Prva HNL

Rijeka protiv kvalitetnog suparnika pokazala europski gard, ishod utakmice – realan

Mateo Sučić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Rijeka je pokazala požrtvovnost i karakter jer je unatoč igraču manje tražila pogodak kojeg je pronašla s Andrijaševićem, ali na kraju nije uspjela obraniti minimalnu prednost



RIJEKA Nogometaši Rijeke i Osijeka podijelili su bodove (1:1) u derbiju 13. kola HT Prve lige. Ishod utakmice na Rujevici u konačnici je realan iako su “bijeli” većRim dijelom bili bolja momčad koja je protiv kvalitetnog suparnika pokazala europski gard.


Foto galerija: Rijeka - Osijek 1:1 Foto: Sergej Drechsler


Do isključenja Pavičića, Osijek je djelovao nemoćno i bezidejno, Bjelica je mijenjao igrače i sustave pa na kraju izbjegao prvi prvenstveni poraz na klupi Osijeka zahvaljujući još jednom sjajnom potezu Petra Bočkaja.


RIJEKA – OSIJEK 1:1

Stadion HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 5,5. Strijelac 1:0 Andrijašević (64′), 1:1 Bočkaj (83′). Žuti kartoni: Vuković, Igor Silva, Pierez (Osijek), Pavičić (Rijeka). Crveni karton: Pavičić (Rijeka).




RIJEKA: Nevistić 6,5, Velkovski 6, Galović 6,5, Smolčić 6, Tomečak 6,5, Čerin 6 (od 44′ Murić 6), Halilović 6,5, Štefulj 6, Pavičić 5,5, Kulenović 6 (od 78′ Lepinjica), Andrijašević 7.


OSIJEK: Ivušić 7, Igor Silva 6,5, Škorić 6, Majstorović 5,5 (od 71′ Bočkaj 7), Jurčević 6,5, Vuković 6 (od 77′ Kleinheisler), Ndockyt 5,5 (od 46′ Lončar 5,5), Žaper 6, Pilj 5,5 (od 46′ Lopa 6), Bohar 5,5 (od 71′ Erceg), Mierez 6,5.

Ofenzivac Osijeka sigurno voli igrati na Rujevici, Riječanima je kroz prvenstvo i kup ovdje zabio čak pet golova, od kojih je većina, poput današnjeg, bila za aplauz. Rijeka na kraju nije nagrađena za dobru igru, požrtvovnost i karakter koji je pokazala kada je unatoč igraču manje tražila i pronašla pogodak preko kapetana Andrijaševića, ali je pokazala da itekako ima što za reći u ogledu s momčadima koje pretendiraju na naslov prvaka.


Simon Rožman uspio je kompletirati momčad, u kadru nije bilo tek kartoniranog Lončara, dok su Kulenović, Halilović i Pavičić odmah zauzeli mjesto u početnoj postavi. Dobra je to vijest, sugerira da su problemi s koronavirusom iza Riječana što se nadaju da će potvrditi i današnji testovi uoči ogleda protiv Real Sociedada.


I Nenad Bjelica je izveo najjače snage, ali i na klupi dobio adute za reagirati u nastavku (Kleinheisler, Erceg, Bočkaj…)…


Rijeka je od prve minute pokazala gard europske momčadi, pokušala se nametnuti posjedom i inicijativo i tražila rješenja kako doći pred Ivušića. U tome je puno pomogao raspoloženi Tomečak koji je dobro spojio obje faze igre, često se ubacivao prema naprijed i već u 6. minuti pripremio Kulenoviću ubačaj kojeg ovaj nije uspio glavom skrenuti prema golu.


Ipak bio je pokazatelj kako Rijeka želi igrati, pokretljiv i agresivan vezni red s Čerinom, Pavičićem i Halilovićem osvojio je puno lopti iz kojih se radio višak na bočnim pozicijama. U 12. minuti Kulenović nije bio spreman na jedan ubačaj Štefulja koji je preletio cijelu obranu Osijeka, u 15. je Kulenović prenio glavom na drugu vratnicu Halilovićev ubačaj iz kuta ali Andrijašević nije uspio dobro zahvatiti loptu.


Osijek se pokušavao stabilizirati, prijetio iz daljine ili nakon prekida, ali obrana na čelu s Galovićem dobro je kontrolirala manje više sve situacije pa ni visoki pritisak gostiju nije urodio plodom. Osijek je u prvom dijelu imao samo jednu opasnu situaciju kada su pronašli rupu u obrani Rijeke, ali u 34. minuti Nevistić je bio brži na lopti od Bohara.


Najbolja prilika prvog poluvremena pripala je Rijeci nakon jedne polukontre u kojoj su Štefulj i Kulenović bili u krivim ulogama. U 39. minuti Štefulj je odigrao za Kulenovića na desnu stranu, ovaj vratio loptu u sredinu, a lijevi branič “bijelih” glavom zamalo pucao pored gola.


U toj je akciji Rijeka tražila i drugi žuti karton Vukoviću kojem je Jović malo progledao kroz prste (kao i Pavičiću u 16. kada je pretjerano reagirao na pokazani žuti karton) i pokazao da je počeo gubiti konce utakmice jer su na njega vikali igrači obje momčadi.


Bjelica je vidio da njegova momčad nije dovoljno opasna, na poluvremenu je uvođenjem Lope i Lončara prešao na sustav s trojicom igrača u zadnjoj liniji, Mierezu u vrhu napada je dodao Bohara, ali nije bio opasan sve dok neoprezni Pavičić u 60. minuti nije dobio drugi žuti karton.


Prethodno je mirisalo na pogodak Rijeke, Ivušić je najprije dobro obranio volej Štefulja, onda je Andrijašević poslao preko gola ubačaj Tomečaka, pa je nekadašnji pionir Rijeke sjajno obranio i zicer Muriću, dok je na drugoj strani jedina opasna situacija došla u 58. minuti kada se Jurčeviću dva puta sretno odbila lopta, ali je Nevistić u obje situacije bio dobro postavljen.


Ipak, Rijeka je i s deset igrača pronašla način da bude opasna, jedan ubačaj Smolčića s poludistance na vrhu kaznenog prostora primio je Andrijašević pa ljevicom pogodio bliži Ivušićev kut – 1:0.


Rijeka je naplatila vodstvo, ali trenutak genijalnosti Petra Bočkaja skrojio je podjelu bodova. U 83. minuti Lepinjica je visoko izgubio loptu pa se nije stigao vratiti u zonu u kojoj ordinira Bočkaj čiji je udarac s 20-ak metara iskosa s desne strane završio u desnom gornjem kutu nemoćnog Nevistića – 1:1.


Imale su do kraja obje momčadi situacije za pobjedu, Rijeka tek što je krenula s centra preko Andrijaševića koji je u padu pucao pored gola, Osijek preko Kleinheislera koji je tukao s distance, ali rezultat se nije mijenjao.


Na kraju realno, iako teško se oteti dojmu da mi ishod bio drugačiji da je Jović bio pedantan i u prvom poluvremenu pokazao drugi žuti karton Vukoviću, odnosno da je Pavičić bio malo mudriji i izbjegao jedan neoprezan start gotovo na sredini travnjaka.