"Bijeli" se provukli

Riječani se iskupili za poraz u Varaždinu, ali tri boda su jedino što će se pamtiti

Mateo Sučić

Kapetan Andrijašević donio je pobjedu Riječanima/Foto PIXSELL

Kapetan Andrijašević donio je pobjedu Riječanima/Foto PIXSELL

Jedini koji je zaslužio prolaznu ocjenu bio je dvostruki strijelac Franko Andrijašević (ušao u TOP10 Rijekinih strijelaca u HNL-u), Luka Capan je svojim stavom u zadnjoj liniji također puno pomogao, dok svi ostali moraju puno bolje ako Rijeka želi plasman na prva tri mjesta



PULA Nogometaši Rijeke pobijedili su Istru 1961 (2:1) u susjedskom derbiju na Aldu Drosini i rezultatski se iskupili za poraz u Varaždinu. Naglasak je na rezultatski, budući da su tri boda jedino što će se pamtiti poslije susjedskog derbija. Bilo je dobrih segmenata u igri Riječana, ali i crnih rupa kakve će neki kvalitetniji suparnik, kakav je Gorica, zasigurno znati kazniti.


ISTRA 1961 – RIJEKA 1:2


Stadion Aldo Drosina. Bez gledatelja. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb). Strijelci: 0:1 Andrijašević (29′), 1:1 Špoljarić (38′), 1:2 Andrijašević (65′-pen). Žuti kartoni: Ivančić, Bosančić (Istra 1961). Crveni kartoni: Smolčić (Rijeka).


ISTRA 1961: Lučić, Hujber, Šutalo, Bosančić (od 46′ Paez), Gonzalez (od 43′ Sane), Ste. Lončar, Perera (od 80′ Halilović), Ivančić (od 68′ Guzina), Perković, Špoljarić (od 68′ Kim), Gržan.




RIJEKA: Nevistić, Capan, Galović, Smolčić, Tomečak, Pavičić (od 85′ Arsenić), Čerin, Stj. Lončar (od 46′ Menalo), Štefulj, Andrijašević, Kulenović (od 63′ Murić).

Jedini koji je zaslužio prolaznu ocjenu bio je dvostruki strijelac Franko Andrijašević (golovima protiv Varaždina i Istre ušao je u TOP10 Rijekinih strijelaca u HNL-u), Luka Capan je svojim stavom u zadnjoj liniji također puno pomogao, dok svi ostali moraju puno bolje ako Rijeka želi plasman na prva tri mjesta. Andrijašević je na početku proljetnog dijela sezone postigao četiri od pet pogodaka “bijelih” i Rožman će morati pronaći način da mu se netko pridruži.


Simon Rožman u trećoj utakmici ovog proljeća izveo je i treći različiti sastav, ovoga puta s tri veznjaka i Andrijaševićem i Kulenovićem kao dva napadača. U obranu su se vratili Capan, Galović i Smolčić, Štefulj je zauzeo svoje mjesto na lijevom boku, ali iako su “bijeli” bili nominalno u najjačem sastavu, nisu od početka utakmice bezglavo navalili prema golu domaćina.


Dugo se igralo između dva kaznena prostora, budući da je Fausto Budicin “preslikao” Rožmanovu formaciju uglavnom se igralo čovjek na čovjeka što u situacijama kada nema nekog individualnog poteza ili pogreške suparnika najčešće znači da neće biti velikih prilika.


Jedan slobodni udarac Stjepana Lončara (7′), koji je zapeo u “živom zidu”, nije bio dovoljan za otupiti pritisak Gržana i Špoljarića kada su Riječani pokušavali graditi napade iz zadnje linije. Budicin je imao ideju kako stvarati probleme Rijeci i od svojih igrača tražio da onemoguće “bijelima” miran izlazak sa svoje polovice zbog čega na drugoj strani nije bilo prilika.


Ipak, kako je počela padati koncentracija, tako je sve više razliku radila individualna kvaliteta pa je u 24. minuti Pavičić glavom poslao pored gola jedan dobar ubačaj Štefulja kao uvod u vodeći pogodak.


Igrala se 29. minuta kada je Lončar izveo udarac iz kuta, Smolčić na drugoj vratnici prebacio loptu za Capana koji je pak s druge vratnice vratio u sredinu za Andrijaševića kojem je preostao lakši dio posla – 0:1.


Imao je nakon toga i Tomečak (34′) dobar udarac kojeg je Lučić izbio u korner, pa kada se očekivalo da će Rijeka drugim pogotkom kazniti otvoreniji pristup domaćina dogodio je “black-out” u obrani Rijeke. Istra je visokim pritiskom osvojila loptu koju “bijeli” nisu uspjeli izbiti, a Špoljarić između tri braniča Rijeke primio ubačaj s desne strane i lako izjednačio – 1:1.


U nastavak je Rožman ušao s Menalom umjesto Lončara, Andrijaševića spustio u vezni red i dobio malo više kreacije te uspio prebaciti težište igre pred gol Puljana. Ipak, svaka oduzeta lopta i (polu)kontra domaćina bila je opasnost za “bijele” koji su opasno visjeli i teško živjeli kod nekoliko bjegova Gržana.


A sve zato što nisu ranije usmjerili utakmicu drugim pogotkom. Kulenović (48′), Andrijašević (52′), Pavičić (55′) i Štefulj (55′) nisu bili precizni u završnici, središnji blok je potpuno izostao i Riječani su imali puno sreće što su preživjeli 57. i 58. minutu. Najprije je Ivančić povratnu loptu Gržana neometan sa 16 metara poslao preko gola, dok si je u idućem napadu obrana “bijelih” sama napravila problem jer Galović i Smolčić nisu odbili ubačaj Hujbera pa je Špoljarić s pet metara promašio nemoguće.


Kazna je za Puljane stigla u 64. minuti. Najprije je u 59. VAR opravdano poništio jedanaesterac zbog zaleđa Kulenovića na kojem je prekršaj napravio Perea, a onda je pet minuta kasnije istu stvar Paez napravio na Andrijaševiću, a Vučković drugi put pokazao na jedanaesterac.


Ovaj put nije poništio svoju odluku iako je VAR provjeravao zaleđe, a Andrijašević sigurno matirao Lučića – 1:2.


Imala je Rijeka do kraja tri odlične situacije za zaključiti priču, Štefulj (72′), Andrijašević (79′) i posebno Menalo (90′) su imali odlične prilike ali nisu bili precizni zbog čega su “bijeli” do 96. opasno živjeli. Posebno nakon 83. minute kada je Smolčić spašavao kao zadnji igrač i zaradio isključenje…


Riječani su se na kraju provukli i ostvarili pobjedu koja je posebno vrijedna zato što su igrali loše i poslije koje će se pamtiti samo bodovi.