SuperSport HNL

Rijeka pobjedom nad Slavenom stigla na milimetar od Europe, a pobjedom u susjedskom derbiju to će postati stvar formalnosti

Davor Petrović

Matija Frigan/V. MAVROVIĆ

Matija Frigan/V. MAVROVIĆ

Rijeka je, unatoč mladosti u svojim redovima, još jednom pokazala zavidnu razinu zrelosti



KOPRIVNICA   Ispostavilo se da je Zoran Zekić bio u pravu kada je rekao da su dosadašnje tri ovosezonske pobjede Slaven Belupa nad Rijekom nadrealne. Blagdansko gostovanje u Koprivnici momčadi Sergeja Jakirovića je donijelo novu pobjedu, koja ju je dovela na milimetar od Europe. Preciznije, savladali Rijeka iduće subote Istru 1961 na Rujevici, plasman u kvalifikacije Konferencijske lige postat će tek pitanje formalnosti.


Čim je stigao zapisnik postalo je jasno da je Jakirović odlučio promiješati karte i pružiti priliku igračima koji su ovog proljeća bili u drugom planu. Andrija Vukčević, Lindon Selahi, Niko Janković i Antonio Marin ostali su na klupi za pričuve, s time da tamo nije bilo Emira Dilavera, koji je zbog problema s ozljedom propustio i dvije prethodne utakmice.


U početnoj postavi su se, pak, našli Bruno Goda, Adrian Liber, Emmanuel Banda i Nais Djouahra. Stoperske pozicije su, pak, zauzeli Niko Galešić i Ivan Smolčić, koji su u prošlom kolu odigrali više nego pristojnu utakmicu protiv Lokomotive. Ovaj potonji je u ranoj fazi dvoboja u Koprivnici opravdao ukazano povjerenje.


Rano vodstvo




Naime, praktički u prvoj ozbiljnoj akciji Smolčić je lansirao dugu loptu prema kaznenom prostoru Slaven Belupa, a tamo se dogodio klasični nesporazum između stopera i golmana. Dok su Ivan Sušak i Vinko Soldo očekivali da će „onaj drugi“ reagirati i otkloniti opasnost, Prince Ampem je piknuo loptu, što je bilo dovoljno da se mreža zatrese. Bilo je to u 37. sekundi utakmice – 0:1.


Nije teško pretpostaviti da je rani gol bacio u vodu sve taktičke zamisli stručnog stožera Slaven Belupa, kojem je trebala pobjeda zbog utrke za pozicijama koje vode u Europu. Osim toga, moglo se vidjeti da su domaći igrači postali pomalo stisnuti iz istog razloga. Jednostavno, utakmica nije ni krenula, a već su imali gol zaostatka.


Rijeka je, pak, držala konce igre, iako nije stvarala previše prilika. Novo uzbuđenje pred domaćim golom stigla je u 12. minuti, kada je Djouahra odapeo iz daljine. Taj udarac nije bio loš jer lopta je išla prema rašljama, ali malo previše felša odvelo ju je s pogrešne strane okvira gola.


Osam minuta kasnije Soldo je nespretno igrao rukom na desnoj strani, blizu granice igrališta. Radilo se o poziciji koja se vrlo često opisuje kao „skraćeni korner“, ali to nije smetalo Bandi da lukavim prizemnim udarcem potraži bliži kut. Sušak je teškom mukom uspio pravodobno reagirati, a Matija Frigan je pokupio otpadak i uputio ga pred gol, gdje se najbolje snašao Veldin Hodža za svoj  prvijenac u HNL-u – 0:2.


Krstanovićev 123. gol


Njegov prezimenjak u domaćim redovima, čije prezime se drugačije piše, a isto izgovara mogao je vratiti Slaven Belupo u igru šest minuta nakon toga. Arber Hoxha lukavo je nadmudrio Danila Veigu i ušao u kazneni prostor iskosa, s lijeve strane. Srećom po Rijeku, njegov udarac nije bio na razini driblinga i lopta je prohujala pokraj gola.


U završnici prvog dijela domaći su napravili dodatni pritisak i stigli su do dvije obećavajuće situacije. Udarac Ivana Božića iz blizine zaustavio je Nediljko Labrović, a Marko Martinaga je u sudačkoj nadoknadi napucao loptu u blok. Uz malu dozu sportske sreće, Rijeka je na odmor otišla sa dva gola prednosti, ali to se u nastavku ekspresno promijenilo.


Zapravo, dovoljno je reći da je Zekić u drugom dijelu na teren poslao Ivana Krstanovića. Slaven Belupo je u 47. minuti imao slobodan udarac s lijeve strane, koji je riječka obrana uspješno obranila. U nastavku akcije Robert Mudražija je odigrao dupli pas s Antonijom Bosecom, koji je je s desnog boka uputio prizemni ubačaj u srce kaznenog prostora. A tamo se našao nepoderivi četrdesetogodišnji centarfor. Bio je to Krstanovićev 123. gol u HNL-u – 1:2.


Koprivničani su pokušali iskoristiti taj zamah, ali ipak nisu uspjeli stvoriti novu izglednu priliku. Rijeka je, pak, brzo pohvatala konce igre i preuzela kontrolu zbivanja na terenu, a u završnici je stigla do potvrde pobjede golom koji su izradila dva igrača s klupe.


Naime, Alen Grgić je zapeo na desnoj strani, a zatim je počeo izmjenjivati dodavanja s Veldinom Hodžom, koji mu je gurnuo okomitu loptu u prazan prostor. Uslijedilo je prizemno ubacivanje iza leđa domaće, prema vrhu peterca, odnosno točno u smjeru putanje Friganovog kretanja – 1:3.


I to je bilo to. Do kraja je, doduše, ostalo još dosta vremena, ali Slaven Belupo nije djelovao kao da može ponoviti završnicu nedavnog ogleda s Osijekom, u kojoj je postigao dva gola tijekom sudačke nadoknade. Bolje rečeno, Rijeka je, unatoč mladosti u svojim redovima, još jednom pokazala zavidnu razinu zrelosti.


S. Belupo – Rijeka 1:3

Gradski stadion Ivan Kušek Apaš. Gledatelja: 1313. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) 6,5. Strijelci: 0:1 Ampem (1′), 0:2 Hodža (23′), 1:2  Krstanović (47′), 1:3 Frigan (79′). Žuti kartoni: Boras (Slaven Belupo), Goda (Rijeka).


SLAVEN BELUPO: Sušak 5, Bosec 6,5, Božić 6, Soldo 5, Martinaga 6, Mudražija 6 (89′ Boras -), Kocijan 6, Mioč 5,5 (89′ Mihalić -), Crnac 5,5 (46′ Perošević 6), Manaj 5,5 (46′ Krstanović 6,5), Hoxha 6 (72′ Talys -).


RIJEKA: Labrović 6, Veiga 6 (62′ Krešić -), Smolčić 6,5, Galešić 6, Goda 6, Banda 6,5 (75′ Selahi -), Hodža 7,5, Ampem 6,5 (62′ Grgić 6,5), Liber 6 (62′ Janković 6), Djouahra 6, Frigan 6,5 (84′ Obregon -).