Rijetko se osvajaju bodovi...

Riječani posljednja momčad HNL-a neporažena na gostujućem terenu u Europi

Mateo Sučić

Franko Andrijašević/Foto D. ŠKOMRLJ

Franko Andrijašević/Foto D. ŠKOMRLJ

Dva remija koja je Rijeka 2013. godine ostvarila na gostovanjima kod Stuttgarta (2:2) i Betisa (0:0) posljednje su europske utakmice u kojima je klub iz HNL-a ostao neporažen u gostima kod klubova iz liga petice, a zadnju je pobjedu ostvario Hajduk s Andrijaševićem



RIJEKA Gostovanje Rijeke u Napulju bit će 57. utakmica koju će neki klub iz HNL-a, u nekom od europskih natjecanja, odigrati u gostima kod kluba iz »liga petice«. Skroman učinak hrvatskih predstavnika i dokazana kvaliteta suparnika koji će stajati s druge strane ne bude optimizam za dobar rezultat, ali sportski je nadati se pa Riječani sigurno neće unaprijed položiti oružje.


Uostalom, Rijeka je posljednja hrvatska momčad koja je uspjela ostati neporažena u gostima kod nekog od kluba iz Engleske, Francuske, Italije, Njemačke ili Španjolske, »bijeli« su u sezoni 2013/14. najprije izbjegli poraz u onoj čuvenoj utakmici u Stuttgartu (2:2), a onda nekoliko mjeseci kasnije i odigrali bez golova u Sevilli, na Benito Villamarinu, koji je dom Betisa. Hrvatski klubovi nakon te sezone odigrali su čak 14 gostujućih utakmica kod klubova iz spomenutih liga i ostvarili isto toliko poraza.


Pljesak na Meazzi


Posljednji hrvatski klub koji je pobijedio neki od klubova iz »liga petice« bio je Hajduk koji je u sezoni 2011/12. pobijedio na Giuseppe Meazzi protiv Intera rezultatom 2:0. Rijeka ima poveznicu i s tom utakmicom jer dio splitske momčadi bio je i aktualni kapetan Rijeke Franko Andrijašević, koji se prisjetio nekih zanimljivih anegdota.




– Prvu smo utakmicu trebali igrati u gostima, ali promijenilo se domaćinstvo zbog straha da se neće napuniti Poljud u uzvratu ako doživimo težak poraz. Hajduk je tada bio mlada momčad, meni je to bila prva velika europska utakmica, malo smo podlegli ambijentu i izgubili 3:0, ali publika je bila zadovoljna jer je vidjela Sneijdera, Milita i Zanettija, utakmica je bila prava nogometna fešta – prisjetio se Franko.


– U uzvrat smo otišli bez velikih očekivanja, čak je prije zagrijavanja na Meazzi netko u svlačionici rekao »samo da ne dobijemo devet komada«… Ali osjetili smo ih u prvoj utakmici, u uzvrat ušli s ciljem da pokažemo što možemo i tako je bilo. Coutinho je već na početku falio zicer, a mi smo nakon toga poveli iz jedanaesterca, onda je i Ivan Giga Vuković zabio onaj eurogol iz voleja za 2:0. Inter je tada bio u panici, mi smo imali dvije, tri situacije, baš se kuhalo i na kraju je ostalo tih 0:2. Sjećam se da su nam i navijači Intera aplaudirali, da smo u Splitu dočekani kao da smo prošli dalje…


To iskustvo s Meazze pokušat će Franko prenijeti i na suigrače uoči utakmice u četvrtak, napraviti sve da se Napoliju napravi nervoza.


– Sada smo osjetili sva tri kluba u skupini, da je bilo malo više sreće, mogli smo izvući poneki bod. Idemo u Napulj svjesni da nemamo što izgubiti, želimo se pokazati u pravom svjetlu i ako nas malo pogleda sreća, kao što je prije devet godina Coutinho promašio zicer, možda možemo napraviti nešto.


S tribine sam imao osjećaj da ne bismo izgubili na Rujevici samo da smo do poluvremena sačuvali vodstvo ili da je Menalu ušao onaj lijep udarac koji je odsjeo na vratnici… Realno, imali smo dobre prilike i ne bi bilo nezasluženo da smo možda čak i pobijedili. Nadajmo se da će se negdje vratiti – rekao je Andrijašević.


Za jedine preostale dvije pobjede kod klubova iz neke od pet vodećih europskih liga zaslužna su dva hrvatska predstavnika koja su danas daleko od europskih pozornica. U sezoni 2001/02. Varteks je u prvom kolu Kupa UEFA izbacio Aston Villu, a momčad koju je vodio Branko Janžek ključnu pobjedu (2:3) ostvarila je na Villa Parku u Birminghamu, pa unatoč domaćem porazu (0:1) prošla u drugo kolo.


Iste sezone i Slaven Belupo je skinuo skalp na europskom gostovanju kada je pogotkom Marija Dodika slavio (0:1) u gostima kod Bastije.


Tri pobjede


Ostalo su uglavnom bili remiji koji su se slavili poput pobjeda, što nije čudno ako se zna da je tu bilo povijesnih rezultata poput onih 0:0 Croatije na gostovanju kod jedne od najjačih generacija Manchester Uniteda u povijesti ili nula Rijeke (0:0) na onom čuvenom gostovanju kod Celte u Vigu.


Kada se pretvori u brojke, gostovanjima kod klubova iz »liga Petice«, HNL predstavnici ostvarili su tri pobjede, devet remija i 44 poraza, odnosno osvojili tek 10 posto mogućih bodova. Ako ćemo biti do kraja realni, takvo što i odgovara kvalitativnoj, financijskoj i infrastrukturnoj razlici između klubova iz Hrvatske i najjačih liga Europe, ali utakmice koje je Rijeka nedavno odigrala protiv Real Sociedada i Napolija smjer su kojim treba ići za nadati se pokojem značajnom europskom bodu.


Pa onda se možda i dogodi da se prekine taj niz hrvatskih klubova koji devet godina nisu slavili, a sedam godina izbjegli poraz na gostovanju kod nekog od velikana iz »liga petice«.