NENAD GRAČAN

“Rijeka je dolaskom Jakirovića pronašla sebe, a Skočić je odličan izbor za mlade Vatrene”

Zlatko Horvat

Nenad Gračan / Foto: V. KARUZA

Nenad Gračan / Foto: V. KARUZA

Rijeka je pragmatična, igra organizirano, disciplinirano, vidi se što želi. Doći će do oscilacija, ali dugoročno za Rijeku ne treba strahovati - kaže Gračan



RIJEKA – Nenad Gračan, izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije, doznao je u utorak imena suparnica u premijernom izdanju Lige nacija. Hrvatska će igrati u skupini 2 Lige B u društvu Finske, Rumunjske i Slovačke, a prva dva kola igraju se od 20. do 26. rujna. Rijeka i Istra 1961, dvije momčadi koje je vodio, sastaju se u subotu na Rujevici u 33. kolu SuperSport HNL-a.


U ovome kolu sastaju se još dvije momčadi u kojima je Gračan bio na klupi, Osijek i Dinamo, a Doktor je vodio i Hajduk… Gračan je čest gost Rujevice. Vidio je sve dobro i loše ove sezone. Rijeka se preporodila dolaskom Sergeja Jakirovića, dok je Istra 1961 postala stvarnost gornjega doma ljestvice.


– Istra 1961 ima kvalitetu i rezultati koje ostvaruje nisu slučajnost. No, bez obzira na to Rijeka je dolaskom Sergeja Jakirovića pronašla sebe. Dosta se stvari promijenilo, postavilo na svoje mjesto i u ovoj utakmici Rijeka je favorit. Bijelima se pružila prilika definitivno preskočiti Osijek i to ne smiju propustiti. Uostalom, Rijeka je sada najveći favorit za treće mjesto. Ova utakmica, poslije pobjede u Koprivnici, može biti ključna po pitanju Europe – kaže Gračan.




Sergej Jakirović se već trenerski potvrdio, ali teško je bilo vjerovati da će u 2023. godini Rijeka, koja je u prvom dijelu sezone bila rijeka ponornica, osvojiti više bodova od prvaka Dinama.


– Znalo se da je dobar trener, ali napraviti ovakve stvari u tako malo vremena bilo je više od očekivanja svih nas koji pratimo Rijeku. Našao je u momčadi igrače koji žele, riješio se »balasta«, uvjetno rečeno igrača koji su mislili da su kvalitetni, a to nisu pokazivali na terenu. Ono što je Jakiroviću bitno je rad na treningu i utakmicama, svaki igrač traži mjesto i ulaz u momčad. U tome je sa svime apsolutno pogodio, to pokazuju i rezultati igre. Rijeka je pragmatična, igra organizirano, disciplinirano, vidi se što želi. Doći će do oscilacija, ali dugoročno za Rijeku ne treba strahovati.


Mir


Igor Bišćan napustio je U-21 reprezentaciju, vratio se u Dinamo kao trener.


– Kada je u pitanju Dinamo, nema tu prevelikih iznenađenja. Modri su osvojili puno bodova, Hajduk je to pratio dok je mogao, ali nema tu širinu, dok je Rijeka ušla u krizu na početku, a Osijek u drugome dijelu prvenstva. Iznenađujuće je samo to što je Dinamo osvojio prvenstvo i svojim slabijim izdanjima, koje nitko nije uspio iskoristiti. Idućih sezona Dinamo neće biti dominantan kao što je bio do sada. Drugi klubovi se približavaju, rade, u HNL-u više nema lakih utakmica. Pokazali su to Varaždin, Istra 1961, Slaven Belupo, čak i Gorica i Šibenik.


Ima li još Doktor takve, klupske ambicije, poput Bišćana, koji se vratio u klupski nogomet?


– Iskreno, ne razmišljam o tome. Dobro se osjećam ovako. Meni je bitno biti na terenu. Malo je sve to drukčije u ženskom nogometu, ali nije to problem ako se želi. Ovako imam određeni mir. Kada sam bio mlađi, mnoge stvari sam lakše podnosio.


Zadovoljan sam jer vidim pomake kod tih cura, imaju želju okušati se u inozemstvu. I one same shvaćaju da kada već to vole, mogu to i materijalizirati. Idemo u tom smjeru. U konačnici, većina igrača naše A reprezentacije dolazi iz inozemstva. Tako i cure mogu više napredovati vani. Nadam se da će to i potrajati, a ne biti samo epizoda dok sam ja tu. Teško možemo dostići Njemačku, Englesku, skandinavske zemlje, ali možemo se dignuti.


Kada je u pitanju ženski nogomet, Gračana čeka puno posla. Finska je korak ispred, a Rumunjska i Slovačka protivnici po mjeri.


– Posljednje utakmice pokazale su da se možemo nositi s Rumunjkama i Slovakinjama, iako su po rejtingu kvalitetnije. No, kako mi igramo i kako se dižemo, tako bi utakmice mogle biti zanimljive. Razlika nije kakva je nekada bila. Finkinje su favoritkinje u skupini, to su pokazale i na turniru na Cipru. No, i ta utakmica, bez obzira na naš poraz, ukazala je na neke njihove slabosti. Nama je to bila prva utakmica na turniru. Nadam se da će biti malo više sreće, tada smo pogodili dvije stative, imali još neke dobre situacije. Ipak, treba biti realan i reći da su Finkinje već dugo u europskom vrhu. Bit će to teška i zahtjevna utakmica, kao i sve druge.


Vječno stvaranje


Nemoguće je usporediti Vatrene, koji su u svjetskom vrhu, s reprezentativkama. Njima je i mali pomak prema naprijed značajan.


– U ženskom nogometu favoriti uglavnom dobivaju i vrlo je teško približiti se europskom vrhu. Ono što želimo je smanjenje te razlike, a onda napraviti rezultat. Ništa ne ide preko noći. Nužan je kontinuitet i rad baze. Kada sam se lani uhvatio svega toga, pojavio se Hajduk, Dinamo je bio dobar. Teško su favoriti Osijek i Split igrali s njima. Sada je Osijek lako došao do krune, dok je Split u problemima. Taj rad i kontinuitet u klubovima trebali bi se pojačati.


Prvenstvo se odigrava na razini kvalitete koju želimo. Puno je oscilacija u igri, klubovi imaju mali broj igračica pa se čeka da kadetkinje završe utakmicu kako bi zaigrale za seniorke. Mislim da bi se rad u klubovima trebao pojačati i što se tiče trenerskog rada i općenito. Rijeka? Jedne je sezone bila dobra, ali dosta je igračica napustilo klub. Stalno se nešto stvara. Vrlo je teško napraviti rezultat kada u sezonu ulaziš s puno nepoznanica. Mislim da su osim Osijeka i Splita, ali i Dinama i Hajduka, u kojem se ozbiljno radi i ulaže u trenerske kadrove, kod drugih prevelike nepoznanice.


Puno se toga mijenja uoči i tijekom prvenstva. Neki imaju bolje uvjete, neki lošije, no to nije optimalno. Ono što naglašavam je nedostatak stručnih kadrova. Još uvijek ima predrasuda, gleda se konzervativno, a ženski nogomet zaslužuje više pažnje. To pokazuje i HNS svojim projektima i ulaganjima – zaključio je Gračan, koji je krenuo na Krimeju, koja je živjela u znaku Kupa Hrvatske i tri finala za mlađe kategorije.


Skočiću puno sreće i uspjeha


Rijeka ima još jednog izbornika, Draganu Skočiću povjerena je U-21 reprezentacija, koju čeka Europsko prvenstvo.


– Drago mi je što je Skočić prihvatio ovaj poziv. Riječ je o treneru koji ima izuzetne reference, u ovome trenutku nije se moglo naći bolje rješenje. Pred Skočićem je zahtjevno Europsko prvenstvo, iako je i sam plasman na završnicu velik uspjeh.


To je ujedno priprema za sljedeći ciklus kako bi se nastavio kontinuitet nastupa, koji traje tri EP-a. Nije možda primaran rezultat, ali kroz taj rezultat rastu pojedinci, dečki koji poslije lakše dolaze u A reprezentaciju i lakše se prilagođavaju zahtjevima naše najbolje selekcije. Želim mu puno sreće i uspjeha.


Bili smo zajedno u Puli, otvorili neke teme. Najvažnije od svega je dobro krenuti, da uđe i to samopouzdanje u stožer i igrače koje očekuje.