Duško Miočić

Poznati riječki odvjetnik objašnjava pravni aspekt Jakirovićeva odlaska s Rujevice: “Rijeka je dovedena pred gotov čin”

Zlatko Horvat

Duško Miočić/A. KRIŽANAC

Duško Miočić/A. KRIŽANAC

Trenera ne možeš zadržati, s igračima je situacija drugačija - kaže Miočić



RIJEKA Je li Rijeka pravno mogla spriječiti odlazak Sergeja Jakirovića u Dinamo s obzirom na ugovor? Riječki odvjetnik Duško Miočić, koji je i sam dugo u nogometnim krugovima, što klupskim, što igračkim, tvrdi da nije.


– Rijeka se maksimalno zaštitila u okviru postojećih propisa. Više od toga se nije mogla zaštititi. Prije svega, ovdje je riječ o ljudskoj nekorektnosti – kaže Duško Miočić.


Nevjerojatno je da je Jakirović ujutro govorio o gostovanju Bijelih u Lilleu, a u rano poslijepodne Dinamo je objavio da je postao trener Modrih.




– Nikad na ovoj razini nogometa nisam čuo da jedan ozbiljan trener u ozbiljnom klubu može napraviti tako nešto i još odvesti sa sobom cjelokupni stručni stožer s izuzetkom Radomira Đalovića. Tu nema priče da je netko navijač Dinama od malih nogu…


Ugovor je svetinja. No, kako jedan trener može samo tako otići i preuzeti suparničku momčad? Pa ni Luciano Spalletti nije mogao preuzeti reprezentaciju Italije bez zelenog svjetla Napolija, koji, uzgred, više nije ni vodio.


– Nitko nije vjerovao da se tako nešto može dogoditi. Goran Tomić je, kažu, imao odštetnu klauzulu da u određenom razdoblju poslije raskida ugovora ne može preuzeti nijednu momčad iz HNL-a. Zato nije mogao preuzeti Osijek kada je smijenjen Bjelica. Jakiroviću su vjerovali… Rijeka u ovom slučaju nije pogriješila, s klauzom ili bez nje. Dovedena je pred gotov čin. U pravilnicima ne postoji odredba da se trenera može zaustaviti, može otići gdje želi. Trenera ne možeš zadržati, s igračima je situacija drugačija. No, tu je nedostajalo ljudskosti, ne odlazi se tri dana prije najvažnije utakmice.