Simon Rožman

Rijeka danas traži plasman u grupnu fazu Europske lige: “U igračima vidim želju da napravimo sve što možemo u ostvarenju cilja”

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Ako se prestrašiš, onda taj psihološki segment nije na tvojoj strani. Ako si hrabar, možeš s time dobiti pet, deset posto, pogotovo ako suparnika uhvati nervoza, ako te malo podcijeni – kaže trener »bijelih« Simon Rožman



KOPENHAGEN Otprilike dvadesetak minuta prije 13 sati nogometaši Rijeke sletjeli su u Kopenhagen gdje će večeras (20 sati) tražiti način da ostvare snove i plasiraju se u grupnu fazu Europske lige. Nakon onih uobičajenih procedura po slijetanju i vožnje do aerodromske zgrade, Riječani su do pulta na kojem su obavljene carinske formalnosti stigli kroz nešto što je sličilo na protupožarno stubište.


– Došli smo na sporedni ulaz, ali kući ćemo se vratiti na glavni – rekao je netko od igrača Rijeke dok se penjao uskim stepenicama, ali jasno naznačio s kakvom su ambicijom »bijeli« došli u Dansku.


Razmišljanje je pozitivno, nitko protiv kvalitetnijeg suparnika unaprijed ne namjerava položiti oružje, već su svi zajednički u razmišljanju da se iznenađenja događaju.




– Ispred nas je velik izazov za ovu mladu momčad, koja je u Europi dosta neiskusna. Tu mislim na momčad, ne na klub, jer igramo protiv jakog i odlično organiziranog suparnika, ali pronašli smo im neke mane i imamo ideju kako se postaviti. Cijeli tjedan je fokus bio na tome, otišli smo na put s dobrim osjećajem – govorio je Simon Rožman na krčkom aerodromu, gdje je za tri novinara koji su otputovali u Dansku s nogu improvizirana »pressica«.


Hrabrost


Rožman je optimističan, vjeruje da Rijeka ima svoje šanse, iako je u kratkom razdoblju od Kolosa do Kopenhagena više mogao utjecati na glave nego na noge igrača.


– Držimo se svoga. Sigurno ćemo neke stvari modificirati jer su u svom sustavu 4-4-2 predvidljivi, a imaju dobru individualnu kvalitetu. U nekim segmentima ćemo se prilagoditi, a s druge strane ću od svojih igrača tražiti da idemo hrabro, da ih napadnemo muški, da cijelu utakmicu budemo u fajtu i što duže bude neizvjesno, rast će naši izgledi.


Naglasak će, dakle, biti na fazi obrane, defenzivi, kompaktnosti


– Ne bih ulazio u detalje, ali sigurno neće biti dobro ako ispred svog gola čekamo što će se dogoditi. Morat ćemo i mi nešto poduzeti, pogotovo kada imamo loptu, moramo biti hrabri, što duže je zadržati na njihovoj polovici. Ako cijelu utakmicu budemo pod njihovim pritiskom, neće biti dobro.


U eliminacijskim utakmicama dojam je nešto što se brzo zaboravi, uostalom, Rijeka nije briljirala prošle sezone u Kupu kada je protiv Dinama, Osijeka i Lokomotive jedna utakmica značila ispadanje, ali je svaki put ostvarila zacrtani cilj.


– To je i najvažnije. Puno je stvari koje nisu idealne i treba samo ganjati rezultat. Tako ćemo se i postaviti u Kopenhagenu, ali rezultat neće doći ako sjedneš u krilo svom vrataru, nego moraš pokazati i neku ideju u igri da bi došao do onoga što želiš.


Rijeka želi u grupnu fazu, ali za razliku od Kopenhagena, to nije imperativ. Možda prednost »bijelih« može biti i ta što Rijeka može, a Kopenhagen mora.


– To je uvijek psihološki aspekt, koji igra ulogu ako si hrabar. Ako se prestrašiš, onda taj segment nije na tvojoj strani. Ako si hrabar, možeš s time dobiti pet, deset posto, pogotovo ako suparnika uhvati nervoza, ako te malo podcijeni. To su detalji iz psihološke pripreme i ja bih želio da ide tim putem.


Uspjeh


Simonu Rožmanu rad Stalea Solbakkena, trenera Kopenhagena, nije nepoznanica s obzirom na to da je prije nekoliko godina pratio njegove treninge.


– Puno sam naučio od njega po pitanju sistema rada, da se držiš svog modela igre i treniraš u tom smjeru. Oni su momčad koja dominira u svom prvenstvu, igra napadački s visokim pritiskom, dok je u Europi malo drugačija priča, više puta su se morali organizirano braniti i tražiti brze tranzicije.


Izgrađena su momčad, imaju dobru tranziciju, kontinuirani napad, reakciju po izgubljenoj lopti, dobro stoje u niskoj zoni, koriste prekide u kojima su skandinavske momčadi uvijek jake, ali sada nisu u najboljem stanju i to treba iskoristiti.


Kopenhagen po rezultatima u Europi i igračkom kadru definitivno spada u gornji dom europskog nogometa, samim time i prolaz Rijeke bio bi za Simona Rožmana najveći uspjeh na klupi Rijeke. Veći čak i od Kupa osvojenog u Šibeniku.


– Sigurno bi to bio veliki uspjeh, ali već sam puno puta rekao, tu nije bitan Rožman nego klub, kako momčad funkcionira, kako se s našim navijačima i ljudima veselimo kada je dobro. Sigurno bi bio izvanredan uspjeh za mladu momčad, ali i za trenutačnu sliku hrvatskog nogometa. Za mene bi to bilo senzacionalno, a veseli me što u igračima vidim želju da se bacimo na glavu i napravimo sve što možemo da dođemo do svog cilja – zaključio je Simon Rožman.