Rijeka vs. H. dragovoljac

Rijeka protiv novog drugoligaša traži oproštajnu pobjedu i ohrabrenje uoči finala Kupa

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Sigurno da želimo pobjedom zaključiti prvenstvo. Ujedno, bit će to dobra priprema uoči odlaska na Poljud - kaže trener Goran Tomić



RIJEKA  Nogometaši Rijeke danas se opraštaju od HNL-a, ne i od sezone. Ona će kulminirati finalom SuperSport Hrvatskog kupa na Poljudu sljedećeg četvrtka i dodatno odrediti riječku sezonu. Za nju se već sada može reći da je dosta uspješna, jer ostvaren je prosperitetan klupski cilj, točnije plasman u Europu. Finale domaćeg Kupa samo je nadogradnja i nagrada za sve dobro što su Bijeli ove sezone učinili u natjecanju koje im tradicionalno leži. I u kojem su izbacili Dinamo i Osijek, a uspiju li u finalu srušiti posljednju prepreku, bit će to opet sezona koja će se pamtiti.
No, prvi zadatak je danas svladati momčad koja je nanijela toliko muke Bijelima i označila početak gašenja visokih ambicija, koje su sezale i do napada na naslov. Bila je to utakmica koja je donijela zasigurno i još pokoju sijedu više treneru Goranu Tomiću jer momčad je nakon toga počela neobjašnjivo tonuti. U konačnici sve je rezultiralo četvrtim mjestom, iako je osvojeno više bodova nego lani kad je Tomić uzdrmanu Rijeku u zadnjem sprintu odveo na treće mjesto ispred Hajduka i Gorice.


– Sigurno da želimo pobjedom zaključiti prvenstvo. Ujedno, bit će to dobra priprema uoči odlaska na Poljud – kaže trener Goran Tomić. – Istina, ispada da je od Dragovoljca za nas sve krenulo lošije. Bili smo na vrhuncu forme i s te strane svakako da se želimo iskupiti. Prošle godine smo uzeli 61 bod, sad bismo s pobjedom došli na 65. Želimo popraviti bodovni saldo. Zabili smo više golova, ali eto, imamo lošiji plasman.


Tomić je protiv Ukrajine pružio prigodu dobrom dijelu igrača koji su manje igrali te dijelu juniora. Danas će također sastav vjerojatno biti izbalansiran, ali ne u tolikoj mjeri da glavni igrači ne dobiju prigodu, što im je nužno u tempiranju forme za Poljud.




– Do četvrtka je dovoljno vremena za oporavak, a neki igrači nisu igrali protiv Ukrajine tako da je svima potrebna minutaža. Generalno, neće biti nekih velikih promjena jer dovoljno je vremena do Hajduka. Apsolutno ta nam je utakmica dobro poslužila. U prvom trenutku kad nam je nedostajalo pet, šest igrača, pomislio sam da je možda protivnik prejak. Međutim, na kraju je ispalo odlično. Protiv jako kvalitetne reprezentacije odigrali smo jako dobru utakmicu. To me svakako raduje.


Bez rizika


Tomić je mišljenja da su donedavni Rijekini igrači dobro iskoristili šansu u redovima Sigećana, neovisno o ispadanju.


– Dragovoljac s riječkim štihom? Za mene njihove dobre igre nisu neko veliko iznenađenje. To su igrači koji su imali ugovore s Rijekom, a neki od njih će za dvadesetak dana biti u našoj svlačionici i s njima ćemo trebati ostvarivati Rijekine ciljeve. Nisu me iznenadili, ali ipak jedno je nositi dres Rijeke gdje je svaka utakmica pod pritiskom, a s druge atrane Dragovoljca gdje nema tolikog imperativa i gdje i tri izgubljene utakmice u nizu ne stvaraju veliku uzbunu. Velike su to razlike, ali ti igrači svakako imaju kvalitetu.


Tomić ima podosta problema oko igrača koji se žale na ozljede, no vjeruje da će se situacija popraviti do same utakmice.


– Određene probleme imaju Vukčević, Čerin, Velkovski i Abass. Vidjet ćemo kakva će biti situacija nakon posljednjeg treninga, a ako bude postojala kakva šansa za rizik, sigurno da nećemo riskirati. S druge strane potrebna je minutaža svim igračima jer to je najbolje da ostanu u ritmu.


Posebno se prati stanje ozlijeđenog Vučkića, koji bi trebao biti važan adut za Poljud.


Haris još ne trenira s ostatkom momčadi. Vremena je sve manje, ali osjeća se sve bolje i bolje.


Dobro stanje


Rijeka je u situaciji da ništa bitnije ne može popraviti u prvenstvu pa je današnja utakmica na neki način odrađivanje formalnosti, ali bitna uvertira za Kup. Muči li to iščekivanje?


– Sigurno da se finale moglo odigrati i prije kraja kad je prvenstvo već bilo ranije riješeno. Međutim, nemamo problema s tim, imat ćemo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. U kakvom je stanju momčad? Rekao bih u dobrom. Imali smo i odličnih i teških trenutaka, ali uvijek smo reagirali na dobar način. Sada je opet atmosfera dobra i vjerujem da će momčad biti prava i dati sve od sebe u četvrtak.


Koliko će u cijeloj priči oko spremanja za važnu utakmicu biti važna psihološka priprema? Očekuje se više od 30 tisuća gledatelja, domaćinska atmosfera s nekoliko tisuća riječkih navijača.


– Motivacije sigurno neće nedostajati. Što se tiče same igre, igrali smo već dva puta ove sezone na Poljudu i pobijedili. Ako netko zna pobijediti Hajduka ove sezone, to je Rijeka. Mi smo ih jedini dvaput pobijedili,kao što su i oni nas. I jedini smo im nanijeli poraz ovog proljeća. Skor je izjednačen, ali sigurno da možemo i treći put pobijediti.


Protiv Ukrajine su zaigrali neki novi klinci iz Rijekine škole. Neki od njih poput Bodetića i Dujmovića skreću pozornost…


– Svi igrači koji su priključeni prvoj momčadi su i veliki potencijali. Na njima je samo da budu pravi. Ali ogromna je razlika između juniora i ovoga što traži seniorska momčad. Ali to su dečki s perspektivom – zaključuje Tomić.



Standings provided by SofaScore LiveScore