Nogometni ponos Kvarnera

Rasprodan gostujući sektor Opus arene. Prema Osijeku se kreće nikad veće karavana navijača Rijeke

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na njemu će biti najmanje 600 iznimno motiviranih i glasnih zaljubljenika u nogometni ponos Kvarnera



I dok je prema glavnom gradu Slavonije krenula nikad veća kolona navijača Rijeke predvođenih Armadom, “sjever” Opus arene je rasprodan i na njemu će biti najmanje 600 iznimno motiviranih i glasnih zaljubljenika u nogometni ponos Kvarnera, i sam Osijek diše poprilično – riječki.


Danas, naime, grad na Dravi slavi svoj dan, uskoro počinje svečana sjednica na kojoj će se obilježiti 237. obljetnica od kako su Tvrđa, Gornji i Donji grad postali jedinstvenom cjelinom, a sinoć je sva događanja posvećena Osijeku otvorio jedan od najboljih hrvatskih pjevača, Riječanin – Marko Tolja.


Koncert, kao i brojna ostala događanja, smješteni su u obnovljenu Tvrđu. Na Toljinom nastupu dakako nije bio nogometaša Rijeke, ne samo zbog priprema za jednu od najvažnijih utakmica ovog dijela sezone, nego i zbog činjenice da je njihova petodnevna baza smještena u Vukovarsko-srijemsku županiju, konkretno u Vinkovce.




Kako je poznato, Rijeka u utorak igra kup utakmicu, protivnik joj je ugledna i cjelokupnom hrvatskom nogometom puku draga Cibalia, a na svojoj slavonskoj turneji ima i bogati program. Nakon ogleda u Osijeku, na derbiju klubova koji s ponosom žive krilaticu “support your local team”, a ne da se hvastaju nekakvim oznakama “veličina u malom”, svi igrači Rijeke, nakon jutarnjeg treninga u Ivankovu, kao i cjelokupno vodstvo kluba kreću put Vukovara.


Okupljanje je na Trpinjskoj cesti kod znamenite posvete Blagi Zadri, jednom od najvećih heroja Domovinskog rata, da bi se nakon toga uputili prema Ovčari, popeli se na Vodotoranj te na kraju posjetili bolnicu grada heroja. Kako je poznato, nedjelja je i dan kad će se konačno definirati i mjesto postavljanja spomenika ubijenoj djeci Vukovara, poznatog “Slomljenog srca Vukovara”, čiju je izradu sa zadovoljstvom prihvatila upravo – HNK Rijeka. Finalizaciju tog projekta prihvatilo je i potaknulo Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, a u nedjeljnoj se riječkoj vukovarskoj koloni očekuju i Rozika Fischer, majka u Borovu ubijene djevojčice Martine, kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


U svakom slučaju, ozračje u dvije slavonske županije, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, je poprilično svečano, a utakmica na Opusu je jedan od najvažnijih događaja s kojim će istok Slavonije, kao i cjelokupna Hrvatska ući u adventsko doba.


Koloni koja je se kreće prema Osijeku sretan put i dolazak kao i poruka da ih očekuje u iznimno topla dobrodošlica – u Vukovaru je trenutno 16 stupnjeva, a jučer je u Osijeku i pojedinim dijelovima Baranje bilo nevjerojatnih, za ovo doba godine, 22 stupnja Celzijusova.