Ivan Lepinjica

Prevodnik riječke mladosti na Rujevici: “Vjerujem u riječku priču, volio bih da budemo gladni pobjeda”

Denis Frančišković

U RIJEKINOM KLUBU 100 - Ivan Lepinjica s Robertom Palikučom/Foto M. LEVAK

U RIJEKINOM KLUBU 100 - Ivan Lepinjica s Robertom Palikučom/Foto M. LEVAK

Počinjemo »opasno«. Trebat ćemo jako spremne i zdrave igrače. To je s jedne strane i dobro pa da odmah na početku vidimo kakvi su i gdje smo. Optimist sam, vjerujem u dobru priču, samo da popravimo neke stvari - kaže Lepinjica



RIJEKA Nogometaši Rijeke radno privode tjedan kraju na suncu Rujevice, opterećenja se podižu iz dana u dan, a od ponedjeljka se ulazi u treći tjedan priprema, onaj u Kranjskoj Gori, gdje će momčad boraviti 12 dana i odigrati četiri utakmice.


Među 34 igrača dobar dio čini i riječka mladost, jedan od njezinih predvodnika je i Ivan Lepinjica, koji je već nekoliko godina dio »stare garde«, konstantno uz iskusnije igrače i prvu momčad. Ivan će 9. srpnja napuniti 23 godine, jedan je od igrača za kojeg zanimanja pokazuju inozemni klubovi, ali i jedan od onih koji, ostane li, želi napraviti bitniji iskorak u sezoni.


Prošle godine Lepinjica je igrao u 22 utakmice, osam njih počeo pa malo pao u drugi plan zbog ozljeda i konkurencije, ali je opet izborio svoje mjesto na poziciji zadnjeg veznog igrača.


Brat Igor posluša, ali…



Ivanov brat blizanac Igor igra zapaženo u porečkom Jadranu, imao je i neke ponude drugoligaša. Igor igra na poziciji povučenijeg napadača.


– Vidjet ćemo hoće li ostati u Poreču ili neće. Puno je nepoznanica oko formiranja novog sustava natjecanja. Mislim da može puno više, ali, naravno, sve ovisi o njemu. Možda mu više nedostaje taj voljni momenet za iskorak. Stariji je minutu, posluša, ali uvijek na kraju napravi po svom, ha, ha… Bio je sa mnom u Rijeci u mlađim uzrastima, pa otišao u Pazinku i nakon toga u Jadran. Završio je tamo drugu sezonu – kaže Ivan.

– Vruće je, znojimo se samo dok stojimo na suncu, a kamoli kad se trenira. Startali smo kao i svaki put do sada, treba krenuti žestoko – kaže Lepinjica. – Treninzi su dobri, a i treneri, cijeli stožer. Mislim da bi se iz svega mogla izroditi jedna dobra priča. Bilo je neizvjesnosti oko ostanka Tadića i Budicina, ali eto, dogodilo se i to, momčadi i meni je drago zbog toga. Puno je i domaćih igrača na okupu i baš mi je drago zbog toga. Budicin me nikada nije trenirao, ali znam ga još dok je bio u B momčadi. Za Tadića su mi rekli dečki koje je vodio prošle sezone da je jako dobar, a Đalovićeve golove smo mi mlađi već pogledali dok je bio u Rijeci. Vratio nam se kondicijski trener Naglić, vjerujem da je skupio još više iskustva kad je radio u inozemstvu. Mislim da će nas dobro fizički spremiti. Samo da budemo svi zdravi.


Bacanje na glavu


Riječanima curi vrijeme. U isto vrijeme vodi se borba s vremenom, sa slaganjem novog igračkog mozaika i s pojačavanjem momčadi. A pred vratima su Šibenik, Hajduk i Djurgarden. Težak je i raspored koji slijedi (Gorica, Lokomotiva).


– Počinjemo »opasno«. Trebat ćemo jako spremne i zdrave igrače. To je s jedne strane i dobro pa da odmah na početku vidimo kakvi su i gdje smo. Dobre pripreme bit će jako bitne. Optimist sam? Jesam, vjerujem u dobru priču, samo da popravimo neke stvari. Na greškama se uči i uvijek stremimo k tome da budemo bolji nego prijašnje sezone.


Rijeka je na prekretnici i bitnom remontu momčadi nakon što je ostala bez okosnice igrača (Drmić, Murić, Smolčić, Abass, Velkovski), a po svemu sudeći, sve dalje od nje je Gnezda Čerin.


– Moglo bi se reći da smo na nekom novom početku. Sada je na okupu puno mladih igrača koji će se sigurno »bacati na glavu«. S nekolicinom iskusnijih mogli bismo stvoriti dobar miks momčadi. Prinove? Mi sve njih prihvaćamo kao svoje od prvoga dana. Tako je uvijek. Tako je njima, a i nama lakše. Ti igrači imaju puno utakmica u nogama, prošli su dosta klubova.


Zanimljiv dvomeč


Konkurenciju na mjestu zadnjih veznih igrača zaoštrio je dolazak Pabla Alvareza, koji je u Bugarskoj igrao značajnu ulogu na svojoj poziciji. Uz Lepinjicu, tu su Selahi, Stanić, po potrebi Liber, mladi Kukoč…


– To je jako dobra stvar jer onda svatko od nas želi dati još više. Cilj je izboriti se za poziciju, iako je u konačnici najvažnije da momčad dobro igra.


Rijeka budućnosti, Rijeka po ukusu Lepinjice?


– Volio bih da igramo agresivan i napadački nogomet. Onako kako je Rijeka zapravo uvijek igrala do sada. Obranu definitivno moramo ojačati jer smo primali previše golova. Naravno, volio bih da budemo momčad gladna pobjeda. I da se borimo za sam vrh. Liga će biti opet jaka i izjednačena, a već zadnje dvije godine znamo i okusili smo da više nikoga nije lako dobiti. U HNL dolaze bolji igrači, momčadi su općenito bolje posložene, ali vjerujem da možemo daleko dogurati u novoj sezoni.


Djurgarden je poprilično velika prepreka u Konferencijskoj ligi, ali ne i nepremostiva.


– Dosta zahtjevan suparnik, bit će spremni i uigrani jer im prvenstvo traje već duže vrijeme. Ali i mi možemo puno toga pokazati na euro sceni. Očekujem zanimljiv dvomeč sa Šveđanima. Naravno, idemo na pobjedu i doma i u gostima. Kao i uvijek… – zaključio je Lepinjica.