Peršon, Linić i Brajković

‘Puni Poljud može biti inspiracija svima’: Kako bivši igrači vide nedjeljni Jadranski derbi

Denis Frančišković

Saša Peršon u nedjelju očekuje otvoreno nadmetanje/Foto S. DRECHSLER

Saša Peršon u nedjelju očekuje otvoreno nadmetanje/Foto S. DRECHSLER

Ovaj put ulog je značajan, bodovi mogu biti značajan poguranac za oba sastava koji još nisu našli pravi balans u svojim toplo-hladnim izdanjima.Kroz godine i desetljeća brojni su igrači igrali i za »bijele« i za »bile«. Ipak, više je Splićana igralo u riječkim redovima...



RIJEKA Prvi dan prosinca u HT prvoj ligi donosi novi, već 141. Jadranski derbi uzmu li se u obzir prvenstva obje države. Zanimljivo, još jednom u povijesti, točnije 1963. godine pod stijenama Kantride prvog u mjesecu na isteku godine snage su odmjerili Rijeka i Hajduk. Završilo je bez pobjednika (1:1). Najnoviji okršaj majstora s mora dolazi u trenutku kad Hajduk predstavlja izrazito domaćinsku, a Rijeka izrazito gostujuću momčad. Da igraju i pobjeđuju kao u gostima, »bijeli« bi se borili za prvaka, po izdanjima na Rujevici bila bi to borba za ostanak. Ali i to je dio nogometa kojeg su se u pravom smislu zaželjeli istinski navijači Hajduka i Rijeke.


Ovaj put ulog je značajan, bodovi mogu biti značajan poguranac za oba sastava koji još nisu našli pravi balans u svojim toplo-hladnim izdanjima.Kroz godine i desetljeća brojni su igrači igrali i za »bijele« i za »bile«. Ipak, više je Splićana igralo u riječkim redovima…

Što od Jadranskog derbija očekuju Saša Peršon, Siniša Linić i Elvis Brajković, Riječani koji su branili boje oba kluba?


– Hajduk u odnosu na prošlu godinu djeluje bolje. Barem to pokazuje ljestvica. Ono što je Rijeka bila prošle godine zasad pokazuje Hajduk – kaže Saša Peršon. – Rijeka se sad još traži kao što su se tražili Splićani cijele prošle sezone. »Bijeli« su upali u malu krizu igre i rezultata. No, pobjeda u Zaprešiću možda je svjetlo u tunelu, iako oko te pobjede ne treba raditi preveliku euforiju. Inter je i inače bio Rijekina mušterija.




Po Peršonu, klub s Rujevice je u osjetljivom trenutku kad svima treba vrijeme, poglavito struci.


– Malo ljudi poznaje Rožmana i njegov rad. Čuli smo i pratili Prašnikara, Pušnika, Keka… dok mlađe slovenske trenere nitko nije previše spominjao. Koliko imam saznanja, radi se o treneru pred kojim je budućnost, no sigurno nije lako preuzeti europsku Rijeku. To se vidi i po rezultatima koji su ga sigurno malo poljuljali. No, sad je prilika za dokazivanje. A za trenersku ruku bitno je vrijeme – tvrdi Peršon koji očekuje obostrano otvoreno nadmetanje na punom Poljudu.


– Kako su sad posložene obje momčadi, ne vidim neke jako velike prednosti jedne ili druge ekipe. Bodovna razlika može malo i zavarati. A Rijeka uvijek igra dobro na Poljudu, osim ovog visokog posljednjeg poraza od 4:0. Vjerujem da i ovaj put ima recept kako se postaviti. Hajduku neće biti lako, a Rijeka praktički nema puno što izgubiti. Vjerujem da se Rožmanova momčad ide nadigravati. Normalno, sve ovisi o tome koliko će protivnik to dozvoliti. Očekujem otvorenu utakmicu, ne vjerujem da će se Rijeka braniti pa čekati nekakve prilike. A i Hajduk igra otvoreno, na neki način Torcida ga tjera na takvu igru – kaže Peršon.


Prognoze su kao i uvijek u ovakvim utakmcama nezahvalne.


– Statistike su jedno, a kad se istrči na travnjak, sve to pada u vodu. Po meni tu su sva tri znaka moguća, možda bih dao Hajduku jednu laganu prednost od 55:45 posto, ali prije svega zbog domaćinstva. To je Jadranski derbi i tu položaj na ljestvici često nije niti bitan. Rijeka u svakom slučaju želi zadržati korak sa Splićanima, a on se može zadržati jedino ako se ide na pobjedu – zaključuje Peršon.


Navijački pritisak


Siniša Linić posebno naglašava odnos s navijačima u oba kluba koji se u konačnici zrcali i na travnjaku.


– Navijači su napravili pritisak i Rijeci i Hajduku. Po mom mišljenju, zato obje momčadi i osciliraju – tvrdi Linić. – To je nešto što se ne bi smjelo događati, zna se tko je gazda kluba, pogotovo u Rijekinom slučaju. Pod Miškovićem Rijeka je sve ove godine išla u dobrom smjeru, a onda se odjednom stvorila neka fama oko trenera. Ovo nenavijanje Armade odrazilo se i na momčad, to je sigurno. Da su imali podršku, vjerujem da ne bi bilo niti ove krize. No, isto tako vjerujem da će se momčad izvući iz nje i opet biti među prva dva kluba. Hajduk? Nakon pet godina nekako se stabilizirao, ali uvijek je nekako razapet između želja navijača. Malo lošija utakmica i odmah problemi. I kad je dobro, uvijek se potencira nešto loše – smatra Linić koji prednost daje svom matičnom klubu. Prije svega zbog kvalitetnijeg rostera.


– Dao bih prednost Rijeci jer ima bolje igrače, sastav je takav da se treba boriti za sam vrh. Ali događaju se i krize. I to je dio nogometa. Ne možemo reći za jednog Pavičića koji ne igra već godinu dana da je loš igrač. Andrijašević, Gorgon, Čolak, Acosty… to su sve jako dobri igrači. A jako je bitno kad zajednički dišu i igrači i navijači. Rožman? Zaredali su lošiji rezultati i odmah ne valja. Da je pobijedio u kojoj od tih utakmica, bio bi čudo. Tako je to s navijačima. Ako Rijeka pobijedi na Poljudu, bit će dobri i ekipa i trener. To je tako. Rezultat je uvijek taj koji je najvažniji – pojašnjava Linić, koji je doživio sve čari igranja u poljudskoj školjki. Dosad je to bilo prilično inspirativno za »bijele«…


– Mi smo igrali dobro na Poljudu, zajedno s Vugrinecom tamo osvojili i Kup. Rijeka stvarno igra jako dobro dolje. A Poljud? To je neopisivo, 25 do 30 tisuća gledatelja, stvarno gušt za igrače. Rijeci želim da se od početka postavi, da dečki budu konkretni i još ako zabiju prvi gol, moći će i do pobjede. Ovo je po meni jako važna utakmica za Rijeku. Ako Rijeka neporažena napusti Poljud, bit će to velika stvar. O tri boda da i ne govorim – zaključuje Linić.


Poslastica za gledatelje


Elvis Brajković u svojim nogama ima preko sto utakmica za Rijeku i tridesetak za Hajduk.


– Očekuje se vrlo zanimljiv derbi. Čini se da se i Rijeka probudila, odigrala je jako dojmljivo prvo poluvrijeme u Zaprešiću. I Hajduk je uzeo bod Dinamu. Nije igrao baš dobro, ali bod iz Maksimira uvijek je jako dobar – kaže Brajković. – Očekujem dobro zanimanje gledatelja za ovaj derbi i stvarno pravu, dobru utakmicu.Brajković smatra da najnoviji derbi treba promatrati i kroz prizmu novog Rijekinog stratega.

– Ovo momčad Rijeke treba gledati u kontekstu dolaska Rožmana. On drugačije slaže momčad, poglavito u gostima kad djeluje ofenzivnije. A ako su Kek i Rožman tako dobri kako se govori, možda mu i da neku formulu kako pobijediti Hajduk. I iz tog razloga utakmica bi mogla biti dobra. Hajduk je doma dosta opasan. Nije to uopće loša momčad kao što se može čuti o čemu govori i položaj na ljestvici. Vjerujem da su loše partije iza Rijeke. Prognoza? Utakmice takvog kalibra jako je teško prognozirati. Kek je znao uvjerljivo pobjeđivati, Bišćan uvjerljivo gubiti. Kao nogometni zaljubljenik očekujem nogometnu poslasticu, puno dobrih poteza i golova. Neka gledatelji s obje strane uživaju pa neka pobijedi onaj tko više zasluži – dodaje Brajković.


Hajduk će biti oslabljen za neigranje stoperskog dvojca Ismajli – Simić, kod Rijeke je upitan Kvržić.


– Nisam niti bio previše oduševljen igrom Hajdukovih stopera. Tu su Splićani imali dosta problema. Ne znam koje su domaće alternacije, ali ne vjerujem da će to biti veliki hendikep. Kad Kvržić ne igra, to uvijek sigurno nije dobro za Rijeku. No, Rijeka ima puno bolji kadar nego što pokazuju njihovi rezultati u zadnje vrijeme. Niti tu izostanak jednog ili dva igrača ne mijenja jako puno – smatra Brajković.Gledatelji i ozračje mogu biti samo motiv više i jednima i drugima.

– Rijeka se godinama nosila jako dobro na Poljudu. Bilo bi dobro kad bi došlo što više gledatelja, jer to je onda još više motivirajuće za igrače obje ekipe – zaključuje Brajković.