Šesta u nizu

Riječani prošli minsko polje Drosine i nakon 136 dana osvanuli na trećem mjestu

Denis Frančišković

Sandro Kulenović/Foto PIXSELL

Sandro Kulenović/Foto PIXSELL

Riječani su susret prelomili golovima strijelca i asistenta Murića (20') te Kulenovića (37'), dok je za domaće smanjio Galilea (44'), no opasno su živjeli do kraja utakmice



PULA Uz jedno dobro prvo i puno lošije drugo poluvrijeme nogometaši Rijeke došli su do svoje šeste prvenstvene pobjede u nizu i nakon 6. prosinca i pobjede na Poljudu (1:2) osvanuli drugi put na trećem mjestu ove sezone! Nakon točno 136 dana!


Riječani su pretekli Goricu u borbi za Europu i to je činjenica koja ima posebnu težinu. Rijeka je počela pobjeđivati i kad ne igra bajno, točnije ništa posebno. Sve u službi rezultata koji je u ovoj situaciji svetinja. Ali pobjedi Tomićeve momčadi nema se što u konačnici spočitati, Bijeli su iskoristili loše trenutke prije svega u domaćoj obrani.


I imali opet Roberta Murića kao važnog igrača odluke koji je povukao matne poteze. Ali spašavao je i Nevistić, na početku i u završnici utakmice i iskupio se uvelike za primljeni pogodak krajem prvog dijela.


ISTRA 1961 – RIJEKA 1:2



Stadion Aldo Drosina. Sudac: Dario Bel 5,5 (Osijek). Strijelac: 0:1 Murić (19′), 0:2 Kulenović (36′), 1:2 Galilea (44′). Žuti karton: Čerin (Rijeka).


ISTRA 1961 (3-5-2): Lučić 6,5, Šutalo 5,5, Tomašević 5,5 (od 85′ Ste. Lončar -), Silva 5,5, Navarro 6,5, Blagojević 6,5, Galilea 6,5 (od 68′ Levitt 6,5), Ivančić 6 (od 79′ Šipoš -), Hujber 6,5 (od 79′ Gonzalez -), Hara 5,5, Špoljarić 6,5 (od 68′ Bande 5).


RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 7, Tomečak 6, Capan 6, Galović 6, Smolčić 6,5, Čerin 6,5 (od 83′ Mudražija -), Stj. Lončar 6, Murić 7 (od 88′ Escoval -), Andrijašević 6, Menalo 6,5 (od 83′ Štefulj -), Kulenović 6,5 (od 76′ Pavičić 5).

U drugom poluvremenu Riječani su na neki način prošli “minsko polje” Drosine, “zeleno-žuti” bili su bolji suparnik, ali sačuvao je Nevistić riječki trobod. Mogla je Rijeka zabiti i treći gol, ali nevjerojatno je što je promašio Pavčić u nadoknadi s pet metara na dodavanje Štefulja. Pred njim je bio prazan gol u jedinoj šansi Rijeke u nastavku.


Da će domaći skupo prodati kožu nagovijstio je Hara (53′) pogodivši vanjski dio mreže, domaći su potom (57′) tražili jedanaestarec ili u najmanju ruku slobodni udarac nakon pada Blagojevića, ali bezuspješno…


U jeku domaćih napada, u trenucima dok im je igra imala pohvalnu “glavu i rep” Hara je nakon ubačaja Gonzaleza ostao sam na sedam metara, tukao, a Nevistić majstorski sačuvao mrežu. I Haru od junaka “pokopao” u tragičara. Skinuo mu je drugi “zicer” na utakmici. Domaći su mogli do gola i u 89. minuti, Šipoš je nakon jednog ubačaja glavom tukao kraj gola…


Više žustrine


U prvom poluvremenu solidnog ritma i dobrog sadržaja Istra je promašivala, a Rijeka zabijala. Već u 6. minuti domaćini su imali matnu šansu, Hujber je probio bok i asistirao za Špoljarića koji je još bolje gurnuo loptu u prazan prostor za Haru. Japanac je krenuo sam prema Nevistiću i tukao, lopta okrznula riječkog vratara i završila malo kraj vratnice. Sreća je pomazila Bijele! U igri bez puno rizika Rijeka je povremeno išla na visoki presing, ulagala puno više agresije i žustrine nego u zadnjoj utakmici, a Istra se odlučila za standarnu formaciju 3-5-2 s isturenim Špoljarićem i Harom s kojim je gostujuća obrana teško izlazila na kraj.


S druge strane, Bijeli su svoju okomitost gradili na Menalu i Andrijaševiću, napadu se priključivao i Gnezda Čerin, no pokazalo se u ovakvim situacijama kad je teško probiti protivnika, najbolje se snalazi Murić. Do odmora zabio je efektan pogodak i asistirao…


U 20. minuti Smolčić je ubacio s lijeve strane, jedan od stopera odbio glavom loptu, ali pravo do Murića na 17 metara koji se namjestio na udarac i precizno pogodio lijevi kut vratiju – 0:1. Gol je sputao domaćine, još jedna greška uže obrane mogla ih je skupo stajati, no Andrijaševićev udarac Lučić je obranio, sudac potom podigao ruku…


VAR čekanje


U 30. minuti Puljani su opet preko Japanca mogli do gola. Hara se sjurio prema vratima, ali i Nevistić pravovremeno pojurio prema lopti, uklizao i zadržao loptu u zagrljaju. Bili su to trenuci u kojima je Istra bili nešto bolji suparnik, više napadački orijentirana. No, opet je zabila Rijeka…


Blagojević je neometan pao na centru, Bijeli nastavili akciju u kojoj su se domaći još više smeli i sami sebi “zakuhali” drugi pogodak. Pritom su se čak i sudarila dva domaća igrača, a lopta došla do Murića koji je dodao Kulenoviću na vrh peterca, a on lagano poentirao – 0:2. Domaćini su prosvjedovali kod Riječana smatajući da nisu odigrali u duhu “fair-playa”, no dojam je da su “sami sebi zabili gol”. Veliku šansu imao je i Tomečak (42′) koji je tukao iskosa, ali je njegov udarac Lučić odlično obranio.


Da ne bude previše neizvjesnosti pobrinuo se se na kraju prvog dijela Galilea, iskosa izveden slobodnjak Blagojevića prevario je Nevistića, lopta se zakoprcala u njegovom bližem kutu – 1:2. Taj pogodak donio je petominutno čekanje, Igor Pajač i društvo u VAR sobi dugo su “vijećali i vijećali” da bi na kraju sudac Bel pokazao na centar – 1:2. U nadoknadi Smolčić je opet dobro ubacio, Andrijašević iz blizine tukao preko gola.