Derbi na Rujevici

Prvi strijelac Rijeke upitan je za današnji derbi s Osijekom: “Činimo sve da ga osposobimo”

Denis Frančišković

Ivan Tomečak i Marin Pilj/V. KARUZA

Ivan Tomečak i Marin Pilj/V. KARUZA

Vidjet ćemo nakon zadnjeg treninga. Nastojat ćemo ga osposobiti i maksimalno dobro pripremiti - rekao je trener Tomić od Josipu Drmiću



RIJEKA Prvi protiv drugoga, najbolji napad protiv najbolje obrane lige, ambiciozni protiv još ambicioznijeg, Goran Tomić kontra Nenada Bjelice… I još puno toga. Na jednoj strani majstori Murić i očekuje se spremni Drmić, na drugoj Bočkaj i Škorić. Sve uz novi povratak gledatelja na tribine. Svi preduvjeti za veliki derbi hrvatskog nogometa su tu. Istina, ovog puta bez Dinama i Hajduka, ali po prikazanom na otvaranju prvenstva koje polako ide prema svojoj polovini, Rijeka i Osijek zaslužili su sve te epitete u predvečerje velikog sudara na Rujevici.


Odgoda ovog derbija donijela je puno različitih komentara, užarila društvene mreže i prolila dosta tinte. Za jedne opravdano, za druge neopravdano. Bilo kako bilo, Rijeka i Osijek večeras su u glavnim ulogama režiranja prvog mjesta. Utakmica može, ali i ne mora biti presudna u borbi za jesenskog prvaka, ali eventualni pobjednik puno dobiva. Ima otvoreniji put da završi godinu u ulozi lidera, dobiva bitno samopouzdanje i atmosferu. »Pole position« za proljeće je ono što priželjkuju i Rijeka i Osijek, neovisno koliko stidljivo to ističu.


– U svakom slučaju zanimljiva utakmica za nastavak sezone i općenito, ali to je samo jedna utakmica u nizu, tek smo na pola sezone. Daleko je to od neke ključne utakmice – kaže Goran Tomić, trener Rijeke. – Ali naravno da je bitna, pred našim gledateljima i protiv izravnog konkurenta. Bit ćemo spremni.




Derbi ipak ima težinu, pobijedi li Rijeka, širom su joj otvorena vrata obrane prvog mjesta do kraja godine.


– Ne razmišljam baš o tome i na taj način. Gledam samo da danas budemo pravi. Nakon toga čekaju nas još Gorica i Istra, a ja nisam čovjek koji je od velikih prognoza i od kalkuliranja bodova unaprijed. I to zato jer onda to obično ne završava kako treba.


Drmić i Krešić


Za pozitivno ozračje u Rijekinom taboru nema problema…


– Ma pozitivna vibra je sigurno tu, u našoj momčadi. I to nakon zadnjih dviju pobjeda i što smo na vrhu ljestvice. Bitno je samo da momčad funkcionira i da ispoštuje na travnjaku ono što se dogovorimo.


Teško je predvidjeti, ali ipak što bi mogao za Bijele biti ključ uspjeha, kompaktnost, strpljivost…?


– Rijeka je pokazala da i nije momčad koja igra na kartu neke strpljivosti. Cijelu sezonu igramo za gol više. S te strane teško je uopće prognozirati kako će se utakmica razvijati. No, imam jasnu ideju kako bismo trebali igrati i nadam se da ćemo je uspjeti provesti u djelo i da će sve dobro završiti za nas.


Napad koji je zabio 40 golova ide na obranu koja je primila samo 13 golova…


– Nadam se da će se u ovom susretu taj naš napad još više poboljšati. I da ćemo mi biti ti koji će slaviti.


Po tom pitanju je svakako zanimljiv Abass koji je protiv Hrvatskog dragovoljca promašio tri »zicera«.


– Sigurno bi mu dobro došlo da je zabio, ali je isto tako važno naći se u šansi. S prvim golom koji zabije, bit će mu lakše. Tako je to s napadačima.


Koliko su veliki upitnici nad Drmićem? U Maksimiru je zabio i izašao zbog problema s ložom, protiv Dragovoljca nije igrao.


– Vidjet ćemo nakon zadnjeg treninga. Nastojat ćemo ga osposobiti i maksimalno dobro pripremiti. Tu je i Obregon? Drago mi je zbog njega i njegovih posljednjih igara. Bio je nekako malo u drugom planu, ali to je zbog njegove prilagodbe, dobre igre Drmića i samog načina igre. Imamo tu i Vučkića, koji može odlično odraditi poziciju špice ili polušpice.


Treneri (ne)bitni


Murić donosi kvalitetu više, a upitan je nastup Krešića kao važne obrambene karike. Selahi se pak vraća nakon odrađene kazne žutih kartona.


– Drago mi je da imamo takvog igrača kao što je Murić. Krešić? Ista situacija kao s Drmićem. Znat ćemo prije same utakmice hoće li biti potpuno spreman.


Osijek dolazi oslabljen, no ima širok roster ujednačene kvalitete.


– Osijek je momčad koja igra muški nogomet, čvrst i pragmatičan. Momčad su koja je dosta agresivna i radi jako puno prekršaja. Teže duel igri i generalno su za svakog neugodan sastav. U prošlosti smo imali s njima jako tvrdih utakmica. U Maksimiru su uzeli bod i vodili do samoga kraja. To dosta govori.


U ovakvim utakmicama nije nebitno niti taktičko nadmudrivanje, posebno kad je s druge strane Bjelica.


– Puno puta smo bili protivnici, treneri mogu sve to pripremiti, ali u konačnici sve ovisi o igračima. I njihovom stanju forme, danu, inspiraciji… A ponekad odluče i neki detalji, tako da je teško bilo što prognozirati.


Za Bijele nešto posebno važno. Vraćaju se i gledatelji na tribine.


– To nam je posebno drago. U nekoliko utakmica bila je posebno fantastična atmosfera, u Europi i derbijima bio je poseban užitak igrati. Želio bih samo da prođe sve u fer i sportskom ponašanju i atmosferi s obje strane. To je sport, neka pobijedi bolji – zaključuje Tomić.



Standings provided by SofaScore LiveScore