Rijeka vs. Hibernian

Rijeka je ispadala iz Europe i nakon pozitivnog rezultat iz prve utakmice u gostima, sjetite se – Sarpsborga

Ivan Volarić

Bijele su na njezinom travnjaku nakon pozitivnog rezultata i prvoj utakmici izbacivali i Celta iz Viga, te Bašakšehir



RIJEKA Nogometaši Rijeke večeras će protiv škotskog Hiberniana odigrati 132. utakmicu u nekom od međunarodnih natjecanja. Iako (ne)službeni izvori nerijetko navode da je Rijeka svoju prvu službenu europsku utakmicu odigrala 1978. godine protiv Wrehama u Kupu UEFA povijest riječkog loptanja u nekom od europskih natjecanja seže u puno raniji period – preciznije – u 1962. godinu. Legendarni vratar bijelih Marijan Jantoljak vjerojatno se još dobro sjeća utakmice protiv Rot Weiss u Oberhausenu u 1. kolu skupne faze Rappan kupa koji će u kasnijim godinama postati – Intertoto kupom.


Rijeka je 1977. godine zaigrala i u novoformiranom Intertoto kupu, a 1974. godine nastupala je i u Mitropa Kupu ili Srednjeeuropskom kupu.  Slabo je poznata činjenica da je upravo Mitropa kup bilo prvo veće međunarodno klupsko natjecanje, čak i masovnije od Kupa velesajamskih gradova kojega je  Dinamo osvojio 1967. godine. Tek pet godina kasnije to natjecanje, zamišljeno prvotno da bi okupilo selekcije točno deset europskih velesajamskih gradova, preraslo je u Kup UEFA. U Maksimiru se silno ponose s tim europskim trofejom, na Rujevici/Kantridi pak rijetko spominju da su 1978. godine osvojili Balkanski kup, svoj jedini međunarodni trofej ne računa li se osvajanje Atlantic cupa u Faru u zimskim pripremama uoči završnog “marša” na titulu prvaka.


Kada bi se pak na Rijekinu europsku povijest gledalo počevši od Wrehama 1978. godine onda “bijeli” danas igraju 94. utakmicu i traže 35. pobjedu vrijednu prolaska u play-off Konferencijske lige.  Bijeli su iz prve utakmice donijeli dobar rezultat, iako nakon ukidanja pravila o “golu u gostima” s konačnih 1:1 ne uživaju prednost u uzvratu. Pobjeda je – nužna da bi se izborio put u Grčku ili Irsku.




Zanimljivo, Rijeka je od 1962. godine do danas triput ispala iz Europe nakon što je u prvoj utakmici ostvarila pozitivan rezultat. U ljeto 2000. godine bijeli su donijeli 0:0 iz Viga u 1. kolu Kupa UEFA pa izgubili na Kantridi 1:0 u produžecima. Šesnaest godina kasnije Rijeka je ispala u trećem pretkolu Europske lige nakon što je protiv Bašakšehira u Istanbulu odigrala 0:0, a na Rujevici je bilo 2:2. U oba slučaja Rijeka je eliminirana od objektivno kvalitetnijih momčadi.


To se ne može reći za norveški Sarpsborg od kojega je Rijeka ispala u trećem pretkolu Europske lige 2018. godine. Prva utakmica u gostima završila je 1:1, a uzvrat na Rujevici 0:1. Sasvim dovoljna opomena uoči večerašnjeg sudara…