Gračan, Štrok, Milinović

Riječko ozračje kontra maksimirske kvalitete: Kako bivši igrači vide šanse u odgođenom derbiju

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Po Gračanu, recept za riječki uspjeh donekle može biti sličan onom protiv Hajduka. Naglasak stavlja na taktičku disciplinu



RIJEKA Dinamo i Rijeka sutra zaključuju nogometnu godinu u Maksimiru, 81. međusobni sraz posljednjih godina dvaju najboljih hrvatskih klubova opet budi pozornost. »Modri« su nakon zapaženih izdanja na međunarodnoj sceni ipak ostali bez euro proljeća i okreću se u punini HNL-u koji je prioritet i riječkim »bijelima« nakon ranog ispadanja s euro kolosijeka. Najnoviji derbi dolazi i u vrijeme kad su Zagrepčani još pod dojmom posrtaja i emocionalno ispražnjeni, Riječani pak napunjeni samopouzdanjem nakon što su poslije tri pomalo šokantna poraza spojili četiri pobjede u nizu. »Bijelima« još zvoni u ušima 0:5 kad je Dinamo protutnjao Rujevicom, ali sve je donekle »zaliječila« poljudska pobjeda (4:0). I praktički im otvorila mogućnost da stanku čak dočekaju na drugom mjestu…


Što u takvoj situaciji očekivati od maksimirskog sudara ove srijede? Odgovore su ponudili Nenad Gračan, nekadašnji trener Rijeke i Dinama, te Hrvoje Štrok i Damir Milinović, dva igrača koji su uspješno nosili dres »modrih« i »bijelih«.


– O Dinamu ne treba trošiti puno riječi. Radi se o momčadi koja ima veliku kvalitetu što je prezentirala i u Europi. S druge strane Rijeka se diže, napunjena je samopouzdanjem nakon lošijih rezultata – kaže Nenad Gračan. – Možemo očekivati zanimljivu utakmicu. Dinamo u našem prvenstvu igra onoliko koliko mora i tu Rijeka, s obzirom na to da je sada psihološki rasterećenija, može naći svoju šansu.




Poznavajući Nenada Bjelicu, za očekivati je kompletan, najjači Dinamo.


– Sigurno da je bolno ispasti nakon zapaženih rezultata i kad se očekivalo da će »modri« završiti barem u Europskoj ligi. Na kraju se sve okrenulo i normalno da je to jedan šok za ekipu. Željet će se iskupiti i zaboraviti sve što prije. A to se najbolje radi s pobjedama. Dinamo će biti sigurno kompletan, Bjelica više nema razloga čuvati igrače – smatra Neno.


Taktička disciplina


Po Gračanu, recept za riječki uspjeh donekle može biti sličan onom protiv Hajduka. Naglasak stavlja na taktičku disciplinu.


– Rijeka ima također kvalitetu, može biti na neki način rasterećena s obzirom da je Dinamo favorit. To su stvari koje su u psihološkom smislu na strani Riječana. Sjajno je Dinamo pokriven na svim pozicijama i Rijeci će sigurno trebati taktička disciplina. Znači, njeni igrači ne smiju puno griješiti, moraju dobro duplirati bokove i ne dozvoliti »dinamovcima« brze izlaske. U ovakvim utakmicama uvijek treba imati i malo sreće – tvrdi Gračan.


Rijekin forte može biti i sve uigraniji ofenzivni potencijal momčadi.


– Rijeka je sigurno po kvaliteti druga momčad lige. Ima i širinu kadra. Crne rupe se događaju, tako je to u nogometu, međutim, u posljednjim utakmica Rijeka je prezentirala svoju vrijednost. Napadački dio »bijelih«? Jako kvalitetan, mogu uvijek iznenaditi i zabiti. S te strane ni »modrima« neće biti lako – dodaje nekadašnji kormilar obaju klubova koji smatra da će se rukopis Simona Rožmana tek vidjeti na proljeće.


– Rijeka pod Rožmanom? Teško je za neke detaljnije ocjene jer to su igrači koji su duže vrijeme na okupu, navikli na atmosferu i rad, i tek ćemo vidjeti što će biti novo u narednim utakmicama. Svaki trener ima svoje vizije i ideje, ali u ovom slučaju još je prerano za takve ocjene, specifičnosti i neke posebne novitete – zaključuje Gračan.Hrvoje Štrok odigrao je 64 utakmice za Dinamo te zabio četiri gola, 122 za Rijeku pogađavši pritom 20 puta protivničku mrežu.

– Realno, svi jedva čekaju kraj godine, Dinamo možda čak i malo više jer su dugo igrali Europu i možda se malo više potrošili. Unatoč svemu očekujem jedan zanimljiv derbi – kaže Štrok. – Rijeka je ušla u crnu rupu, posebno nakon onako uvjerljivog poraza od Dinama i nije bilo jednostavno isplivati. Uspjela je povezati četiri pobjede i u Maksimir dolazi sigurno puna samopouzdanja.


Što Štrok kaže o Dinamu?


– O Dinamu se manje, više sve zna. Dokazao se i bio konkuretntan u Europi, realno, zaslužio je prolazak dalje barem kroz Europsku ligu. No, sad je gotovo, tu su gdje jesu i prebacuju se na HNL. A tu su superiorni, što će vjerojatno doći do izražaja na proljeće u kojem će se posvetiti samo domaćim natjecanjima. Sigurno kreće u lov na dvostruku krunu – dodaje Štrok.


Čvrstina ispred ljepote


Prognoze su očekivano nezahvalne, obje momčadi imaju u ovom trenutku svoje adute.


– Teško je bilo što prognozirati. Dogodi se primjerice crveni karton u petoj ili desetoj minuti i utakmica poprima sasvim drugačiju dimenziju. Realno, puno će se Dinama pitati, ali i Rijeka ima svoju kvalitetu. Po meni, riječ je o momčadi koja je najjača nakon Dinama. Dobra je to momčad, sve su to dobri igrači od Čolaka, Andrijaševića, do Župarića, Murića, Pavičića… Baš zato što postoji kvaliteta s obje strane očekujem dobru, pravu utakmicu – prognozira Štrok.


Novog trenera »bijelih« ne poznaje, ali smatra da mu je potreban mir.


– Rožmana treba pustiti da radi, uprava ga je dovela i zasigurno ima kvalitetu. Nije mu sigurno bilo lako, nakon onog poraza od Dinama sigurno je »zvonilo« u glavama. No, dečki su se brzo nakon toga vratili, znači i prihvatili neke nove Rožmanove ideje u igri.


Bjelica? Po Štroku važan adut u ambicijama Zagrepčana koji će sigurno nastojati skovati pobjedničku strategiju.


– Bjelica je ozbiljan trener i najgore za njega i njegovu momčad bi bilo da jednu jako dobru godinu zaključe porazom pred svojim gledateljima. »Modri« će sigurno jurišati na pobjedu i Rijeci s te strane neće biti lako. Liga? Dobra je, konstantno raste i očekujem veliku borbu za Europu. Gorica je osvježenje, ali Dinamo je ipak ispred svih u ovom trenutku. Hajduk teško može ući u utrku s Dinamom iako bi ja volio da mu je puno bliži, a ne da razlika bude na kraju 15 i više bodova – zaključuje Štrok.


Damir Milinović, igrač koji je u sve većoj trenerskoj ulozi, apostrofira dva drugačija ozračja.


– U ovom trenutu možda čak Rijeka ima i bolje ozračje nakon niza pobjeda. Na Dinamu je sigurno ostavilo traga nesretno ispadanje iz Europe – kaže Milinović. – Vidjelo se to i protiv Lokomotive, ali i u posljednjim utakmicama HNL-a u kojima redovito sve dobiva s 1:0. Dinamo teško pronalazi put do gola protiv zatvorenih protivnika. Rijeka je nakon svega sigurno shvatila da može i mora. Ako pruži igru sličnoj onoj na Poljudu, može očekivati pozitivan rezultat. No, to neće biti lako, Dinamo ima jako kvalitetnu momčad, apsolutni je vladar HNL-a. Vjerojatno je kod domaćina biti malo i zamora, malo se i izgubio taj veliki naboj. Zato možemo očekivati čvrstu, možda ne tako lijepu utakmicu. Vjerujem da će opravdati epitet derbija.


Pandur i Acosty


Mlinka od Rijeke očekuje u početku povučeniju igru.


– Mislim da Rijeka neće ići u otvoreno nadmetanje i s napadačkom igrom. To nije igrala niti u Splitu. Zabijala je prije svega iz kontri i pogrešaka Hajduka. Ali ne vjerujem ni da će Bjelica i igrači olako shvatiti Rijeku. Rivalitet je sve izraženiji, a i motivacija »modrih« mogla bi biti veća nakon Cityja. Godinu »modri« žele zaključiti pobjedom… Rijeka je momčad koja može odigrati jako dobro utakmicu, ali isto tako podbaciti. Ne bi bilo dobro niti za utakmicu niti gledatelje da utakmica bude riješena odmah na početku. Mislim da će biti tvrdo, Rijeka će biti zatvorena i čekati kontru, a Dinamo krenuti napadački – smatra Milinović.


Raduje ga što je prigodu protiv Varaždina dobio Ivor Pandur.


– Rijeka je ušla u pozitivan niz, ali trebat će tu još puno raditi i uigravati momčad. Nedostataka ima, ali normalno da svaki trener radi najbolje što može u datom trenutku. Treba vidjeti kako će izgledati Rijeka na proljeće. Ide zimski prijelazni rok i pitanje je hoće li se nekoga prodavati i dovoditi, hoće li se šansa više pružiti mladim igračima. Baš mi se sviđa ovaj potez u kojem je šansu dobio mladi i perspektivni Pandur na vratima. To je budućnost Rijeke, samo treba biti strpljiv. Svi oni koji su dobili prigodu su je i iskoristili – konstatira Milinović koji u ofenzivi »bijelih« posebno želi istaknuti jednog igrača.


– Meni se od svih najviše svidio Acosty. Probojan je i okomit prema golu. Isto tako dobro u zadnje vrijeme igra fazu obrane. Andrijašević ima iskustvo koje je prenio na suigrače, dok je Gorgon već malo na zalasku, teže ostvaruje defenzivne zadatke. Krenulo je i Čolaka, ali očekujem da će svi zajedno sada igrati malo defenzivnije. Sve ovisi i o taktici trenera, čekanju ili »igranju«. Pavičić? Njegov povratak puno znači. Plemenit je igrač, zna podvaliti loptu, ima sigurnost, a zna biti opasan i po gol. Od njega se također očekuje da se dokaže protiv svoh bivšeg kluba – zaključuje Milinović.