Europska liga

REMI RAVAN POBJEDI Riječani neporaženi otišli iz doma vodeće momčadi najjače lige u Europi

Mateo Sučić

Riječani slave, Real Sociedad u čudu/Foto REUTERS

Riječani slave, Real Sociedad u čudu/Foto REUTERS

Rijeka je dva puta vodila golovima Velkovskog i Lončara, ali prvo ime riječke momčadi ipak je bio vratar Nevistić koji je zaustavio nekoliko sjajnih prilika koje je imao Real Sociedad



SAN SEBASTIAN Nogometaši Rijeke osvojili su bod protiv Real Sociedada na Anoeti nakon što su odličnom predstavom izborili remi (2:2) protiv vodeće momčadi La Lige. Rijeka je bila hrabra, rastrčana, agresivna i odlučna, te je na kraju zasluženo nagrađena velikim rezultatom. Neće donijeti veliku trenutnu korist, ali će ostati zapisano da su Riječani neporaženi otišli iz doma vodeće momčadi najjače lige u Europi.


REAL SOCIEDAD – RIJEKA 2:2 (0:1)

Stadion Anoeta. Bez gledatelja. Sudac: Joao Pinheiro (Portugal). Strijelac: 0:1 Velkovski (37′), 1:1 Bautista (69′), 1:2 Lončar (74′), 2:2 Monreal (79′). Žuti karton: Merino (Real S.), Andrijašević, Halilović (Rijeka).


REAL SOCIEDAD: Remiro 5,5, Zaldua 5 (od 68′ Gorosabel 6,5), Zubeldia 5,5, Le Normand 5,5, Monreal 6,5, Januzaj 6,5 (od 80′ Portu), Zubimendi 6, Merino 6,5, David Silva 7 (od 68′ Willian Jose 6,5), Isak 5,5 (od 58′ Bautista 7), Oyarzabal 6 (od 80′ Lopez).




RIJEKA:  Nevistić 8, Tomečak 6,5, Velkovski 6,5 (od 86′ Escoval), Galović 7, Capan 7, Štefulj 6,5, Murić 7 (od 75′ Pavičić), Halilović 6,5, Lončar 7, Menalo 6,5 (od 80′ Anastasio), Andrijašević 6,5 (od 86′ Yateke).

Šteta što Rijeka nije ostvarila i nešto više budući da je dva puta vodila, fortuna je bila saveznik “bijelih” kod dva udarca iz kuta, ali je malo i vratila onoga što je uzela u dvije dosadašnje utakmice na Rujevici. Sa sjajnim Nevistićem, odličnim Galovićem, neumornim Lončarom i Halilovićem te sveprisutnim Andrijaševićem, momčad koju vodi Simon Rožman ostvarila je jedan od najvećih rezultata u klupskoj povijest. I njegova je zasluga ovaj bod, u europskim utakmicama je sjajno nacrtao defanzivnu igru i dočekao nagradu.


Simon Rožman složio je pragmatičnu postavu, bez Kulenovića kao središnje figure napada i Čerina kao motora veznog reda, opredijelio se za formaciju s Menalom i Murićem u zahtjevnoj ulozi na bočnim pozicijama jer su se u fazi obrane morali spuštati duboko u svoju polovicu i stajati iza lopte, a u fazi napada bili ključne figure Rijekine tranzicije.


Zapravo, Rožman je precrtao formaciju s utakmice protiv Napolija na Rujevici kada su upravo ova dva igrača, s pokretljivim Kulenovićem, radili puno problema gostujućoj obrani.


Sada Rijeka nije bila toliko opasna, ali je bila jako pametna, pogotovo u fazi obrane gdje su, unatoč nekoliko izgubljenih lopti previše (Halilović…), “bijeli” bili kompaktni i pokretljivi, s Galovićem koji je sve dobro vodio iz sredine.


Bili su Riječani svjesni da će morati izdržati pritisak suparnika, da će trebati i mali poljubac fortune i poneka intervencija Nevistića (Isak 11′, 26′, 36′) da dobije priliku napraviti nervozu Real Sociedadu i to se upravo dogodilo.


Doduše, sve to je moglo pasti u vodu u 20. minuti zbog grubog sudačkog previda suca Pinheira koji je poslije jednog kornera Janzaja pokazao na jedanaesterac iako je rukom igrao Isak, a ne Andrijašević. Švedski napadač pritom je pokazao da ne poznaje fair-play, čudio se protestima Riječana koji su urodili plodom pa je portugalski sudac, na sugestiju pomoćnika, ispravio odluku i dosudio loptu za “bijele”.


Kada je Rijeka preživjela tri prilike Isaka i sudački previd koji je srećom ispravljen, dočekala je priliku za zabiti. U 37. minuti Murić je izveo udarac iz kuta, Menalo na prvoj vratnici prenio loptu, a Velkovski na drugoj lako zabio u praznu mrežu – 0:1.


Rijeka je pogotkom nagrađena za pristup, za “cojonese” koje su, uostalom, pokazali u svim europskim utakmicama i donijela još malo nervoze domaćinu.


Nastavak je bio preslika prvog poluvremena, s bitnom razlikom što je Imanol Alguacil impulsom s klupe počeo dizati ritam svoje momčadi. Najprije Bautista, onda Gorosabel i Willian Jose, koji su uz Januzaja i Oyarzanbala bili najveća prijetnja za riječku obranu. Već u 48. je Le Normand potegao s 30-ak metara, a vratar Rijeke se istaknuo efektnom paradom, pa minutu kasnije Murić, nakon što je Menalo izborio loptu, bio oči u oči s Remirom koji je odličnim refleksom zaustavio njegov udarac.


Uslijedio je period dominacije Real Sociedada preko najboljeg igrača Mikela Oyarzabala. U 51. minuti je najprije glavom pucao pored gola, u 57. je njegov sjajan prodor odličnom reakcijom zaustavio Nevistić, pa je u 60. minuti Halilović ispred njega izbio odbijenu loptu poslije slobodnog udarca. Prethodno je i jedan pokušaj Isaka odsjeo na gredi, onda je Nevistić sjajno iščupao i udarac Januzaja s 20-ak metara, sve kao uvod u izjednačujući pogodak. U 69. minuti Gorosabel je ubacio s desne strane, Bautista sjajno okrenuo Velkovskog i sa sedam, osam metara zakucao iza Nevistića – 1:1.


Četiri minute kasnije hrabra Rijeka je ponovo povela, ponovo nakon kornera Murića, ovoga puta je odbijena lopta došla na noge Lončaru koji je s 12, 13 metara sigurno pogodio – 1:2.


Ipak, pritisak domaćina ponovo je urodio plodom u 69. minuti kada je Merino ostavio loptu za Monreala, koji iz blizine zakucava iza Nevistića – 2:2.


Uslijedio je jak pritisak Real Sociedada, Alguacil je bacio sve karte u napad, iskoristio svih pet zamjena, ali riječka obrana izdržala je nalete i zaslužila naklon. Rijeci treba čestitati na borbenosti koja je na trenutke bila fanatična, sjajnoj organizaciji defanzivne igre i efikasnosti u napadu. Za nešto više razlika između HNL-a i La Lige je ipak prevelika…