Rijeka vs. Osijek

Riječki junak protiv S. Belupa uoči večerašnjeg polufinala na Rujevici: “Spremni smo za sve scenarije, znamo što nosi ova utakmica”

Denis Frančišković

Adam Gnezda Čerin/Foto PIXSELL

Adam Gnezda Čerin/Foto PIXSELL

Znamo što nam donosi ta pobjeda, ali znamo i da je protivnik jako dobar - kaže Adam Gnezda Čerin



RIJEKA Rijeka i Osijek danas (18 sati)  igraju četvrtu i dosad najvažniju utakmicu ove sezone. U tri prvenstvene Osječani su dvaput slavili u Gradskom vrtu, dok je jedna na Rujevici završila bez pobjednika i golova. Ona u SuperSport Hrvatskom kupu posebno je vrijedna. Eliminacijska je i donosi svibanjsko finale na Poljudu s Hajdukom. I Rijeka, a posebno Osijek zaželjeli su se trofeja. O Hajduku da i ne govorimo… Riječani su dosad šest puta dizali Rabuzinovo sunce, Osječani samo jednom i to već daleke 1999. godine. Obje momčadi ne odriču se niti ganjanja naslova, no put do trofeja ipak je nešto lakši kroz »minsko polje« Kupa. No, tu se moraju pobijediti sve utakmice…


– Slaven Belupo? Iza nas je, ali moram reći da je to najbolja moja utakmica u dresu Rijeke po učinku. U prvom poluvremenu nismo našli odgovor na njihov čvrsti blok, ali probudili smo se u pravo vrijeme u nastavku. Naravno, drago mi je što sam pomogao momčadi da dođemo do pobjede – kaže Adam Gnezda Čerin, zadnji vezni igrač Bijelih, slovenski reprezentativac. – U prvenstvu smo sada svi tu blizu, a više sam već puta rekao da je to jako dobro za HNL. Napeto je i neizvjesno, a mi idemo korak po korak. Pa ćemo na kraju podvući crtu.


Prednost Rijeke u prvenstvu mogle biti domaće utakmice s Dinamom, Osijekom i Hajdukom.




– Veliki derbiji na Rujevici su i veliki plus za nas. Navijači će nam biti velika podrška, a svaku utakmicu treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Od svih tih deset utakmica, svaka je bitna, ne samo ta tri derbija. Tako ćemo se i spremati.


Igrači i struka dosad su izbjegavali govoriti o Osijeku i Kupu. No, stigla je i ta utakmica koja je brzo u drugi plan stavila tri vezane pobjede u prvenstvu.


– Već od nedjelje fokus je na Osijeku, ovo nam je najbitnija utakmica u ovom dijelu sezone. Znamo što nam donosi ta pobjeda, ali znamo i da je protivnik jako dobar. S Osijekom smo imali dosta problema ove sezone, a nismo im još niti zabili gol. Vjerujem da će nam se sada otvoriti po tom pitanju i da ćemo uz podršku navijača izboriti finale.


Sitnice i greške


Sve četiri momčadi u vrhu gaje određene specifičnosti u igri. Momčad Nenada Bjelice ne može se pohvaliti posebnom ljepotom u igri. Ali pobjeđuje, s igrom u kojoj je naglasak više na obrani, pobjeđuju i pušu za vrat Dinamu.


– Osječani imaju svoj stil igre, čvrsti su i agresivni. Krasi ih borbenost u duelima, orijentiraju se i na duge lopte, a mi sve to dobro znamo. Nisu nam nepoznanica. Sad je na nama da spremimo neki dobar plan i odgovor na takvu igru.


Koliko je svemu bitna činjenica da se sastaju najbolji napad i najbolja obrana lige?


– To je dio statistike, ali mislim da neće igrati veliku ulogu u ovoj utakmici. Kup utakmica je nešto sasvim drugo. Jedna je to utakmica, a ove dosadašnje pokazivale su da je uvijek odlučivala neka sitnica i greška protivnika. Mislim da će tako biti i sada. Prilika koja se ukaže u napadu mora se iskoristiti, a u obrani moramo Osječanima ostaviti što manje šanse.


Očekuje se i velika borba u srcu veze. I tu će biti važno odnijeti prevagu nad Kleinheislerom i društvom.


– Bit će tvrdo i s puno izravnih duela. Ali ne samo u vezi, nego u svim linijama. Ona momčad koja uzme više tzv. ničijih lopti bit će sigurno u prednosti. Moram ćemo u vezi stvarno odraditi posebno dobar posao. I olakšati igru cijeloj momčadi.


Ozračje i klapa


Utakmica vrlo lako može otići i do produžetaka, ali i do jedanaesteraca.


– Spremamo se za sve moguće scenarije. Naravno da ćemo malo vježbati i jedanaesterce, to je također sastavni dio Kupa.


U cijeloj priči za Riječane je posebno važna pomoć navijača. Zanimanje za utakmicu raste, a tribine su otvorene u svom punom kapacitetu.


– Nije tajna da Rijeka ima jako dobre navijače i da su nam podrška u svakoj utakmici. Navijači su nama jako bitni i svi skupa se radujemo otvorenim tribinama. Nadam se dobroj posjeti i dodatnom vjetru u leđa s tribina.


Ništa nema niti bez dobre vibre i atmosfere unutar momčadi. A nju su dodatno digle pobjede protiv Šibenika, Hajduka i Slaven Belupa.


– Općenito smo dobra klapa i dobra momčad. S ozračjem nikad nije bilo nikakvih problema. A pogotovo ne pred ovako velike i bitne utakmice. Znamo da se moramo dobro spremiti i znamo što nas čeka. Utakmica je to koja puno znači navijačima, klubu i nama igračima. Rijeka je poznata po dobrim izdanjima u Kupu, leži joj to natjecanje i ciljevi su uvijek visoki.


Prolaz u finale sigurno bi bio i dodatni poticaj za nastavak prvenstva.


– Svaka pobjeda diže samopouzdanje. I sigurno bi nam bio dobar poguranac i motiv za završnicu prvenstva – zaključuje Gnezda Čerin.