Realan remi

Rijeka ostala bez pobjede u dramatičnom derbiju, ali na Rujevicu se vratila nogometna čarolija

Denis Frančišković

Riječani slave drugi pogodak Franka Andrijaševića/R. BRMALJ

Riječani slave drugi pogodak Franka Andrijaševića/R. BRMALJ

"Bijeli" nisu iskoristili kiks Hajduka na Poljudu i pobjeći mu na tri, a "lokosima" pet bodova što bio veliki kapital



RIJEKA U derbiju preokreta i drame nogometaši Rijeke i Lokomotive podijelili su bodove. Jednako kao i u listopadu prošle godine (1:1) kada na Rujevici nije bilo pobjednika. “Bijeli” tako nisu iskoristili kiks Hajduka na Poljudu i pobjeći mu na tri, a “lokosima” pet bodova što bio veliki kapital. Na kraju skrojili su bod, mnogi će realno u odnosu na ono što je viđeno na travnjaku, i opet osvanuli na drugom mjestu s bodom prednosti ispred Splićana.




Bio je to ustvari povratak pravog nogometa i gledatelja na Rujevicu nakon točno sto dana i Dana žena kad je Rijeka matirala Hajduk (2:0) u posljednjoj utakmici pred punim tribinama. Protiv Lokomotive su one bile poluprazne, ali dovoljno grlate da se osjeti sva čar nogomene igre i ambijenta.


Odlučno u nastavku





Nakon minusa na poluvremenu Rijeka je odlučno krenula u nastavak. Digla je dinamiku igre koju “lokosi” nisu mogli pratiti i u prvih 15-ak minuta gol je “visio u zraku“. Riječani su posebno opasno prijetili i nakon kornera, impuls s tribina kao da im je dao brzinu više. Šanse su se pritom redale kao na traci, u 47. minuti Andrijašević je iz okreta tukao izbliza, Grbić obranio, pet minuta kasnije Lepinjica je odlično tukao s 18 metara, lopta sijevnula iznad Grbićevih rašlji. No, iz takve dobre domaćih opet se izrodila najbolja šansa za goste. Uzuni je u 64. minuti pobjegao pažnji obrane izbio sam ispred vratara i promašio nemoguće, praktički pobjedu gostiju slabo pucavši izbliza.




Uslijedila je zamjena, Yateke je ušao umjesto Lepinjice i odmah zabio u 66. minuti. Halilović je izveo šesti korner u nastavku, Velkovski tukao glavom, Brkić kratko odbio loptu, a Yateke iz blizine pospremio loptu u mrežu – 1:1. Gosti su mogli do novog vodstva u 77. minuti, no Pandur je majstorski skinuo njegov udarac s 18 metara. Tu drama nije stala, Riječani su jurnuli po pobjedu, a 78. minuti odškrinuta su njena vrata. Smolčić je ubacio, Andrijašević nadskočio Smolčića i glavom dijagonalno zatresao mrežu Grbića – 2:1.


Batinić je prije nego što je isključio Capana i pokazao na bijelu točku konzultirao VAR



Batinić je nakon VAR-a potvrdio Frankov pogodak, jednako kao i u 82. minuti jedanaesterac za goste nakon duela Capana i Uzunija. Karačić je bio siguran s “kreča” za poravanje, a Rijeka u završnicu ušla bez isključenog Capana koji je zaradio drugi žuti karton.



Poduzetniji gosti



Inače, Riječani su započeli utakmicu s dobrom idejom u igri, nametnuli se, ali kako je susret odmicao “lokosi” su bili sve poduzetniji. Sve su učestalije pritiskali zadnju liniju “bijelih” preko Uzunija i Kastratija, prisiljavali domaće igrače na pogreške i bili brži na drugim loptama. No, to nije previše pokolebalo Rožmanov sastav, u dvadesetim minutama Rijeka se poprilično razbudila nošena ritmom navijanja sa solidno popunjenih tribina. U 21. minuti Halilović, jedan od najpoduzetnijih u srcu veze, povukao je loptu i s 20-ak metara dobro tukao. Vratar Grbić dobro se ispružio prema samom kutu vratiju i spriječio pogodak, lopta je završila u korneru.



Nakon toga uzvrale su malo strasti, u jeku domaćih napada Čolak je pucao, Kovačić uklizao i zaustavio loptu, pri čemu se “bijeli” tražili najstrožu kaznu. No, dojam je da je lopta gostujućeg braniča pogodila u trbuh… Bila je to najbolja dionica riječke igre u prvom poluvremenu. Igralo se brzo, jednostavno i na prvu loptu. “Lokosi” su pali u ritmu i sve se više približavali “zagrljaju” vratara Grbića.


Mladi Rijekin čuvar mreže mogao je bolje reagirati kod prvog pogotka gostiju



I onda u dva poteza u 36. minuti šok za domaću momčad. Cokaj je iz srca svoje polovice majstorski uputio loptu Kastratiju na desnom boku, on se u svom prepoznatljivom stilu pored Galovića sjurio prema šesnaestercu i iskosa udarcem u bliži kut matirao Pandura – 0:1. Mladi Rijekin čuvar mreže mogao je i bolje reagirati…
Rijeka je u 41. minuti imala najbolju prigodu za poravnanje, Lončar je izveo slobodni udarac, Galović ostao sam na šest metara, ali loše tukao glavom kraj vratnice u matnoj situaciji.




Nenadana prigoda “bijelima” se ukazala u 43. minuti, pogrešio je Mersinaj, Lončar mu ukrao loptu, ali je Grbić pravovremeno istrčao s gola i izbio loptu. Ona je došla do Lepinjice koji je pokušao iskoristiti smušenost zagrebačke obrane, no gosti su otklonili opasnost. Riječani su potom i besuspješno tražili najstrožu kaznu nakon kontakta Čolaka i Petraka…


 


Rijeka – Lokomotiva 2:2

Stadion HNK Rijeka na Rujevici.  Gledatelja: 2.584. Strijelci: 0:1 Kastrati (36′), 1:1 Yateke (66′), 2:1 Andrijašević (78′), 2:2 Karačić (84′-11m).  Sudac: Damir Batinić (Osijek) – 5,5.


RIJEKA: Pandur 5,5, Braut 6, Capan 5,5, Velkovski 6, Galović 5,5, Smolčić 6,5, Halilović 6,5, Lepinjica 6,5 (od 64′ Yateke 7), Lončar 6,5 (od 85′ Escoval), Andrijašević 7, Čolak 5,5 (od 85′ Gorgon).ć


LOKOMOTIVA: Grbić 6, Mersinaj 5,5, Kovačić 6, Kolinger 6, Karačić 7, Petrak 6 (od 55′ Jakić 5,5), Čokaj 6,5 (od 68′ D. Halilović -), Marković 5, Tolić 5,5 (od 68 Tuci -), Uzuni 6, Kastrati 6,5.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore