Pripremna utakmica

Riječani s lakoćom svladali Domžale, Ivanović dao pečat na uvjerljivo izdanje Bijelih

Denis Frančišković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Rijeka - Domžale 6:0



Rijeka – Domžale 6:0. Već i sam rezultat dovoljno govori o pripremnom susretu dvaju, u ovom trenutku, kvalitetom potpuno različitih momčadi, lideru HNL-a i slabašnom, šestoplasiranim sastavom prvog razreda slovenske lige.


Bez reprezentativaca Labrovića, Pjace, Pašalića i Hodže, trener Željko Sopić očekivano je izmiksao sastav, ali napravio i neke pokuse sa sustavom, poglavito u igri s dva napadača.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Domžale Foto: Mateo Levak


Uglavnom rotacija je bilo puno, a Rijeka prezentirala uvjerljiv obrazac svoje ovogodišnje igre. I zorno pokazala veliku razliku u kvaliteti, gosti su stvorili samo jednu pravu šansu, a Rujevicu mogli napustiti i s još pokojim golom više u svojoj mreži.




Za Bijele je optimistčno što se vratio Janković koji je i načeo protivnika, dok je zapažen bio i Ivanović, dvostruki strijelac.


Riječani su već u prvom poluvremenu u potpunosti nadigrali slovenski sastav, bila je to igra u izrazito jednom smjeru uz povremene pokušaje gostiju da dođu do šesnaesterca.



Taj jedini pokušaj stvorio im je šansu u 27. minuti kada je Stuparević u šesnaestercu lažnjacima “izmiješao” užu obranu i s desetak metara ciljao kut, no Zlomisć se bacio i sjajno obranio udarac iz matne šanse. Sve ostalo bilo je u znaku Rijeke.


Sopić je krenuo s rasporedom 4-1-4-1 s iskusnicima Dilaverom i Mitovićem na stoperskim pozicijama te Veigom i Čabrajom na bokovima. Petrovič je preuzeo ulogu jedinog zadnjeg veznog, a Ivanović isprva igrao na desnom krilu, Bogojević na lijevom uz Fruka (desno) i Jankovića (lijevo) u središnjici te Obregona u vršku napada.


Puno više energije


No, kada je Janković nakon jedne povratne lopte zabio s desetak metara u 15. minuti, trener Bijelih odmah je igru prebacio u 4-4-2 sustav pri čemu je Bogojević zauzeo mjesto desnokrilnog napadača, Janković ljevokrilnog uz napadački tandem Obregon – Ivanović.



U 20-tim minutama u dvije dobre šanse našao se Veiga. Prvo je u 22. minuti nakon duge lopte Mitrovića išao sam ispred vratara, ali loše zahvatio loptu, odmah potom (25′) pucao je malo kraj gola nakon što mu je poslije dubinske lopte Dilavera za Ivanovića isti servirao povratnu loptu petom.


Rijeka je pokazala puno više energije, razlika u kvaliteti vidjela se u svakoj akciji i bilo je samo pitanje kad će brana pred Tratnikom popustiti. U 32. minuti Bogojević je dobro dodao do Fruka, a njegov dijagonalni udarac s vrha šesnaesterca, prizeman i silovit završio tik uz vratnicu.



Nakon što je Nwankwo u 39. minuti srušio Ivanovića sudac je dosudio najstrožu kaznu s koje Janković nije bio uspješan. Silovito je pucao, lopta pogodila gredu i odbila se na travnjak, ali nije prešla gol-liniju.


Veiga se poprilično iskupio u 43. minuti poslavši sjajnu dubinsku loptu za Obregona, on lažnjakom izbacio braniča i poslao loptu neobranjivo u sami kut – 2:0.


Probijanje linija


Dosta sadržaja donijele su posljednje minute prvog dijela. U 45. minuti Ivanović je proigrao Bogojevića, njegov udarac iz velike prilike vratar obranio, a u nastavku akcije Obregon izbliza, malo iskosa pogodio stativu.



Točku na vrlo dobro poluvrijeme stavio je u prvoj minuti sudačke nadoknade Ivanović koji je poput šila na dodavanje Fruka probio zadnju liniju, praktički se ušetao u šesnaesterac i zakucao loptu u mrežu – 3:0.


Početkom nastavka Sopić je zamijenio stoperski par s Radeljićem i Galešićem koji u poljednjim utakmicama imaju prednost, vratio Bogojevića na lijevi bok, a Grgić postavio na desno krilo uz dvojac napadača Ivanović – Marić.



Rijeka je nastavila inicijativu protiv nedoraslog protivnika, a u 57. minuti sudac Rožman pokazao je opet na “bijele točku” smatrajući da je netko u padu i gužvi igrao rukom, uz poprilične proteste gostiju.


Ivanović je uzeo loptu i bio siguran s “kreča”, jako i precizno je pogodio kut poslavši loptu u jednu,a vratara u drugu stranu – 4:0. Ivanović je pet minuta kasnije bio u dobro solo prodoru, nakon kojeg je vratar obranio njegov silovit udarac sa 16 metara.



Gosti su peti put morali po loptu u mrežu u 73. minuti, Galešićev udarac s 20 metara bio je preko živog zida više precizan nego jak. Golijadu je nastavio Marić golom iz blizine, a odmah potom šansu dobili i juniori Došen u vezi i Miškulin na lijevom boku, kao i Murica u završnici susreta.




Rijeka – Domžale 6:0


Prijateljska međunarodna utakmica: Rijeka – Domžale 6:0 (3:0). Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Bez gledatelja. Sudac: Marin Rožman. Pomoćnici: Perkov i Marušić. Strijelci: 1:0 Janković (15′), 2:0 Obregon (43′), 3:0 Ivanović (45’+1′), 4:0 Ivanović (57′-11m), 5:0 Galešić (73′), 6:0 Marić (78′). Žuti kartoni: Bogojević (Rijeka), Nwankwo (Domžale).


Foto Mateo Levak


RIJEKA: Zlomislić (78′ Todorović), Veiga (46′ Smolčić), Dilaver (46′ Galešić), Mitrović (46′ Radeljić), Čabraja (46′ Grgić), Petrovič (60′ Pavlović), Ivanović (78′ Došen), Fruk (60′ Selahi, od 78′ Murica), Janković (60′ Yansane), Bogojević (78′ Miškulin), Obregon (46′ Marić).


DOMŽALE: Tratnik, Klemenčič, Krstovski, Dovžan Karahodžić, Hodžić, Stuparević, Nwankwo, Krupić, Štrum, Tolić, Bobarić. Još su igrali: Golič, Markuš, Zaubukovnik, Malov, Hmura.