Mladenović&Samardžić

Problem je u potrošenim igračima koje je odavno trebalo promijeniti

Denis Frančišković

Jasmin Samardžić i Mladen Mladenović/Foto Arhiva NL

Jasmin Samardžić i Mladen Mladenović/Foto Arhiva NL

Evidento da će na kraju sezone trebati jedna velika metla, a to sve košta. Evidento je i da klub novca za nešto više nema. No, vjerujem da će se momčad stabilizirati za HNL. Ali problem je budućnost Rijeke. Što Rijeci znači osvojiti Kup ako nije razvila pet modernih igrača? Po meni je možda bolje i riskirati sezonu, ali napraviti dobre temelje - kaže Samardžić



RIJEKA Potop Rijeke od europskog Dinama koji je očitao lekciju momčadi Simona Rožmana i dalje je glavna riječka sportska priča. »Bijeli« su najnovijim, trećim porazom u nizu otvorili sve probleme koji ih prate posljednjih tjedana pa i mjeseci. Pitanja, stavovi i razmišljanja očekivano su različiti. I dosta dijemetralni. Od toga da je Rožman odmah po završetku debakla trebao dati ostavku do toga da treba kazniti sve igrače, nekima se i zahvaliti.


Prvi operativac struke Srećko Juričić najavio je određene poteze, ali oni još nisu definirani. Jednako kao što u klubu nije detektiran niti glavni uzrok sadašnjih problema te krije li se on u samoj svlačionici »bijelih«.


Kako iz svoje perspektive aktualnu situaciju vide Mladen Mladenović i Jasmin Samardžić, dva bivša igrača Rijeke koja su ostavila traga igrajući pod stijenama. I redovito natopili dresove znojem, zalaganjem, trkom, pristupom.. No su bila neka druga vremena, gubilo se ili dobivalo, pristup je uvijek bio isti za boje svog kluba.




– Iz mog kuta gledanja utakmica s Dinamom nije jedini problem, ovo je problem što traje malo duže. Igrači su se emotivno potrošili i na neki način je trebalo još puno ranije reagirati – smatra Mladen Mladenović. – Trebalo je ranije promijeniti dobar dio igrača jer čini mi se da su dosegli nekakav svoj maksimum. S jednom prosječnom momčadi kakva je sada Rijeka ne može se napraviti neki veći rezultat.


Po Mladenoviću treneri nisu problem Rijeke…


– Istina, trebalo je bolje reagirati u prijelaznom roku. Vidjelo se i prošle godine prije nego što je došao Bišćan i za vrijeme Kekove ere da je dobar dio tih igrača dosegao vrhunac i da to nije kapacitet igrača koji mogu podignuti razinu svoje igre zahtjevima trenera. Mislim da treneri nisu bili problem Rijeke, ni Kek, ni Bišćan i sada Rožman koji je uletio u nešto što on vrlo teško može ispraviti – kaže Mladenović. –  Po meni trebao se reagirati nakon što je momčad s Kekom osvojila duplu krunu. Trebala se stvarati nova momčad i podmladiti jedan njezin dio. Mislim da je sada za to kasno. Bit će se vrlo teško izvući iz ove situacije jer u ovom trenutku Osijek i Hajduk, a tu mogu dodati čak i Goricu i Lokomotivu, igrački su ispred Rijeke – dodaje nekadašnji Rijekin »topnik«.


Jasmin Samardžić također smatra da cijela situacija nije od jučer, da ima puno dublje korijene.


– Mene npr. fascinira da Rijeka osim Acostyja nema brzog igrača. U današnjem nogometu to ne prolazi. Drugi dio ogromnog propusta u Rijeci su po meni domaći igrači odnosno omladinska škola. Normalno da će se uvijek domaći igrač potući za svoj klub nego 20 »legionara«. Ništa tu ne mora biti Sveto pismo, ali klub mora imati u prvoj postavi domaćeg igrača. Dok je Bišćan živio na mehanizmima stare Rijeke još je nešto i funkcioniralo. Rožman je došao u jednu specifičnu situaciju i ne bi bilo korektno »razapeti ga« u mjesec dana. No, evidento je da se i on mora probuditi – naglašava bivši Rijekin brzanac koji smatra po pitanju budućnosti ističe dvije stvari – metlu i novac.


–  Evidento da će na kraju sezone trebati jedna velika metla, a to sve košta. Evidento je i da klub novca za nešto više nema. No, vjerujem da će se momčad stabilizirati za HNL. Ali problem je budućnost Rijeke. Što Rijeci znači osvojiti Kup ako nije razvila pet modernih igrača? Po meni je možda bolje i riskirati sezonu, ali napraviti dobre temelje – zaključuje Samardžić.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU