Gorica prijeti

Prvi put otkada je iza kluba stao Volpijev kapital na Rujevici bi mogli ostati i bez plasmana u Europu!

Portal Novi list

Slika i prilika riječke momčadi u posljednjim utakmicama/Foto Arhiva NL

Slika i prilika riječke momčadi u posljednjim utakmicama/Foto Arhiva NL

Riječani u preostala četiri kola moraju osvojiti sedam bodova ili svladati u finalu Kupa Lokomotivu ako ne žele ovisiti o drugima



RIJEKA Najnoviji poraz nogometaša Rijeke definitivno je izbacio bijele iz utrke za drugim mjestom i kvalifikacijama za Ligu prvaka. Iako se to donedavno činilo kao sasvim dostižan cilj serijal poraza i loših partija (pet utakmica bez pobjede uz tri poraza!) odveo je Rijeku na pet mjesto uz isto toliko bodova zaostatka za drugoplasiranom Lokomotivom. U igri je još 12 bodova, dakle teorija još uvijek Riječanima pruža šansu, no praksa utemeljena na saznanju da momčad Simona Rožmana iz kola u kolo izgleda sve bespomoćnije sugerira da je teško očekivati veliki uzlet momčadi s Rujevice. Osim toga i trener Riječana zvuči sve bespomoćnije, doveo je svojim posljednjim izjavama u pitanje i kvalitetu momčadi sugeriravši da konkurenti imaju bolje igrače…


Kada se sve to uzme u obzir potpuno jasno je da se na Rujevici moraju fokusirati na finale Kupa i ono elementarno – osiguravanje plasmana u Europu. Rijeka još uvijek nije osigurala plasman u europska natjecanja, a za to joj treba sedam bodova u preostalih četiri kola ili osvajanje Kupa. Sve to naravno pod uvjetom da Gorica dobije sve četiri utakmice koliko joj je preostalo do kraja prvenstva.


Dakle, Rijeci se nude dva izlaza u Europu. Jedan je da “bijeli” dobiju Lokomotivu u Šibeniku u finalu Kupa što s obzirom na trenutnu formu neće biti nimalo jednostavno, a drugi je da zadrže peto mjesto. Bijeli trenutno imaju šest bodova viška u odnosu na Goricu, lošiji međusobni omjer i teži raspored. Bijelima već u nedjelju slijedi domaći derbi protiv Dinama, potom gostovanja u Zaprešiću i Splitu, pa domaći ogled s Istrom 1961. Dobra vijest je da ni modri nisu u nekoj osobitoj formi, da je Inter praktički već ispao i da će Istra 1961 vjerojatno doći na Rujevicu bez izgleda da se pomakne s pretposljednje pozicije. Bijeli u te tri utakmice mogu riješiti sve svoje europske brige.




Gorici će za aktivaciju europskih ambicije vjerojatno trebati maksimalan učinak. Igraju odreda protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice: Varaždina, Istre i Slaven Belupa, a osim toga moraju i na noge Lokomotivi. Baš taj ogled u Kranjčevićevoj u pretposljednjem, 35. kolu, mogao bi biti ključan. Lokosi bi tom utakmicom i eventualnom pobjedom protiv susjeda iz Velike Gorice mogli potvrditi drugo mjesto i izlazak u kvalifikacije za Ligu prvaka. Što ti je sudbina! Na Rujevici će morati navijati za donedavnog rivala u utrci za drugim mjestom da ne bi prvi put otkada je klub preuzeo kapital Gabrielea Volpija ostali bez plasmana u europska klupska natjecanja!


Naravno, ne računajući  onih nekoliko početnih mjeseci u sezoni 2011./12. kada je prvi i osnovni cilj bio zadržati klub u prvoligaškom društvu.


5. Rijeka 52


33. kolo: Rijeka – Dinamo
34. kolo: Inter – Rijeka
35. kolo: Hajduk – Rijeka
36. kolo: Rijeka – Istra 1961


6. Gorica 46


33. kolo: Istra 1961 – Gorica
34. kolo: Gorica – Varaždin
35. kolo: Lokomotiva – Gorica
36. kolo: Gorica – Slaven Belupo