Danas okupljanje

Prskalo uoči početka priprema: ‘Idemo u borbu za drugo mjesto i po trofej u Kupu’

Marko Cvijanović

U jednoj je utakmici sve moguće. Uostalom, prošle godine smo u Puli pobijedili Dinamo u najjačem sastavu. Kup je često nepredvidljiv, a igramo na domaćem terenu. Dakle, i nas će se nešto pitati - kaže PrskaloNogometaši Rijeke danas počinju pripreme pred nastavak prvenstvene sezone u veljači. »Bijeli« će se okupiti na Rujevici i tjedan dana trenirati na terenima svoga stadiona, a onda 13. siječnja krenuti prema Umagu gdje će u dva navrata (od 13. do 17. i od 20. do 24. siječnja) brusiti formu i odigrati nekoliko prijateljskih utakmica da bi spremni dočekali nastavak prvenstva i dvoboj s Lokomotivom. Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, iskusni vratar Andrej Prskalo protiv »lokosa« će upisati jubilarni, stoti nastup za »bijele«.


– Fina brojka jel’ tako? Skupilo ih se, što se mene tiče neka ih bude još toliko, zašto ne? Bude li sve kako treba, mogu kvalitetno braniti još sigurno pet ili šest godina, samo da me zdravlje posluži – kaže Prskalo, koji bi, da je u školskoj klupi, ovako sažeo sastavak na temu »Kako sam proveo zimske praznike?«:


Usponi i padovi


– Obiteljski. Malo smo bili kod supruginih, malo kod mojih. Djeca su još mala pa smo odustali od nekih dalekih putovanja, bili smo tri dana u Münchenu i to je to. Sve ostalo bi u ovoj fazi njihova odrastanja ipak bilo prenaporno i za njih, i za nas. Ne, nisam zabušavao. Uostalom, dobili smo program kojega smo se morali pridržavati posljednjih tjedan dana pred početak priprema. Ja, uostalom, nisam tip koji će ljenčariti i izležavati se. Odmorio sam nekoliko dana, a onda počeo sam trenirati.
Simon Rožman prvi je put u prilici »krenuti od početka«, pripremiti plan i program priprema i dovesti momčad u optimalno stanje. Tjelesno i igrački.


– Pripreme k’o pripreme. Svaki trener donese nešto svoje, ali nema tu neke prevelike filozofije, mi smo tu da radimo kako nam kažu. Novi trener konačno je dobio malo više vremena provesti u djelo neke svoje zamisli, mislim da ćemo do početka proljetnog dijela sezone imati dovoljno vremena poboljšati neke stvari u našoj igri.


Rijeka je tijekom zimske stanke ostala bez dvojice stožernih stopera (Župarić, Punčec), što znači da je uža obrana na početku priprema za nastavak sezone debelo desetkovana. Prijelazni rok u tom kontekstu trebao bi donijeti odrđena rješanja na osjetljivim pozicijama u momčadi.


– Vidjet ćemo što će donijeti prijelazni rok, do eventualnog dolaska nekih novih igrača morat ćemo osloniti na one koji su sada s nama. Svi oni imaju kvalitetu, jer u suprotnom ne bi ni bili u Rijeci. Vjerujem da će u nastavku sezone dobiti priliku pokazati što znaju.


Javnost i navijači od Rijeke na proljeće u svakom slučaju očekuju puno više nego što je to ponudila turbulentna jesen.


– U prvom dijelu sezone bilo je uspona i padova, ali događaju se takva razdoblja u životima klubova, ne treba to shvaćati tako dramatično. Nije to bilo tako loše, izuzev onog katastrofalnog poraza od Dinama na Rujevici kad smo stvarno izgledali jako loše. Uostalom, u posljednjih nekoliko utakmica uoči zimske stanke pokazali smo pravo lice, bili na razini, disali kao jedan. Jedino što me malo boli jest činjenica da je Hajduk ispred nas, da nismo polusezonu završili kao drugoplasirani iza Dinama.


Nastavak sezone donosi borbu za drugo mjesto, ali nudi se prilika za osvajanje trofeja s obzirom na plasman u polufinale Kupa.


Sve je moguće


– Konkurencija u prvenstvu? Ne bismo se trebali pretjerano baviti našim konkurentima, trebamo se okrenuti nama samima, gledati da u svakoj utakmici budemo bolji. Nije dobro previše se opterećivati iako je činjenica da će Hajduk i Osijek biti veliki rivali u borbi za drugo mjesto. A što se Kupa tiče… Vidjet ćemo u kakavom će sastavu Dinamo dočekati nastavak sezone, hoće li se nešto promijeniti u njihovom kadru tijekom tekućeg prijelaznog roka, ali tako je jasno da su Zagrepčani u toj utakmici favoriti. Međutim, jednako tako, u jednoj je utakmici sve moguće. Uostalom, prošle godine smo u Puli pobijedili Dinamo u najjačem sastavu. Kup je često nepredvidljiv, a igramo na domaćem terenu. Dakle, i nas će se nešto pitati.


Prskalo je najtrofejniji igrač Rijeke, prošle sezone osvojenim Rabuzinovim Sunce stigao je do svog šestog trofeja.


– Bilo bi dobro da ih bude još, kamo sreće da i ove sezone odemo do kraja – zaključio je Prskalo.


Pandur zaslužuje pažnju


Otkako je čvrsto prigrlio »jedinicu«, Andrej Prskalo ove je sezone preskočio samo jednu utakmicu. Zbog viroze je naprasno ispao iz sastava neposredno pred početak prvenstvene utakmice s Varaždinom pa je među vratnicama bio njegov mladi kolega Ivor Pandur.


– Viroza je ostavila traga i nismo htjeli ništa riskirati, Pandur je dočekao priliku i dobro odradio utakmicu. To je dobro i za njega, i za klub, vidjelo se što se može od njega očekivati. Ivor u svakom slučaju zaslužuje pažnju, drago mi je da može stasati uz mene – kaže Prskalo.