedam

Rijeka si pucala u noge, Andrijašević i Nevistić darivali Goricu

Mateo Sučić

Riječani su upisali poraz na Rujevici/Foto M. GRACIN

Riječani su upisali poraz na Rujevici/Foto M. GRACIN

Rijeka je skupo platila dvije grube individualne pogreške. Andrijašević je nesretno zabio autogol, Nevistić poklonio loptu Lovriću. Jović u 64. minuti zažmirio na očiti jedanaesterac za Rijeku



RIJEKA Nogometaši Rijeke poraženi su od Gorice (0:2) u 18. kolu HT Prve lige u utakmici poslije koje se Gorica odvojila na sedam bodova prednosti pred “bijelima” na trećem mjestu. Da se igra za dojam, Riječani bi vjerojatno zaslužili visoku ocjenu, ali Gorica je iskoristila slabosti riječke obrane i zasluženo slavila.

Foto galerija: Utakmica Rijeka-Gorica i tučnjava na terenu Foto: Marko Gracin



RIJEKA – GORICA 0:2

Stadion HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Fran Jović (Zagreb). Strijelci: 0:1 Andrijašević (27′-ag), 0:2 Lovrić (44′). Žuti kartoni: Suk, Dvorneković, Babec, Banić (Gorica), Galović (Rijeka). Crveni kartoni: Moro (Gorica), Capan (Rijeka).


RIJEKA: (3-5-2) Nevistić, Capan, Galović, Arsenić (od 69′ Murić), Tomečak, Čerin (od 69′ Pavičić), Lončar, Štefulj, Menalo (od 82′ Mudražija), Andrijašević, Kulenović (od 78′ Yateke).




GORICA: (4-2-3-1) Banić, Doka, Krizmanić, Jovičić, Čabraja, Babec (od 86′ Pršir), Suk, Dvorneković (od 78′ Mitrović), Hamad (od 90′ Moro), Lovrić (od 78′ Musa), Dieye.

Ovo je sedmi put u devet međusobnih utakmica da je Gorica pobijedila Rijeku, a svaki put na Rujevici po istom receptu, s čvrstom obranom i ubojitim kontranapadima ili prekidima. Rijeka je, s druge strane, puno toga stvorila, ali njoj kronično nedostaje egzekutor u napadu.


Foto galerija: Rijeka - Gorica, 18. kolo Prve HNL Foto: Marko Gracin


Andrijašević se silno trudio, ali ga nije išlo, a kada je tako Riječanima silno nedostaje netko tko će povući momčad. Kada tome dodamo grube individualne pogreške u obrani (Nevistić…) onda je teško očekivati bodove.


Simon Rožman promijenio je malo karte u odnosu na Pulu, s Andrijaševićem poludesno i Menalom lijevo tražio kombinatoriku na suparničkoj polovici i dojam je razbudio momčad nakon dva blijeda izdanja iz kojih su Riječani izašli s polovičnim učinkom. Jer Rijeka je konačno dobro ušla u utakmicu, pokazala želju i agresiju, pogodila vratnicu i propustila bolje završiti neke obećavajuće situacije, a onda pokleknula poslije dvije individualne pogreške.


Gorica se odlučila na čvrsti blok, s dva udaranja u lice (Doka je udario Lončara, Matar Arsenića) koja Jović nije sankcionirao, odmah je dala Riječanima do znanja da se došla potući za pobjedu i na mišiće već do poluvremena usmjerila utakmicu.


A nije se činilo da će otići u tom smjeru, u 9. minuti je Lončar poslije kornera pucao u blok, Rijeka je iz svog posjeda često dolazila u pozicije iz kojih su Tomečak i Štefulj ubačajima tražili Kulenovića i Andrijaševića, a upravo nakon jedne takve situacije dogodila se najbolja prilika “bijelih”. U 11. minuti Štefulj je ubacio, lopta na drugoj strani došla do Tomečaka koji je povratnom loptom pronašao Andrijaševića čiji je udarac odsjeo na unutarnjem dijelu vratnice.


U 13. minuti Menalo je na još jedan ubačaj Tomečaka pucao pored gola, pa u 16. Štefulj sjajan izlazak koji je krenuo od Nevistića završio udarcem u blok…


A onda je Gorica došla do daha, počela osvajati duele na sredini terena i pokazivati da se njihov recept neće razlikovati od svih dosadašnjih gostovanja na Rujevici. U 26. minuti Dvorneković je jednu polukontru okončao prizemnim ubačajem na drugu vratnicu gdje je Galović ispred Matara izbio u korner, a onda Lovrić iz kuta oštro ubacio na prvu vratnicu gdje je Andrijašević, u želji da otkloni opasnost, prevario Nevistića – 0:1.


Bilo je još nezgodnih situacija po “bijele” iz kornera (Lovrić) ili tranzicije (Hamad), ali Riječani su preživjeli sve dok sami nisu zakuhali drugi pogodak Gorice. U 44. minuti još su jednom pokušali navući nekoliko igrača Gorice u visoki pritisak kako bi pokušali napasti prorijeđenu obranu, ali Lovrić je pročitao dodavanje Nevistića prema Čerinu i lako zabio – 0:2.


Pokazalo se da je tu priča bila gotova iako je Rijeka pokazala karakter u nastavku, do zadnje sekunde tražila povratak u utakmicu, ali s ovakvom realizacijom i raspoloženim Banićem poraz je bio neizbježan.


U 51. minuti vratar Gorice je sjajno branio udarac Andrijaševića, u 54. je Banić u gužvi izbio ispred Galovića, pa u 55. minuti bio dobro postavljen na pokušaj glavom Menala. Riječani nisu bili precizni ni u 57. minuti kada je Andrijašević pucao pred gola, u 61. je Menalo povratnu loptu iz obećavajuće situacije pucao na tribine, a “bijeli” su bez prilike za povratak u utakmicu ostali u 64. minuti kada je Suk u kaznenom prostoru zaustavio rukom jedan ubačaj kojeg je Andrijašević pokušao skrenuti prema sredini, ali ni glavni sudac Jović, ni drugi pomoćni Modrić, ni Gabrilo u VAR sobi nisu u tome vidjeli ništa sporno.


Opsada gola Gorice nastavila se u 66. minuti kada je najprije Suk zaustavio udarac Galovića, a onda je Banić još jednom sjajno zaustavio pokušaj Andrijaševića glavom.


Rožman je nakon toga preuzeo rizik, Gorica u nekoliko situacija sjajno izašla u kontru (jednom je Nevistić sjajno obranio Dvornekoviću) i propustila prije kraja ubiti nade Riječana. Ovako je Pavičić u 90. minuti imao dva puta pucao u blok, Krizmanić je ispred Yatekea izbio s gol linije i ugasio posljednju nadu Riječana da mogu izbjeći poraz.



Tablice omogućuje SofaScore LiveScore