Antonio Mirko Čolak

Prvi strijelac Rijeke uoči polufinala Kupa: “Podrška Armade nam je dala novu snagu, nadamo se da će i oni s nama na Šubićevac”

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Ulog se zna, a i želje i ambicije obiju momčadi su iste. Mi se nadamo da ćemo biti ti koji ćemo opet slaviti - kaže Čolak



RIJEKA Sve je spremno za reprizu iz slavljeničke godine osvajanja Rijekine dvostruke krune. Polufinale Kupa, Rijeka i Osijek, opet isti, velik ulog. No, sada se igra samo jedna utakmica, a rujevička arena bit će prazna. Koronavirus je uvelike promijenio i domaći svijet nogometa, nakon više od dva i pol mjeseca stanke Riječani i Osječani nastojat će prezentirati da nisu »zaboravili« igrati nogomet.


Dečki s Kvarnera i s Drave nisu se opustili, odigrano je i nekoliko pripremnih utakmica, no natjecateljski nogomet nešto je sasvim drugo. Poglavito kad krajnji ishod rujevičke bitke garantira napad na trofej, »bijelima« na šesto, a Osječanima na drugo Rabuzinovo sunce.


Ždrijeb je Rijeku i Osijek dosad spajao četiri puta u Kupu, dvaput su dalje prošli i jedni i drugi, uz po četiri pobjede oba kluba. Na Rujevici su jasni postkorona ciljevi – obrana Rabuzinovog sunca i drugog mjesta u HNL-u. Praktički repriza uspješne 2019. godine. S druge strane, osječki strateg Ivica Kulešević, nekadašnji trener Rijeke II, večerašnji je riječki sraz označio utakmicom sezone za svoju momčad.




»Topnici« Antonio Mirko Čolak s jedne, Mirko Marić s druge strane, Viškovljani Ivor Pandur i Ivica Ivušić među vratnicama na suprotnim stranama, jednako kao i riječki adut Franko Andrijašević i zapovjednik gostujuće obrane Mile Škorić… Niz je zanimljivosti i važnih poluga s obje strane večerašnjih suparnika. U utakmici koja će posebno pozornost plijeniti pred malim ekranima.


Za borbu smo spremni, željni igre i pobjede, a sve drugo ćemo nadogratiti našom kvalitetom


– Jedna je polufinalna utakmica i spremni smo za borbu koja nas čeka. Iza nas je dosta rada, a cilj se zna, finale – kaže Antonio Mirko Čolak, prvi napadač i strijelac Rijeke.


– Osijek smo proanalizirali koliko smo mogli. Odigrali su jednu prijateljsku utakmicu s Dinamom i teško je donositi neke velike zaključke. Ipak je iza nas koronavirus i igrački su drugačije spremni nego prije tri mjeseca. Znamo koju kvalitetu imaju i na kojim pozicijama. Ali i gdje je naša šansa, gdje ih možemo »probiti«. Kod nas se to zna, pripreme utakmica i analiza protivnika uvijek su na visokoj razini. Ne strahujemo od toga…


Agresija i čvrstina


Kvalitetan pristup i kontrolirana količina agresije uz znanu čvrstinu u obrani, po Antoniju, ključ su uspjeha.


– Moramo što manje griješiti i, naravno, ponoviti čvrstinu i agresiju. Ono što smo imali protiv Hajduka i u ovim prijateljskim utakmicama. Kad uhvatimo taj naš prepoznatljivi ritam uvijek ćemo doći u situaciju da ugrozimo protivnika. Za borbu smo spremni, željni igre i pobjede, a sve drugo ćemo nadogratiti našom kvalitetom.


Iz protivničkog tabora stižu najave o odgovoru »agresijom na agresiju«. Kulešević smatra da njegova momčad može ravnopravno parirati »bijelima« i da im je najvažnije izdržati prvih pola sata.


– Najava obostrane agresije? Pa vjerujem da neće to otići predaleko izvan granica korektnog nogometa. Ipak smo mi sportaši i najsretniji smo što se sada vraća nogomet u punom smislu. Bit će sigurno čvrsto, ali na kraju moramo stisnuti ruku jedni drugima. Proći će onaj tko bude bolji, ne strahujem da bi utakmica mogla otići u neke druge vode.


Gostujući kapetan Mile Škorić mogao bi biti jedan od onih koji će puno pažnje posvećivati upravo Čolaku.


– Osječani imaju čvrstu momčad. Škorić je reprezentativac, to ne smije zaboraviti, Majstorović je drugi kapetan… To su dva igrača koja jako puno znače za igru Osijeka. A i na neki način vođe su momčadi. Poznata nam je kvaliteta igre gostiju u obrani, znamo kakve su naše međusobne utakmice i u Gradskom vrtu i na Rujevici. To je uvijek velika borba. Ulog se zna, a i želje i ambicije obiju momčadi su iste. Mi se nadamo da ćemo biti ti koji ćemo opet slaviti.


Riječani će pak morati pripaziti na Čolakovu »kopiju«. S druge strane je i prvi »topnik« HNL-a Mirko Marić sa 17 pogodaka…


– Marić ima nos za gol. Zna se naći i u poziciji za pogodak, a zabija i puno s »bijele točke«. Mirko ima svoju kvalitetu što potvrđuje već drugu sezonu zaredom pri čemu je na vrhu popisa strijelaca. Cijenim ga kao napadača i, naravno, želim mu sve najbolje.


Podrška Armade za novu snagu

U četvrtak na večernjem treningu momčad je dobila (ne)očekivanu podršku. Pjesma i skandiranje Armade uz zapaljene baklje na nekadašnjem igralištu Lučkog radnika donijeli su igračima novi impuls.
– Bio je to super za vidjeti. Odličan osjećaj. To nam je baš nedostajalo. Daje nam neku novu snagu. »Letjeli« smo po terenu, iako je bio samo trening – kaže Čolak.

Forma i golgeterski instinkt kod Čolaka?


– Ja se super osjećam. Kao da nisam stao u ovoj korona krizi. Zadovoljan sam kako smo igrali protiv Istre i Intera i samo želim nastaviti tim smjerom.


Prvenstvene ili Kup utakmice, koje nose više naboja po prvom strijelcu Rijeke?


– Ne bih rekao da postoji velika razlika između prvenstvenih i ovakvih Kup utakmica. Barem za mene. Uvijek želiš dati svoj maksimum i pobijediti. Jedina razlika je što u prvenstvu možeš lakše nadoknaditi izgubljeno, a u ovakvoj jednoj utakmici nema se pravo na kiks. Tu je jedina razlika, ali ona ne postoji glede priprema. On su uvijek iste, fizičke i mentalne.


Škola i svlačionica


Mnogi su mišljenja da je izostanak navijača popriličan hendikep za momčad Simona Rožmana.


– Rujevica je osebujna i znamo kako je protivnicima kad dođu igrati kod nas. Znali smo što nas čeka i na to smo se pripremali. Sretni smo i što smo odigrali ove dvije pripreme utakmice jer, primjerice, u Njemačkoj toga nije bilo, oni su odmah počeli s natjecateljskim susretima.


Sada smo malo više dobili osjećaj kako je to igrati bez gledatelja, ali i kada su u pitanju druge stvari. Kako je kad zabiješ gol, kako slaviti, što reći sucu jer se sada sve čuje… Ali, neće biti problema, dobro smo se fokusirali na sve to.


Misao vodilja donekle može biti i prošli finale u Puli kada je Rijeka besprijekorno posloženom igrom, stilom i lepršavošću slomila »modre«.


– Taj finale neću zaboraviti. Bila je to naša velika utakmica. Osvojili smo trofej, zabio sam i imali smo tako veliku podršku gledatelja. To se ne zaboravlja. Naježim se kad se sjetim toga. Ali, ta utakmica nam je dobra škola i smjernica za dalje. Pokazali smo što se može ako se vjeruje u svoju snagu, kompaktnost i jedinstvo momčadi. Ako pokažemo barem djelić toga, vjerujem da ćemo opet biti uspješni.


Kako diše svlačionica?


– Svi smo zdravi, a razina treninga je bila na jako velikom stupnju. I konkurencija među nama je zdrava, osjeti se da nas pomalo vuče taj adrenalin i želja za pravim utakmicama. Nadamo se prolasku, kao i da će na Šubićevac s nama i naši navijači. Vjerujem da će nas dosta navijača večeras gledati i pred televizijskim ekranima, a i to je lijep osjećaj. Znamo da su se svi zaželjeli nogometa i da jedva čekaju povratak na tribine – zaključuje Čolak.