Borba za Europu

Rijeka će euro meč-loptu možda imati u posljednjem kolu, kada ugošćuje baš Goricu na Rujevici

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke/Foto PIXSELL

Nogometaši Rijeke/Foto PIXSELL

U igri je 27 bodova, a u borbi za Europu i treće mjesto ostala su tri kluba - Gorica (48 bodova), Rijeka (42) i Hajduk (39), s tim da Splićani imaju dvije utakmice manje...



RIJEKA Gotovo tisuću, preciznije 980 dana, čekali su nogometaši Rijeke na novu, drugu pobjedu nad Goricom. Uspjelo je to dosad jedino Matjažu Keku, a nakon što su Velikogoričani uglavnom izlazili zadovoljniji i razvučenijeg osmijeha u sudarima s Igorom Bišćanom i Simonom Rožmanom, novi trener Goran Tomić vratio je Bijele opet na pobjedničke tračnice i prekinuo za njih neugodnu tradiciju.


I uistinu, projurili su Riječani poput brzog vlaka pokraj metropole, »vagoni« su malo poiskakali u samoj završnici susreta, ali bijela kompozicija je ipak slavljenički dočekala posljednji zvižduk.


U konačnici, za ovakve pobjede zna se reći da »dvostruko vrijede«, Riječani su se približili trećeplasiranom sastavu HNL-a na samo šest bodova, nakon što je samo prije nekoliko tjedana ta prednost iznosila velikih 15 »koraka«, povezali tri utakmice u nizu s trobodima, i ono najvažnije – dobili injekciju potrebnog samopouzdanja pred odlučujuću, četvrtu rundu prvenstva. I ništa manje važno, skorašnje gostovanje na Drosini u polufinalu Kupa Hrvatske…




Ono što je prije samo nekoliko tjedana izgledalo kao nemoguća misija, za Tomićeve igrače u zadnjoj četvrtini dobiva sasvim realne okvire. U igri je 27 bodova, a u borbi za Europu i treće mjesto ostala su tri kluba – Gorica (48 bodova), Rijeka (42) i Hajduk (39), s tim da Splićani imaju dvije utakmice manje (Slaven Belupo, Dinamo). Gledajući krivulju forme u posljednjih pet kola, ona je itekako uzlazna kod Hajduka, koji je kao Dinamo i Osijek osvojio 13 bodova, dok su odmah potom Rijeka i Istra 1961 s 10 bodova.


Gorica je uvelike narušila komfor treće pozicije, u posljednjih pet kola osvojila je samo pet bodova! Momčad Siniše Oreščanina je osim od Rijeke, izgubila od Dinama (1:0), odigrala neriješeno s Hajdukom (1:1) i Osijekom (1:1) i dobila tek Istru (2:1). Sve utakmice nije igrala tako loše kao ovu posljednju, gubila je samo s golom razlike, ali ušla je u lošiju seriju čiji je najsvjetliji trenutak bila eliminacija Hajduka u četvrtfinalu Kupa (3:0).


Gledajući završni raspored Gorice, Rijeke i Hajduka, Riječani igraju najmanje, samo četiri domaće utakmice s Lokomotivom, Osijekom, Dinamom i u posljednjem kolu baš s – Goricom! Upravo taj derbi mogao bi možda odlučiti europsku sudbinu jednih i drugih ne dođe li ranije do raspleta. Gorica, osim što u ovom trenutku ima »pole position« pred jadranskim rivalima, ima i još jednu početnu prednost, prve sljedeće dvije utakmice domaćin je Varaždinu i Slaven Belupu, ipak nešto slabijim protivnicima.


Ipak, od sva tri konkurenta, Kristijan Lovrić i društvo imaju najteži završni raspored prvenstva slijedom kojeg u četiri posljednja ogleda igraju s Osijekom, Hajdukom, Dinamom i Rijekom.


Uz dva zaostala susreta, i kao i Gorica jedno domaćinstvo više od Bijelih, Hajduk ima ipak nešto ujednačeniji raspored. Na posebnoj kušnji Bili će biti krajem travnja i početkom svibnja kada gostuju kod Modrih i domaćini su Rijeci. S obzirom na motiv i tradiciju momčadi s Rujevice, ta utakmica mogla bi uvelike odrediti završne putanje jadranskih rivala.


Sve u svemu, utrka Rijeke i Hajduka za posustalom Goricom prerasta u nešto što će dati posebnu draž nikad zanimljivijem prvenstvu. Rijeka je donedavno gotovo bila »među konopcima«, igrom i rezultatima, sada uzdignutoga garda kreće u posljednju, četvrtu rundu prvenstva…