Sjajna rujevička partija

POLUFINALE ZA PAMĆENJE! “Bijeli” su nošeni Armadom u nastavku zaigrali kao u transu i trasirali put u šibenski finale

Denis Frančišković

u kratkim crtama

Veliko slavlje nogometaša Rijeke nakon utakmice/R. BRMALJ

Veliko slavlje nogometaša Rijeke nakon utakmice/R. BRMALJ

U susretu s dva različita poluvremena ključno je bilo isključenje Kleinheislera, Osječani su upali u crnu rupu i imali velike pritužbe za trenutak koji je praktički prelomio utakmicu



RIJEKA Važ je naš! S tom dobro znanom krilaticom nogometaši Rijeke kreću prema Šubićevcu u obranu Kupa s Lokomotivom (1. kolovoza) nakon što su pred praznim tribinama u pravoj drami i nakon velikog preokreta nadoknadili dva gola minusa i torpedirali Osijek koji je od 56. minute igrao s igračem manje.

Foto galerija: Utakmica polufinala Kupa Hrvatske na Rujevici između Rijeke i Osijeka Foto: Roni Brmalj




Ali ipak ne u komornoj atmosferi vizirali svoj sedmi finale Kupa Hrvatske. Naime nošeni grlatom podrškom dijela Armade na brdu iznad sjevera igrači Simona Rožmana u prvoj postkorona natjecateljskoj utakmici nastavili su tradiciju nepobjedivosti na Rujevici u kup okršajima. Slavili su peti put, ali u posebno važnoj utakmici s Osječanima toliko željnima finala, nakon više od dva i pol mjeseca korona stanke. Trinaesti Rijekin polufinale bio je sretan za “bijele” dečke, domaćini su nakon Buja, Varaždina i Dinama srušili i četvrtu prepreku na putu prema obrani Rabuzinovog sunca. Rijeka treći put u svojoj povijesti ima šansu dvaput zaredom osvojiti Kup. A na tom putu stoji vrlo dobra i zahuktala Lokomotiva… Bio je to polufinale za pamćenje! U susretu s dva različita poluvremena ključno je bilo isključenje Kleinheislera, Osječani su upali u crnu rupu i imali velike pritužbe za trenutak koji je praktički prelomio utakmicu.


Šok pa preokret


Već sam početak drugog poluvremena dodatno je rasplamsao strasti na Rujevici. U 48. minuti vratar Pandur je kardinalno pogriješio (drugi put), dodao loptu Bočkaju, a on silovito iskosa s 15-ak metara po drugi put pogodio mrežu – 0:2. Simon Rožman više nije imao što čekati, ubacio je tri svježa igrača (Velkovski, Murić, S. Lončar), a samo dvije minute kasnije Osijek ostao bez igrača manje nakon što je Kleinheisler zaradio drugi žuti karton i isključenje. Rijeka više nije imala što čekati, krenula je na sve ili ništa…  





“Bijeli” su nošeni Armadom jurnuli prema golu i to im se isplatilo u 66. minuti kad je Murić nakon dodavanja S. Lončara s desetak metara smjestio loptu u kut Ivušića – 1:2. Drama je postajala sve veća, u 70. minuti Talys je neoprezno udario Capana, a sudac nakon pokazao na “bijelu točku” nakon čega su uslijedili veliki protesti ogorčenih Osječana. Nakon manje stanke Čolak je smireno, rutinski pogodio s “kreča” za poravnanje – 2:2.  


Osijek je poprilično iznenadio “bijele” u prvoj dionici susreta. Gosti su djelovali puno kompaktnije, motoričnije i agresivnije



Rijeka je nakon toga zaigrala kao u transu, Osijek se počeo raspadati pod naletima Rijekine svježine. U 86. minuti Lončar se praktički došetao do šesnaesterca i dodao do Yatakea koji je rutinski pogodio kut Ivušića za prvijenac u bijelom dresu i točku na “i” velikog preokreta – 3:2.


Bakljada iznad sjevera/R. BRMALJ



Utakmica se potom pretvorila u mali rat na travnjaku, potom su Osječani jurnuli na sve ili ništa, Pandur se u zadnjem napadu gostiju iskupio za pogrešku, obranio udarac Silve i spriječio produžetke.


Gostima otvaranje


Osijek je poprilično iznenadio “bijele” u prvoj dionici susreta. Gosti su djelovali puno kompaktnije, motoričnije i agresivnije. Bili su brži na drugim loptama, razvukli Rijeku i uhvatili bolji ritam nakon korona stanke. Ton gostujućoj igri davali su sveprisutni Bočkaj i po desnoj strani prodorni Silva. S druge strane u riječkoj igri nije bilo previše ideje, a bilo je i puno pogrešaka uže obrane. Igralo se žustro i čvrsto o čemu je najbolje svjedočila i uvodna situacija kada je D. Lončar dosta neoprezno i žestoko startao na Gorgonu. Rijekin kapetan dobro je prošao nakon prekršaja uz aut liniju…
Prvu šansu imala je međutim Rijeka, u 15. minuti Lepinjica je silovito opalio punom nogom sa 17 metara nakon duge i dobre akcije “bijelih”. Minutu kasnije domaća je momčad kapitulirala, Silva ju je “presjekao” jednim potezom. Igrač Olympiakosa na posudbi u Gradskom vrtu prošao je na desnom boku dva igrača i uputio dijagonalu na peterac, u srce kaznenog prostora. Obrana je zaspala, posebno Galović i Capan najbliži Bočkaju koji je iskosa sa sedam, osam metara matirao Pandura – 0:1.




I nakon gola Osječani su visoko držali “bijele”, u 31. minuti Grezda je malo zakasnio u još jednoj izglednoj situaciji…
Rijeku je donekle probuđenu držao Tomečak, u 38. minuti dobro je probio desni bok i ubacio na prvu vratnicu, a Čolak glavom tukao kraj gola. Gosti su finale praktički mogli vizirati u 44. minuti i to nakon velike pogreške Galovića. Grezda mu je oduzeo loptu osam metara od vratiju, asistirao za Marića koji je s peteraca tukao preko grede.



Osijek je ostavio bolji dojam u prvom poluvremenu, izveo je prvotnih pet kornera, Rijeka samo jedan i to u 42. minuti.



 


Rijeka – Osijek 3:2

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Strijelci: 0:1 Bočkaj (16′), 0:2 Bočkaj (48′), 1:2 Murić (66′), 2:2 Čolak (72′-11m), 3:2 Yateke (86′). Sudac: Igor Pajač (Zelina) 5,5.


RIJEKA: Pandur 5,5, Capan 5, Galović  5 (od 54′ Velkovski 6), Smolčić 5,5 (od 64′ Yateke  7), Tomečak  6,5, Halilović 5 (od 54′ S. Lončar 6,5), Lepinjica 6,5, Štefulj 6,5, Andrijašević 6, Gorgon 5 (od 54′ Murić  7), Čolak  7 (od 90′ Escoval -).


OSIJEK: Ivušić 6, D. Lončar  6, Škorić 6, Majstorović 6, Silva  7, Žaper  5,5 (od 88′ Ndockyt -), Kleinheisler  5, Talys   5
(88′ Mbakogu -), Grezda  6 (od 62′ Jugović -), Bočkaj 7, Marić 5,5.