Ne ponovilo se...

Rijeka i Osijek prošle sezone sastali su se u polufinalu Kupa nakon kojega su ostali veliki repovi…

Denis Frančišković

Detalj s prošlosezonskog kup ogleda na Rujevici/Foto Arhiva NL

Detalj s prošlosezonskog kup ogleda na Rujevici/Foto Arhiva NL

Obje momčadi bile su nezadovoljne suđenjem Igora PajačaRIJEKA Riječani i Osječani ranijih se godina i nisu sudarali u samim završnicama Kupa Hrvatske, sve je više na naboju i neizvjesnosti poprimilo posljednjih sezona. U sezonama u kojima je Rijeka već bitno ojačala i postala konstanta, a Osijek želio istim putom.
Od dva polufinala posebno se pamti ono najsvježije u sezoni 2019./2020. kada je Rijeka velikim preokretom vizirala finale i na kraju na Šubićevcu osvojila Kup pod vodstvom Simona Rožmana, nakon sudara na Rujevici iza kojeg su ostali brojni repovi. I brojno obostrano nezadovoljstvo suđenjem Igora Pajača. Osijek je vodio 0:2 golovima Bočkaja, a »bijeli« su preokrenuli susret pogocima Murića, Čolaka i Yatekea (86’) u utakmici u kojoj su dodijeljena dva crvena i čak 11 žutih kartona.


U drugom međusobnom polufinalu u sezoni 2016./2017. igrale su se dvije utakmice i momčad Matjaža Keka bila je puno uvjerljivija, prošla je s dvjema pobjedama. U prvom susretu bilo je 3:1, pri čemu je zabljesnuo Gavranović »hat-trickom«, u drugom je Rijeka slavila 0:2 autogolom Škorića i potvrdom Andrijaševića.


Jedini četvrtfinalni sudar datira iz sezone 2013./2014. pri čemu su Riječani prošli boljim izvođenjem jedanaesteraca. Nakon regularnih dvaju susreta s po jednim golom Moisesa i Dugandžića, a u vrijeme kada su boje Rijeke branili brojni igrači Osijeka (Vargić, Jugović, Kvržić, uz Kramarića) odlučujući gol s »kreča« za 3:4 u Gradskom vrtu postigao je Lešković.
Inače, Rijeka je šest puta osvajala Kup Hrvatske, jednako kao i Hajduk, dok je Osijeku uspjelo to samo jednom. I to u sezoni 1998./1999. kad je u produžecima svladao Cibaliju 2:1 golom bivšeg »orijentaša« Lasića (97’) i bivšeg prvotimca »bijelih« Mitua (90’). Usto Osječani su igrali još jedno finale koje su izgubili od Dinama u sezoni 2011./2012. (3:1, 0:0).


Gledano trenerski, Matjaž Kek je s Rijekom u 30 utakmica Kupa čak 25 puta pobjeđivao, Simon Rožman dobio je na klupi svih sedam ogleda u Kupu.


No danas su to sudari Nenada Bjelice i Gorana Tomića. Bjelica je u svojim utakmicama Kupa, uglavnom vodeći Dinamo, osam puta pobjeđivao u deset susreta, Tomić uglavnom na klupi »lokosa« isto toliko puta slavio, ali u 15 ogleda.


Zanimljivo je da je Tomić u završnicama kao trener Lokomotive izgubio od Rijeke u finalu (0:1) prošle godine, a jednom i u četvrtfinalu (1:2) u sezoni 2018./2019. kada je Riječane vodio Bišćan. Bjelica je od »bijelih« izgubio finale sezone 2018./2019. (1:3) od Bišćana te četvrtfinale u sezoni 2019./2020. od Rožmana.