Europske kalkulacije

Rijeci trebaju još dva boda za ovjeru europske vize, a za drugo mjesto mora se odigrati ludi scenarij u preostala tri kola

Portal Novi list

Ovako je Antonio Mirko Čolak proslavio drugi pogodan protiv Dinama/R. BRMALJ

Ovako je Antonio Mirko Čolak proslavio drugi pogodan protiv Dinama/R. BRMALJ

Bijeli za drugo mjesto moraju dobiti sve tri utakmice do kraja i nadati se kiksevima konkurenata. Lokomotiva ne smije uzeti više od tri, a Osijek više od četiri bodaRIJEKA Rijeka je pobjedom nad Dinamom stigla nadomak osnovnog cilja ove sezone: plasmana u Europu. Gorica je ispustila dva boda u Puli pa sada “bijelima” za matematički potvrdu pozicije koja otvara izlazak na europsku scenu trebaju još dva boda. Sve to pod uvjetom da Gorica dobije sve tri utakmice do kraja sezone u što je teško vjerovati. Bijeli dakle već idućega vikenda u Zaprešiću imaju priliku obaviti svoj dio posla do kraja, a onda u predigri finala Kupa, pokušati aktivirati i svoje tanašne šanse u utrci za drugim mjestom koje umjesto pretkola Europske lige nosi plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka.


Osijeka ima doma Istru 1961, pa ide u Varaždin, a onda u posljednjem kolu dočekuje – Lokomotivu. Lokose osim gostovanja u Gradskom vrtu čeka gostovanje kod Slaven Belupa i domaći ogled s Goricom, dok Rijeku čekaju gostovanja kod Intera i Hajduka, te domaći ogled s Istrom 1961.


Iako bijeli možda na papiru imaju najteži raspored, a Rijeka pritom ne djeluje pretjerano uvjerljivo u posljednje vrijeme, ne bi bilo iznenađenje da momčad Simona Rožmana do kraja sezone uzme svih devet bodova. Inter se već smatra drugoligašom, Istra 1961 je počela pripreme za kvalifikacije, a poljuljani Hajduk će protiv Rijeke igrati bez publike. Osim toga “bijelima” je Poljud u posljednjih desetak godina jedno od lakših gostovanja.
No, ni  devet bodova na kontu ne jamči Riječanima drugo mjesto. Bijeli više ne ovise sami o sebi, moraju se nadati kiksevima Osijeka i Lokomotive koji pritom igraju međusobno u posljednjem kolu. Ne treba pritom smetnuti s uma da Rijeka ima slabiji međusobni omjer s obje ekipe što znači da se ovih pet bodova prednosti pretvara u šest! Lokomotiva dakle ne smije uzeti više od tri boda (dva poraza i pobjeda), a Osijek više od četiri boda (pobjeda i remi). Osječani su, s obzirom na međusobni ogled u zadnjem kolu u najboljoj poziciji. Doduše, moguće je da će do tada sve riješiti jer će sasvim sigurno puno lakše do bodova protiv Puljana i Varaždinaca nego “lokosi” u Koprivnici i protiv Gorice,


Rijeka je svoje realne šanse za drugo mjesto prokockala upravo u ogledima s direktnim suparnicima (remi s Lokomotivom na Rujevici i poraz u Gradskom vrtu), sada joj ostaje samo nada u to da će se odigrati ludi scenarij u osnovi kojega stoji stopostotni učinak bijelih do kraja sezone.