Natrpani raspored

Rijeka kreće u ludu jesen sa sedam utakmica u 23 dana, ali trener Simon Rožman ne očajava

Mateo Sučić

Hrvoje Smolčić/V. KARUZA

Hrvoje Smolčić/V. KARUZA

Širina igračkog kadra, posebno ofenzivnog dijela, koji je dobio na brojnosti dolaskom Menala, odnosno skorim oporavkom od ozljeda Yatekea i Murića, svakako je dobrodošla vijest za Rožmana



RIJEKA  Nogometaši Rijeke s novim tjednom ušli su u završnu fazu priprema za engleski ritam koji ih očekuje do reprezentativne stanke u studenom. Od Varaždina (17. listopada) do Lokomotive (8. studenog), »bijeli« će odigrati čak sedam utakmica u 23 dana.
Rijeka će ovu seriju zgusnutih utakmica početi (Varaždin, Real Sociedad) i završiti (Napoli, Lokomotiva) s dvama domaćim ogledima, između toga će na noge Gorici, AZ Alkmaaru i Šibeniku, a trener Simon Rožman sigurno će trebati sve igrače kako bi momčad na pravi način odgovorila svim fizičkim i psihološkim zahtjevima koje će tražiti igranje na dva fronta.


– Napravit ćemo sve kako treba da bismo se spremili na taj ludi ritam. Razmišljat ćemo o svakoj utakmici posebno kako budu dolazile. Najprije nam je u glavama Varaždin, a onda ćemo razmišljati što ide dalje. Nadam se da će se svi iz reprezentacija vratiti zdravi, imali su veliko opterećenje posljednjih dana i želim samo da nas ozljede zaobiđu – rekao je uoči stanke Simon Rožman.


Širina kadra


Trener »bijelih« u kadru ima 28 igrača, van stroja je Milan Ristovski, koji je »out« do proljeća, a dobra vijest je postepeno smanjivanje liste ozlijeđenih. Zoran Arsenić, Sterling Yateke i Dani Iglesias su u procesu povratka, Luka Capan i Robert Murić bit će u konkurenciji za momčad kroz tjedan dana, za desetak dana trebao bi se vratiti i Andrej Prskalo, dok bi se Tibor Halilović, ostvare li se optimistične prognoze, trebao priključiti momčadi krajem mjeseca.




Širina igračkog kadra, posebno ofenzivnog dijela, koji je dobio na brojnosti dolaskom Menala, odnosno skorim oporavkom od ozljeda Yatekea i Murića, svakako je dobrodošla vijest za Rožmana da će europske utakmice, a protiv Kopenhagena se to dobro vidjelo, tražiti veliku potrošnju Andrijaševića i Kulenovića kao glavnih napadačkih opcija.


U svakom slučaju na Rujevici se moraju pripremiti i naviknuti na odigravanje utakmica svaka tri dana jer ulaskom u grupnu fazu Europske lige Rijeku očekuje napućena jesen. Raspored do 19. prosinca, kada završava jesenski dio sezone, već je pretrpan, »bijeli« bi do tada trebali odigrati čak 16 utakmica, a već sada je potpuno jasno da zbog igranja u ritmu nedjelja – četvrtak – nedjelja neće biti prostora za odigravanje zaostalih utakmica protiv Hajduka i Dinama, koje su odgođene zbog europskih nastupa.


Bez stanke


Netko je na Rujevici pomalo u šali konstatirao da bi HNL ove sezone mogao poput Premiershipa imati utakmice na Boxing day (26. prosinca) i na Novu godinu, što struci Rijeke nije nimalo zabavno s obzirom na to da bi momčad još jednom mogla ostati bez prijeko potrebne stanke. Onu ljetnu je »ubila« korona, zimsku bi mogao raspored jer, ne računajući dvije odgođene utakmice za koje još nije poznat termin odigravanja, jesenski dio završava 19. prosinca, a proljetni počinje 19. siječnja Superkupom protiv Dinama.


Ako se dvije zaostale utakmice uguraju u to razdoblje, koje je nominalno predviđeno za zimsku stanku, Rijeci bi se moglo dogoditi da natjecateljske utakmice odigrava bez pauze kroz razdoblje od gotovo godinu dana. Prvu utakmicu nakon koronastanke Rijeka je odigrala 31. svibnja 2020. godine, a ova sezona završava 15. svibnja 2021. (eventualnim plasmanom u finale Hrvatskog kupa aktualna bi sezona završila 19. svibnja).