Martin Zlomislić

Pričuvni vratar nogometaša Rijeke zabljesnuo protiv Udinesea: “Dobra radna etika i ozračje naš su forte”

Denis Frančišković

Martin Zlomislić/Foto HNK Rijeka

Martin Zlomislić/Foto HNK Rijeka

Imamo vrhunsku momčad. Svi imaju radnu etiku, a kad istrče na teren, dečki stvarno »gaze«. Moramo samo ovako nastaviti. Uspjeh je stvoriti tako mladu momčad koja dobro igra - kaže Zlomislić



 RIJEKA  Nakon Jadranskog, na Rujevici je sve u znaku Derbyja della Učka. Uvertira u susjedski sudar što se igra ove nedjelje bio je tvrd test s Udineseom (1:1) u kojem Friuliani nisu štedjeli ni sebe niti protivnika, naprotiv, shvatili su pokusni ogled kao pravu natjecateljsku utakmicu. Unatoč nekoliko težih startova, Bijeli su, srećom, prošli bez većih posljedica, sve im je u konačnici jako dobro došlo za ligaške okršaje koji slijede.


Utakmicu s Udineseom sjajnim je pogotkom obilježio Marco Pašalić, ali prevaga je mogla otići na stranu Bianconera da nije bilo nekoliko vrhunskih obrana Martina Zlomislića. Rijekin pričuvni vratar na najbolji je mogući način zamijenio odsutnog Nediljka Labrovića i samo još jednom potvrdio ono što se znalo i ranije. Rijeka i u pričuvi ima veliki vratarski potencijal i ne mora previše brinuti za budućnost o poziciji među vratnicama.


– Bila je to dobra utakmica i prilika da kvalitetno iskoristimo stanku. Protivnik je bio dobar, dovoljno je reći da dolazi iz Serie A i sve se nekako pretvorilo u jednu vrstu prvenstvene utakmice – potvrđuje Martin Zlomislić. – Generalno, zadovoljni smo kako smo sve odradili. Okrećemo se Istri. Po meni je bolje imati ovako jače probe jer je onda i priprema nekako jača, još kvalitetnija.




Labrović je bio velika tema prijelaznog roka, činilo se da sigurno napušta Rujevicu, što bi Martinu otvorilo vrata prvog čuvara mreže.


– Istina, ne branim puno i treba iskoristiti svaku šansu. Sada sam branio 75 minuta i nastojim svaku šansu što bolje iskoristiti i što bolje braniti. Nediljko sjajno brani i tu nitko nema nikakve zamjerke, samo neka tako nastavi. Todorović i ja također naporno radimo i moramo biti spremni uskočiti. Postojala je mogućnost da Labrović ostvari i transfer, ali to se, eto, nije dogodilo. Idemo dalje i vidjet ćemo što budućnost nosi.


Život vratara osebujan je u gotovo svakom sportu. I dok su u rukometu ili vaterpolu te promjene veće, u nogometu je teško doći do prave šanse. Pogotovo ako je prvi vratar Labrović, trenutno najbolji vratar HNL-a.


Produžen ugovor


– Samo jedan može braniti. Nema tu puno filozofije i rotacija. Takav je život vratara, moraš biti strpljiv i čekati svoju prigodu. A kad ona dođe, moraš je ugrabiti.


Zlomislić je u Rijeku došao u lipnju 2021. godine i to iz redova Širokog Brijega. Inače je rođen u Posušju, a branio je i za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.


– U Posušju sam počeo u pionirima, a potom sam u kadetima prešao u Široki Brijeg. Tamo sam branio za juniore i seniorsku momčad te sam došao na Rujevicu. Odluka za vratara? Kao i svaki klinac prvo sam igrao, trčao za loptom. Onda jedno vrijeme nismo imali vratara, nitko nije htio braniti pa sam pokušao. Uvijek mi je to bilo zanimljivo, posebno bacati se po travi.


Gojko Mrčela, dugogodišnji trener vratara Rijeke, otišao je sa Sergejom Jakirovićem u Dinamo kao dio novog stožera.


– Sada radimo s Marijom Josićem i nastojimo nastaviti u istom ritmu kao što je to bilo s Mrčelom. Znači, samo težak rad. Rijeka je uvijek imala dobre vratare, imamo Labrovića kao reprezentativca i mladog perspektivnog Todorovića. Nwolokor je imao tešku ozljedu ramena te potom operaciju, nažalost, nije se uspio vratiti nakon svega.


Nogomet je sport koji traži stalnu nadogradnju. Što Martin misli da mora posebno popraviti?


– Uvijek se može i treba nešto popraviti. Kao prvo, igra nogom, ali i izlasci. Na kraju, treba što bolje sakriti svoje mane, a istaknuti vrline.


HNL je liga u kojoj ne nedostaje dobrih vratara. Između ostalih, tu su Čavlina, Malenica, Banić, Majkić…


– Stvarno su svi ti vratari jako dobri. Otišao je Livaković, ali kvaliteta nije pala. Puno je i mladih, potencijalnih vratara koji su budućnost hrvatskog nogometa.


Martin je nedavno produžio vjernost s Bijelima.


– Ugovor sam produžio ljetos i to do 2026. godine. Zadovoljan sam u Rijeci. Rijeka je velik klub i ima jako dobre uvjete, možda i najbolje u HNL-u. Dobro se radi, i s igračima i s vratarima.


Rijeka je na stanku otišla kao vodeća momčad HNL-a nakon pobjede u Jadranskom derbiju. Momčad je koja obećaje.


– Imamo vrhunsku momčad. Svi imaju radnu etiku, a kad istrče na teren, dečki stvarno »gaze«. Samo moramo ovako nastaviti. Ujedno smo i mlada momčad, druga najmlađa iza Lokomotive, što je također važan plus. Uspjeh je stvoriti tako mladu momčad koja dobro igra.


Drosina i bodovi


Rijeka je momčad koja je izgradila poseban mentalitet. Što je ponekad važnije od kvalitete.


– Puno je utakmica i teško je i nezahvalno bilo što prognozirati. U svakom slučaju, moglo bi biti jako neizvjesno. Pobjednički mentalitet? Stvarali smo ga postupno, Jakiroviću nije bilo lako doći zimus u onoj situciji, ali sve je dobro posložio uz karakterne igrače. Kod trenera Željka Sopića samo nastavljamo u istom ritmu, možda još i jače.


Rijeka je potopila Istru 1961 na Rujevici. Za očekivati je sasvim drugačiju utakmicu na Drosini.


– Ne igraju Puljani toliko loše, lokalni je derbi i neće biti lako. Idemo odigrati što bolje i, naravno, po tri boda. Idemo postupno, trener Sopić traži da razmišljamo samo o svakoj sljedećoj utakmici.


Momčad Rijeke ima naglašeni slavonski štih (Pašalić, Ivanović, Grgić, Goda, Fruk, Mitrović), ali i hercegovačko-bosanski (Zlomislić, Dilaver, Radeljić, Ilinković).


– Ima nas od svuda i atmosfera je stvarno fantastična. Ima zezancije, ali naglasak je na kvalitetnom radu. O tome mogu reći samo sve najbolje. Navijači su se dodatno probudili? Stadion je stalno pun, atmosfera je odlična. Dečki to osjete i to im puno pomaže. Naš su igrač više i pozivam ih da nas tako prate cijelu sezonu.


U Zlomislićevom Posušju igra i Andro Babić, daroviti riječki veznjak kojeg je Jakirović poslao na kaljenje. BiH liga?


– Iskreno, najviše pratim Posušje. Tamo mi je dosta prijatelja. U Širokom više nema puno igrača s kojima sam igrao. Zrinjski? Igra na dva kolosijeka, ima dosta odgođenih utakmica i prvi put u povijesti nogometa BiH igraju na dva fronta. No, mislim da će Zrinjski opet uhvatiti priključak i krenuti prema samom vrhu. Inače, u Posušju su prezadovoljnji s Androm. On igra odlično, liga BiH je dobra za svakog mladog igrača i za njegov put i kaljenje. Čvrsta je liga i jako teška za igrati, to su utakmice s puno duel igre i na teškim terenima. Nije lako, ali to je važno iskustvo za budućnost – zaključio je Zlomislić.


Ter Stegen i Oblak po guštu

Martin ne treba puno razmišljati kada treba istaknuti vratara po njegovom guštu izvan granica Hrvatske.


– Obožavam dvojicu vratara. To su Marc ter Stegen i Jan Oblak. Stegen zbog postavljanja i igre nogom, a Oblak zbog brzine reakcije. Promijenila se igra vratara? Istina, vratari su u poziciji da puno igraju nogom. Pogotovo kad braniš u Rijeci. Često su to jedan, dva udarca po utakmici koja treba obraniti, a sve ostalo je igra nogom. Stvarno se sada puno radi u tom segmentu, pogotovo s mladim vratarima – kaže Martin.

Pašina ubojita ljevica

Rijekina momčad ima naglašeni napadački potencijal. Opasnost vreba od napadača, ali često još više od kvarteta iza njega. Kako je na treningu?


– Pašalić ima strašnu ljevicu, upoznali su je već brojni vratari. Ali tu su i Niko, Franjo, Toni… Nezgodno zna pucati Pjaca pa Obregon. Svi su dobri po tom pitanju. Teško je nekog posebno izdvojiti, ali Pašina ljevica je ipak nekako ubojita – kaže Martin.