Dinamo ipak jači

Pred Tomićem je još puno posla, Modri vratili dug Rijeci za nedavni poraz na Maksimiru

Davor Petrović

Franko Andrijašević/Foto D. KOVAČEVIĆ

Franko Andrijašević/Foto D. KOVAČEVIĆ

Tomiću za utjehu može poslužiti činjenica da su neki segmenti derbija bili zadovoljavajući, iako je savršeno jasno da je pred njim još jako puno posla



ZAGREB Goran Tomić nije uspio ponoviti uspjeh Simona Rožmana otprije mjesec i pol dana, no takav ishod na stadionu Maksimir definitivno ne predstavlja nešto čudno. Naime, Dinamo je u međuvremenu podigao formu na višu razinu, a Rijeku je istodobno tresla teška kriza, koja je i dovela do promjene na klupi. Tomiću za utjehu može poslužiti činjenica da su neki segmenti derbija bili zadovoljavajući, iako je savršeno jasno daje pred njim još jako puno posla.


DINAMO – RIJEKA 2:0

Stadion Maksimir. Bez gledatelja. Sudac: Duje Strukan (Split). Strijelci: 1:0 Ivanušec (27′), 2:0 Oršić (65′). Žuti kartoni: Vukčević, Andrijašević, Drmić, Galović (Rijeka).


DINAMO (4-2-3-1): Livaković 6, Ristovski 6,5, Theophile 6,5, Lauritsen 6,5, Leovac 6 (od 71′ Čabraja -), Jakić 6,5, Ademi 6,5, Ivanušec 7 (od 68′ Kastrati -), Majer 6,5 (od 71′ Franjić -), Oršić 7,5 (od 85′ Atiemwen -), Petković 7 (od 85′ Gavranović -).




RIJEKA (4-2-3-1): Nevistić 6,5, Tomečak 6, Capan 6,5, Galović 6, Vukčević 5,5 (od 73′ Štefulj -), Čerin 6, Lončar 6 (od 80′ Yateke-), Murić 5,5 (od 73′ Pavičić -), Andrijašević 6, Menalo 6, Kulenović 5,5 (od 60′ Drmić -).

Modri su odmah pokazali da se nisu šalili kada su najavljivali vraćanje dugova Rijeci za nedavni poraz na stadionu Maksimir. Nakon trideset sekundi igre Marin Leovac je s lijevog boka lansirao dugu loptu na Brunu Petkovića, koji je glavom odigrao pas na istu stranu, za natrčalog Mislava Oršića. Njegov udarac iskosa, doduše, nije bio opasan, ali Dinamo je dobio korner.


Foto galerija: Dinamo - Rijeka, susret 24. kola Prve HNL Foto: Davor Kovačević


Rijeka se sabrala u 6. minuti, kada su Sandro Kulenović i Robert Murić poveli napad po lijevoj strani. I ta akcija je okončana udarcem iz kuta, nakon kojeg se stvorila gužva pred modrim golom. Nešto kasnije opet je bilo opasno pred golom gostiju. Luka Ivanušec je uputio centaršut s desnog krila, a Oršić je s vrha peterca poslao loptu pokraj suprotne stative.


Te početne minute donijele su više nego pristojan tempo i dosta uzbuđenja, s time da je Dinamo imao inicijativu. Međutim, gosti su disciplinirano odrađivali svoj obrambene zadatke, tako da nije bilo pravih prilika za modru egzekuciju. Povrh toga, Rijeka je djelovala dosta mirno i staloženo s loptom u nogama, iako je Dinamo pokušavao raditi pritisak na trideset-četrdeset metara od gola Ivan Nevistića.


Međutim, u 27. sve se promijenilo, u spletu nepovoljnih okolnosti po Rijeku. Naime, napad gostiju zaustavljen je na dvadeset metara od Dinamovog gola, s time da se Lovro Majer u toj situaciji prilično mučio s kontrolom lopte, koju je ipak uspio progurati do Kristijana Jakića. Uslijedio je pas na lijevu stranu za Oršića, čiji je pokušaj proigravanja za Petkovića klizećim startom zaustavio Luka Capan.


Na žalost Riječana, uporni Oršić je opet stigao do lopte i odmah je odigrao prizemnu dijagonalu u prazan prostor na suprotnoj strani. Prema tom koridoru je u punom sprintu jurio Luka Ivanušec, koji je uletio u šesnaesterac i snažnim udarcem matirao Nevistića – 1:0.


Modri su osjetili priliku za brzopotezno otklanjanje dvojbi i dodali su gas, ali Rijeka se uspjela othrvati pritisku i pohvatati konce igre. Štoviše, u 35. minuti centimetri su ju dijelili od izjednačenja. Nakon dijagonale s desne na lijevu stranu, Luka Menalo odapeo, a lopta je svoj put završila na prečki.


Dinamo je, pak, uzvratio fantastičnim potezom Majera, koji je dugim pasom izbacio Arijana Ademija u veliku priliku. Pri tome je Nino Glalović zakasnio, no Nevistić je bio na visini zadatka. Na suprotnoj je strani centaršut Andrije Vukčevića na vrhu peterca, u visini prve stative, pronašao Kulenovića, čiji je udarac iz teške situacije prohujao pokraj gola.


Drugi dio je otvoren novom prilikom za Rijeku, koja je stigla kao plod lucidnosti Franka Andrijaševića. Naime, kapetan Rijeke je zahtjevno primanje lopte pretvorio u pas preko glave, za Adama Gnezdu Čerina, a ovaj je je iz skoro mrtvog kuta uspio prebaciti Dominika Livakovića. Na žalost gostiju, taj udarac iz zahtjevne pozicije je promašio okvir gola.


U tom razdoblju je Rijeka držala loptu i diktirala ritam utakmice, no izostale su akcije koje bi mogle ugroziti suparnika. S druge strane, Dinamo je stigao do drugog gola nakon prekida na trideset metara od gola. Rijeka je iz nekog razloga stala visoko, a Majer je to iskoristio gurnuvši okomitu loptu u prostor Petkoviću, koji je odmah proigrao Oršića pred golom – 2:0.


Taj gol Rijeci je izbio zrak iz pluća jer Dinamo je praktički iz ničega stigao do povećanja prednosti, zahvaljujući vrlo hrabrom postavljanju kod izvođenja slobodnog udarca za suparnika. Zapravo, već tada je bilo jasno da će bodovi ostati u Maksimirskoj 128. Istina, gosti nisu odustajali, ali bilo je očigledno da su izgubili zamah koji su imali od početka drugog dijela do drugog gola.