Rijeka vs. Dinamo

RABUZINOVO SUNCE Mogu li “bijeli” obraniti naslov i ponovo modrima uskratiti trofej u Kupu Hrvatske?

Denis Frančišković

Igrači i treneri Rijeke nakon osvajanja posljednjeg Kupa Hrvatske u Puli/Foto Arhiva NL

Igrači i treneri Rijeke nakon osvajanja posljednjeg Kupa Hrvatske u Puli/Foto Arhiva NL

Riječani i Zagrepčani, posljednjih godina najuspješniji klubovi u HNL-u i Kupu, dosad su igrali pet finala i prevaga je na strani kluba s Rujevice. Rijeka i u sutrašnju utakmicu ulazi kao branitelj Kupa i to nakon što je prošle godine odličnom izvedbom pod vodstvom Igora Bišćana neočekivano slavila na Drosini 3:1. Bišćan je nadmudrio Bjelicu, a više od tri tisuće simpatizera s Kvarnera palo u navijački delirij.RIJEKA  Rijeka i Dinamo stari su Kup znanci, povijest međusobnih ogleda u završnicama borbe za Rabuzinovo sunce najplastičnije se može iskazati kroz brojke. Ali ne treba nikad zaboraviti da su to bili susreti s posebnim nabojem, magnet za navijače, posebice Rijekine, u kojem su »bijeli« u eri Damira Miškovića čak triput »modrima« uzeli trofej, dok je jednom u finalnom srazu bio uspješniji Dinamo.


Riječani i Zagrepčani, posljednjih godina najuspješniji klubovi u HNL-u i Kupu, dosad su igrali pet finala i prevaga je na strani kluba s Rujevice. Rijeka i u sutrašnju utakmicu ulazi kao branitelj Kupa i to nakon što je prošle godine odličnom izvedbom pod vodstvom Igora Bišćana neočekivano slavila na Drosini 3:1. Bišćan je nadmudrio Bjelicu, a više od tri tisuće simpatizera s Kvarnera palo u navijački delirij.


U sezoni 2016./17. Rijeka je nadigrala »modre« u finalnom srazu u Varaždinu 3:1 golovima Gavranovića (2) i Župarića, dok je za Dinamo zabio Olmo. U finalu 2014./15. igralo se na dvije utakmice, a uspješniji su bili Zagrepčani (2:1, 0:0), dok je godinu dana ranije Sunce obasjalo Rijeku nakon dviju pobjeda (2:0, Mitrović, Kvržić, 1:0 Tomečak). Oba ta Kupa Rijeka je osvojila pod vodstvom Matjaža Keka u najtrofejnijoj eri klupske povijesti. Ono najstarije finale igrano je u sezoni 1993./94., »modri« su pod imenom Croatia slavili na Maksimiru 2:0, dok je Rijeka pod stijenama pobijedila nedovoljnih 1:0.
Dva kluba sutra se susreću jedanaesti put u završnicama Kupa, a osim finala, igrali su i tri polufinala u kojima su uspješniji bili gosti Rujevice. U najsvježijem polufinalu (2017./18.) Dinamo je pobijedio »bijele« 3:0 (Hajrović, Soudani, Ćorić) i osvojio Kup matiravši Hajduk (1:0). Gosti su bili uspješniji i u dva polufinalna sraza u sezoni 2003./04. (2:4, 1:0) te u prvom izdanju Kupa u nezavisnoj Hrvatskoj 1992. godine. Ono je bilo posebno pamtljivo s obzirom na ratne godine, činjenicu da je Dinamo nastupao kao HAŠK Građanski i da na travnjaku nakon regularnog dijela dvije utakmice nije bio poznat finalist (2:1, 1:2). Na kraju je završilo 3:1 za Građanski nakon jedanaesteraca, zanimljivo pogađali su Adžić, Panadić i Ladić, Vlaović nije bio precizan, dok su s riječke strane s »kreča« promašili Grubor, Vulić i Šarić, a zabio jedino Škerjanc.


Jedini međusobni četvrfinale igran je u sezoni 1999./00. kada je Dinamo pobijedio 2:1, a druga utakmica završila bez pobjednika (2:2). Zanimljivo, u osmini finala prije tih utakmica Rijeka je jedva prošla Nehaj u Senju golom Hasančića u 96. minuti. »Modri« su bili bolji i u ranoj fazi natjecanja sezone 2001./02., dvaput s rezultatom 1:0.


I Dinamo i Rijeka imali su i svojih velikih posrtaja u Kupu koji uvijek nosi posebnu draž, ali su suvereni vladari Rabuzinovg sunca. Dinamo je čak 15 puta osvajao Kup (četiri puta kao Croatia), Rijeka pet i pritom, slijedom navedenog, triput ga posljednjih godina uzimala baš »modrima« (2014., 2017., 2019.). Prije toga bila je bolja od Hajduka (2005.) s pobjedama 2:1, 1:0 te od Varteksa (2006.) s pobjedom 4:0 i porazom od 1:5 u Varaždinu. Taj stresni finale posebno je u sjećanju Rijekinih navijača, u prvoj utakmici upravo je Vugrinec zabio dva gola svom bivšem klubu, a u uzvratu jedinim golom spasio »bijele« velike blamaže.


U razdoblju prije toga Rijeka je dugi niz godina olako ispadala u Kupu. Dovoljno se prisjetiti posrtaja s Nedelišćem u šesnaestini finala (2013.), potom ispadanja od Osijeka, Varaždina, Šibenika, Zagreba, Segeste i Slaven Belupa. Nije bilo bolje niti u prvim posljeratnim godinama, Rijeku su izbacivali Zagreb, Hrvatski dragovoljac, Orijent 1919 i Cibalia.


Rijeka je posljednjih pet godina klub koji je najviše profitirao u Kupu, ali i u HNL-u. Dinamo se s druge strane osnažio i postao najprepoznatljiviji klupski proizvod s prostora bivše države. »Modri« na Rujevicu dolaze kao papirnati favoriti s obzirom na kadar i formu, no Rijeka nije bez aduta, unatoč brojnim odlascima. Utakmice su to s posebnim adrenalinom, Rijeka uz svoje navijače nije bez šansi bude li na priželjkivanoj razini kompaktnosti i energije cijele momčadi. Motiva ne bi trebalo nedostajati…