POVIJESNI RARITET

Rijeka bez trenera: Kako se ozbiljan klub doveo u ovako neozbiljnu situaciju?

Denis Frančišković

Foto: Novi list

Foto: Novi list

Mjesec dana do natjecanja u Europi za koje se momčad borila i trudila cijelo prvenstvo nema trenera i igrački kadar je jako tanak - kaže Zoran Ban



RIJEKA – HNK Rijeka već 22 dana nema trenera, danas ulazi i u četvrti tjedan otkada se klub razišao s Goranom Tomićem, a uprava nije potvrdila novog, prvog čovjeka struke. Zabrinjavajući presedan, apsurd, gaf… Ili pak nešto nezamislivo, pa i zabrinjavajuće. Sve su to sinonimi, a ima ih još puno više koji se ovih dana mogu čuti na svakom koraku među brojnim simpatizerima Bijelih, ali i stručnjacima i bivšim igračima. Bilo kako bilo, riječ je o povijesnom raritetu, nikad se u posljednjih gotovo pedeset godina nije dogodilo da Rijeka nema glavnog trenera, a da su pripreme već počele. A bilo je svakojakih trenerskih rješenja, pa i onih koji su trajali poput »sladoleda i jogurta«.


No, posljednje deseteljeće Damir Mišković podigao je klub u svim segmentima i stvorio neke nove standarde koji su sada na kušnji. Treneri su se birali i tada dosta studiozno, ali puno, puno brže i jednostavnije. I to u situaciji kad je igračka karta bila puno posloženija i jasnija. Sada se dogodio trenutak koji su neki opisali kao onaj u kojem »Rijeka nema ni trenera ni igrača«. Istina, sve to figurativno rečeno, jer momčad je ipak od prvog dana pod paskom trenerskog dvojca Dragan Tadić – Fausto Budicin i poprilično brojna (27 igrača).


Postavlja se logično pitanje je li problem sam odabir, inzistiranje da to bude isključivo stranac, strah od velike greške ili možda čak i – novac. Rijeka je klub koji ima jasnu ekonomsku logiku koja počiva na jefinoj kupnji, profiliranju igrača kojima se negdje zagubio trag, afirmiranju mladih i daljnjoj prodaji. A tako funkcioniraju i brojni drugi klubovi. No, posljednjih sezona prevelik broj posudbi počeo je »nagrizati« igračku strukturu i taj se model počeo sve više pokazivati kao nešto što treba svesti na puno manju mjeru.


Tadiću šansa




U ovom trenutku velik neprijatelj Bijelih je i vrijeme. Liga za nešto manje od mjesec dana kuca na vrata i donosi dva gostujuća okršaja (Šibenik, Hajduk), a odmah potom u Europi na Rujevici treba ugositi neugodnog suparnika, švedski Djurgarden iza kojeg je puna forma i već 11 prvenstvenih kola.


– Kao prvo, nisam očekivao da će Tomić otići. A kao drugo, mislim da će Tadić ostati trener – kaže Milan Radović, legendarni igrač Bijelih krajem 70-ih. – Iskreno, ne znam situaciju u klubu, ali mislim da bi on u ovom trenutku bio optimalno rješenje. Teško je danas naći dobrog trenera, a dobro ga ne platiti. Sada su otišli i glavni igrači i ulazi se u novu sezonu s praktički novom momčadi. Jednostavno, nije baš sjajno i bajno.


Rijeka se dovela u nezahvalnu situaciju koja u konačnici ne mora reflektirati na rezultate. Ali stvari mogu krenuti i u suprotnom smjeru ako Bijele preuzme stranac koji neće imati svojih prvih 30, a kamoli 100 dana.


– Ja sam za to da se šansa pruži domaćem mladom treneru kad je već takva situacija. Pa ili će završiti na konju, ili će se morati tražiti novi. Tadić dobro poznaje situaciju, posloženost drugih momčadi i samu ligu. Ali u ovom trenutku Rijeka se zbog cijele situacije ne može uspoređivati s Dinamom i Hajdukom kod kojih je većina igrača ostala. No, vjerujem da se može biti među četiri najbolja sastava. Nisam za ishitrena rješenja, a stranca treba i dobro platiti. No, lako je s druge strane samo govoriti…


Radović potvrđuje da je pred Rijekom bitan remont, ali vjeruje i u mlade riječke snage i igrače koji dosad nisu toliko dobivali šansu.


– Ovo je veliki zaokret u posljednjih deset godina, nema trenera i više od pola momčadi. Po meni dobar je taj povratak mladih igrača iz Dragovoljca. Oni mogu igrati bez problema, ali sad ćemo vidjeti kako se snalaze pod opterećenjem. Dobrodošli su i neki mogu biti dobre zamjene igračima koji su otišli. Ali, naravno, trebali bi dobiti još najmanje dva, tri istinska pojačanja. Primjerice, Obregon i mladi Frigan mogu biti jako dobar tandem u kombinaciji s Vučkićem. I stoper Galešić može igrati bez problema. Meni se sviđa i Bristrić. Možda griješim, ali to govorim po onom što sam vidio. Rijetko griješim, ha, ha…


Zoran Ban, bivši igrač Rijeke poznat po transferu u Juventus, kasnije je karijeru gradio u Belgiji. Pomno prati sve oko Rijeke i HNL-a…


– Stvari su vrlo jednostavne. Situacija je po meni neozbiljna. Rijeka je ozbiljan klub, a mjesec dana je do natjecanja u Europi za koje se momčad borila i trudila cijelo prošlo prvenstvo, a trenera još nema – tvrdi Ban. – Problem je što je i igrački kadar jako tanak. Po meni tu nema kvalitete za nešto više, a pogotovo za Europu. Sve što je vrijedilo, otišlo je. Neki igrači dolaze, ali to je sve pet do 12. Vrijeme će sve pokazati…


Pogreška s Tomićem


Po Banu, Rijeka je veliku pogrešku napravila već u samom startu. I to kad se lako rastala s Goranom Tomićem, ostao je dojam kako ga niti nije željela previše zadržati.


– Po meni, Rijeka je u Tomiću imala sjajnog trenera. Najboljeg i nakompetentnijeg u datom trenutku. On je poznavao situaciju i igrače, a ne znam koji su razlozi bili da je došlo do razlaza. Olako su se riješili Tomića i došli u jedan jako neozbiljan položaj. To nije bio dobar potez. Tomić je po meni trenutno među najboljim trenerima u Hrvatskoj.


U nogometu se puno puta pokazalo da dva i dva nisu četiri. Što sada napraviti?


– Ozbiljnog trenera treba platiti, a požar se sada može ugasiti angažmanom domaćeg trenera. Ne znam kako su odgovorni i računali da će i doći neko jako stručno ime, a nema kvalitete momčadi. Sve je to konfuzna situacija koja nije dobra. Kad se već znalo da je s Tomićem gotovo, moralo se imati rezervno i gotovo rješenje. A ovo se pretvorilo u trakavicu i amaterski posao. Rijeka je ozbiljan klub, s ugledom i tradicijom, i ovo si ne bi smjeli dopuštati.


Ban nije preveliki optmist kad je su pitanju postojeći igrački kadar i visoki ciljevi Rijeke.


– Sa sadašnjim kadrom Rijeka je van konkurencije za vrh, ovo je po meni kadar za sredinu ljestvice, s opasnošću da momčad na kraju ne bude ni četvrta. A znamo kakve apetitete ima Rijeka i što je napravila zadnjih deset godina na čelu s Miškovićem. Sada se vidno kasni u mnogim stvarima, pojačanja su već trebala biti tu, o treneru da i ne govorim. Jako konfuzna situacija… Rijeka je naš klub koji svi zajedno volimo i želimo mu najbolje te sam uvijek za pozitivnu kritiku. Situacija nije dobra, ali nadamo se da će biti kvalitetno riješena – zaključuje Ban.