Bijeli u Kranjčevićevoj

Rijeka gostuje kod fenjeraša, Marco Pašalić upozorava: “Moramo igrati kao protiv najboljih”

Denis Frančišković

Marco Pašalić/Foto M. GRACIN

Marco Pašalić/Foto M. GRACIN

Hajduk - Dinamo? Neka bolji pobijedi... - kaže Pašalić



RIJEKA  Uz veliki derbi na Poljudu koji je u fokusu hrvatske sportske javnosti na Veliku subotu, ništa manju važnost istoga dana ne nosi ogled u Ulici pjesnika. I dok se u Splitu odlučuje tko će postati ili ostati prvi pratitelj riječke momčadi, u Kranjčevićevoj (subota, 17 sati), u sudaru lidera i »fenjeraša«, momčad Željka Sopića sve drži u svojim rukama i traži dodatnu potvrdu prvog mjesta. Sasvim je jasno da bi idealan scenarij za Bijele, uz njihovu pobjedu, bio remi u gradu pod Marjanom. U tom slučaju, Riječani bi 101. HNL Jadranski derbi na Rujevici dočekali s velikih šest bodova prednosti.


No, Sopić voli istaknuti da se ne voli previše zamarati Dinamom i Hajdukom, iako će se na povratku itekako osluškivati vijesti iz Splita. Rijekin strateg iz istoimenog zagrebačkog predgrađa utakmicu najavljuje kao jako bitnu po uštogljenom principu da bodovi vrijede jednako protiv Rudeša i protiv Hajduka.


Sopić može biti zadovoljan i nastupom A reprezentativaca (Labrović, Pjaca, Pašalić), dok je pitanje u kakvom su stanju Banda i Hodža, čija je mlada U-21 vrsta teško stradala u Portugalu.




– Iza mene su intenzivni dani i jako dobro iskustvo. Zahvalan sam na pruženoj prilici – kaže reprezentativac Marco Pašalić. – Znam da moram igrati jako dobro da bih opet bio s reprezentacijom. I poboljšati statistiku. Najvažnije je ipak da solidno igram i ostanem zdrav. Ovo je bila prilika igračima da se dokažu, ali u prvom planu bio je team building. Sve da bismo što više bili skupa i još bolje se upoznali. Posebno je to bilo bitno za mene koji sam bio drugi put na okupljanju. Nositi hrvatski dres mi je najveća čast i najposebniji osjećaj. Kao i biti dio te priče. Išao sam kao navijač na utakmice reprezentacije, a sada dobivam minutažu. Za mene nema veće sreće.


Riječka ekspedicija u Egiptu ostavila je dobar dojam.


– Drago mi je što je Labra debitirao, a Pjaca opet dobio priliku 90 minuta. Odradio ih je vrlo dobro i drago mi je da je opet pravi nakon svih ozljeda koje su ga pogodile i svega što je proživio – dodao je Pašalić.


Dva tjedna


Za Pašalića nema previše odmora, HNL i domaće Kup obveze zovu. Jedna, ona s Rudešom, bit će odrađena prije Uskrsa. Rijeka uz to igra četiri utakmice u dva tjedna, uz fizičku, bit će posebno naglašena i psihološka sprema.


– Sada su u fokusu samo tri boda, sve ostalo je nebitno. I da igramo pet utakmica u to vrijeme, znam da imamo kvalitetu da ih izguramo bez problema. Imamo jaku i dobru konkurenciju u momčadi, svatko na treningu mora davati maksimum. Tko bolje trenira, neka igra. Jako je dobro što smo na svakoj poziciji duplo i dobro pokriveni u ovoj odlučujućoj fazi prvenstva.


Ostaje pitanje jesu li sljedeća dva tjedna ključna. Rudeš, Lokomotiva i Istra 1961 u gostima te Hajduk na Rujevici, protivnici su Bijelih u jako osjetljivoj fazi nadmetanja u kojoj se čuva prvo mjesto i lovi finale Kupa.


– Kod nas je jako dobra atmosfera, svi smo pozitivni i nema pritiska. A to je jako bitno. Znam da imamo veliku, ogromnu kvalitetu, a ako zadržimo ovaj momčadski duh i fokus na svaku sljedeću utakmicu, onda imamo dobre šanse za naslov – smatra desnokrilni napadač.


Nema krize


Rudeš je »plutajuća mina« HNL-a, dobre igre iz nekih prijašnjih izdanja latentna su opasnost za sve buduće protivnike. Neovisno o ispadanju momčadi Davora Mladine.


– Tri boda neće samo tako pasti s neba. Moramo u tu utakmicu ući kao da igramo protiv Dinama ili Hajduka. Pristup mora biti na sto posto i nema podcjenjivanja. Želim da odigramo muški, ali sa samopouzdanjem.


Obrazac riječkoga gostovanja mogao bi se svesti opet na onu »pobjeda i benzinska« pa navijanje za remi na Poljudu.


– A vidjet ćemo što će biti. Nama je bitno da mi pobijedimo i da u takvom ozračju idemo doma proslaviti Uskrs. Onda u ponedjeljak opet moramo na trening. Hajduk – Dinamo? Neka bolji pobijedi…


Pašalić je nakon sjajnog starta u HNL-u ipak malo »zastao«, njegovi golovi već se duže vrijeme čekaju.


– Ne bih rekao da je to neka kriza. Kriza bi bila da ne pobjeđujemo, a tko zabija golove, to je nebitno. Meni nije bitno zabijemo li Galešić, Smolčić ili ja, meni je bitno da kao momčad pobjeđujemo. A gol? Ako dođe, dođe.


Rijekini igrači redom ne vole »preskakati« utakmice u najavama, ali već u srijedu slijedi novo veliko iskušenje i Lokomotiva na istom mjestu u polufinalu Kupa.


– Mi iz reprezentacije smo se tek vratili i moramo brzo ući u taj stari ritam. Po meni je najvažnije da smo zdravi i da nema ozljeda. A o Lokomotivi ćemo nakon Rudeša – zaključio je Pašalić.


 



Standings provided by Sofascore