Rijeka vs. Osijek

Rijeci derbi na Rujevici, Alexander Gorgon zabio jedini pogodak nemoćnim Osječanima

Portal Novilist.hr

Radost Riječana nakon vodećeg pogotka Alexandera Gorgona/V. KARUZA

Radost Riječana nakon vodećeg pogotka Alexandera Gorgona/V. KARUZA

Ovom pobjedom Rijeka je preskočila Osijek na trećoj poziciji, Rijeka ima 41, a Osijek 38 bodova



RIJEKA U derbiju 23. kola Prve HNL Rijeka je kao domaćin na stadionu Rujevica svladala Osijek sa 1-0 (1-0). Jedini pogodak na utakmici postigao je Gorgon u 11. minuti.


Raspopović je ubacio loptu s desnog krila, udarac glavom Andrijaševića završio je na glavi Gorgona koji je pogodio donji lijevi kut nemoćnog Ivušića.


Ovom pobjedom Rijeka je preskočila Osijek na trećoj poziciji, Rijeka ima 41, a Osijek 38 bodova.




Na vrhu je Dinamo sa 53 boda i utakmicom manje, drugi je Hajduk sa 44.


Nogometaši Rijeke na Rujevici su u derbiju dočekali Osijek. Oba su sastava bila bodovno izjednačena na ljestvici na diobi trećeg i četvrtog mjesta, a obje momčadi utakmicu dočekale bez svojih prvih, »požutjelih« napadača Čolaka i Marića.


I svojih najboljih strijelaca, Marić je vodeći »topnik« lige sa 16 pogodaka, Čolak je u društvu s Caktašom, Krstanovićem i Serderovim dosad zabijao devet puta.


Rijeka je na pobjedu nad Osječanima čekala već gotovo godinu dana, a posljednji sraz na Dravi bio je prožet posebnom dramatikom. »Bijeli« su pod palicom novog trenera odigrali jedno od najboljih poluvremena, poveli 0:2, no onda se sve srušilo u 12 minuta završnice za veliki posrtaj i šok u redovima Riječana, Osječani su fantastičnim preokretom došli do pobjede od 3:2.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Pored Čolaka trener Riječana Simon Rožman nije mogao računati ni na požutjelog Escovala. Prskalo, Pavičić i Tomečak još nisu zdravi, Čelikovića muče manji problemi, a svi ostali su na raspologanju.  


Rožman je uoči utakmice najavio agresiju i »fight«, a u takvoj igri potrebna je i doza opreza. Pet igrača (Capan, Halilović, Lepinjica, Lončar i Smolčić) prije utakmice bili su pod prijetnjom su trećeg žutog kartona.


– Ne bih oko toga kalkulirao. Nikad s igračima ne pričam o tome da se čuvaju. Puno je do kraja, svi će dobiti šansu. Kako gledam na posljednji poraz u Osijeku? Kad gledam malo unazad mislim da se od tog poraza puno toga promijenilo.


Rekao bih da tada nisam ni dobro znao u kojem je stanju momčad. Praktički nismo ništa radili u smislu taktike, tek smo se upoznali i išli smo samo dalje da zadržimo neki kontinuitet. Odigrali smo stvarno dobro prvo i stvarno loše drugo poluvrijeme. Sada znamo što želimo i na nama je da svaki trening i utakmicu to i damo. To mi je najbitnije –  rekao je Rožman uoči utakmice.



Stigli su sastavi. Kao što se i pretpostavljao Rožman je požutjelog Escovala odlučio odmijeniti Capanom, a u vršak napada, umjesto Čolaka, pogurnut će Alexandera Gorgona. Zanimljivo je da su na klupi tek pristigli napadači Pires i Sterling Yateke. Njima društvo čine još dva stranca, nigerijski vratar David i Španjolac Iglesias. Među pričuvama je i Nino Galović.


90+4. minute: Kraj utakmice. Rijeka je dobila Osijek i vratila se na treće mjesto. Osječani su ostali bez šanse, “bijeli” slavili golom Gorgona iz prvoga poluvremena.


89. minuta: Škorić je nakon grubog prekršaja na Pavičiću dobio izravni crveni karton. Branič Osijeka visoko je podigao nogu i pokušao loptu skinuti s glave veznjaku Rijeke. Pritom ga je zakačio po glavi, srećom bez posljedica.


80. minuta: Capan je izašao iz igre, ušao je Galović.


73. minuta: Druga izmjena u sastavu Rijeke. Izašao je ozlijeđeni Raspopović, a ušao Pavičić.


59. minuta: Rožman je izvukao iz igre Andrijaševića i uveo Piresa.


47. minuta: Štefulj se iskosa probio u kazneni prostor te snažno odapeo po lopti, no vratar gostiju je uz određene probleme ipak uspio otkloniti opasnost. 


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme.


45. minuta: Kraj prvoga poluvremena u kojem je Rijeka bila bolja najmanje za jedan pogodak prednosti kojega uživa nakon prvih 45 minuta. Osječani su razočarali, djeluju potpuno nemoćno.


40. minuta: Rijeka i dalje vodi. Iako gosti pokušavaju prenijeti težište igre na domaću polovicu Riječani čvrsto čuvaju sve prilaze svojem golu i prijete u (polu)kontrama. Osječani su još uvijek bez šanse na Rujevici.


26. minuta: Osječani su se nakon primljenog pogotka otvorili, međutim riječki blok dosta dobro funkcionira. Štoviše, domaći djeluju opasnije. Andrijaševićev udarac s vrha kaznenog prostora zaustavio je Ivušić.


GOL!!! Rijeka vodi od 12. minute. Raspopović je centrirao s desnoga boka, Andrijašević dočekao ubačaj na prvoj vratnici glavom, ali nije dobro zahvatio loptu. No, zato je ona stigla do Gorgona koji je glavom nadmudrio Ivušića.


8. minuta: Počelo je dosta nervozno, požutjeli su Gorgon i Škorić.


1. minuta: Počela je utakmica na Rujevici.


RIJEKA – OSIJEK 1:0


Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 5204. Sudac: Duje Strukan (Split). Žuti karton: Gorgon, Lepinjica (Rijeka), Škorić, Žaper (Osijek). Strijelac: 1:0 Gorgon (12′). Crveni karton: Škorić (89′).


RIJEKA: Pandur, Capan (od 80′ Galović), Velkovski, Smolčić, Raspopović (od 73′ Pavičić), Halilović, Lepinjica, Lončar, Štefulj, Andrijašević (od 59′ Pires), Gorgon.


OSIJEK: Ivušić, Silva, Škorić, Majstorović, Talys, Grezda (od 76′ Lopa), Kleinheisler, Žaper, Ndockyt, Pilj (od 46′ Jugović), Mance (od 46′ Špoljarić).